Logo GadgetGear.nl
Sparta eBike
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Sparta, Koga en Batavus binnenkort Amerikaans

Heb je nu nog een Hollandse eBike van Sparta, Koga of Batavus, heb je binnenkort toch echt een Amerikaanse fiets. Moederbedrijf Accell is beursgenoteerd en een groep Amerikaanse investeerders trekt momenteel keihard alle aandelen naar binnen.

Hoewel we Access vooral kennen van bovenstaande merken, is het bedrijf wereldwijd actief op de fietsenmarkt, al staan de meeste merken van het bedrijf hier in Nederland op de markt. Zo kennen we ze hier van Babboe, Batavus, Juncker Bike Parts, Koga, Lepper, Loekie, Sparta en van Nicholas. In België zijn ze actief met Brasseur Bike Parts. In Duitsland Ghost, Hatbike, Staiger, Hercules, XLC Parts en Wiener Bike Parts. In het VK met Raleigh, in Finland met Nishiki en Tunturi, in Frankrijk met Lapierre, in Italië met Atala en Carraro, in Zweden met Vartex en in de VS met Diamondback Bicycles, IZIP e-Bikes, Raleigh, Redline, Seattle Bike Supply en Torker. Met andere woorden, het Nederlandse merk heeft de fietswereld aardig weten te veroveren.

In 2017 deed Volkswagen-importeur Pon Holdings nog een overnamebod op Accell. Pon kocht in 2011 al Gazelle, gevolgd door Santa Cruz Bicycles, Cervélo en Union. Dat aanbod werd afgewezen, maar daarna ging het een stuk slechter met Accell. Nu is het dus een groep onder leiding van het Amerikaanse KKR dat alsnog probeert Accell in te lijven en nu bijna 80% van de aandelen in handen heeft. Lukt het de investeerders 95% van de aandelen in handen te krijgen, is de kans groot dat de fabrikant van fietsen en e-bikes ook van de Nederlandse beurs zal verdwijnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.