Logo GadgetGear.nl
XD Collection Wheat Straw Powerbank in detail
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: XD Collection Wheat Straw Powerbank is oude technologie greenwashen

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 1 sterren.

THE GOOD

  • Leuk ontwerp
  • Goed gebruik van LED's

THE BAD

  • Erg traag
  • Verre van duurzaam

In deze tijd van duurzaamheid moeten we op andere manieren kijken naar het gebruik van plastics. Bij XD Collection hebben ze daarom de Wheat Straw Powerbank uitgebracht. Een powerbank waarvan de body gemaakt is van tarwestro vezels.

Unboxing

In het doosje van de XD Collection Wheat Straw Powerbank vonden we de 10.000mAh uitvoering van de powerbank (hij is er ook in 5.000mAh) met een USB-A naar micro-USB kabel en een compacte handleiding. Meer hebben we niet nodig.

XD Collection Wheat Straw Powerbank uitgepakt

Ontwerp

De kleur van de behuizing doet sterk denken aan het lichtbruine brood uit de supermarkt, al is de textuur mooi glad gemaakt. De hele body is uit hetzelfde materiaal gemaakt, dus ook de knop om de powerbank mee aan te zetten. De verlichting is netjes gemaakt met witte LED’s en ook de verplichte opdruk met specificaties is in het wit.

XD Collection Wheat Straw Powerbank in detail

Specs

Qua specs is de 10.000mAh powerbank in staat de gemiddelde Android smartphone zo’n twee keer op te laden. iPhones net iets meer. De powerbank is zelf op te laden via micro-USB of USB-C en kan stroom uitsturen over micro-USB, USB-C en USB-A.

Waar bij menig moderne powerbank de USB-C het sterkste is, is dat bij deze niet het geval. Zowel micro-USB als USB-C kunnen een maximale laadstroom van 5V 2A leveren. Dat is dus 10 Watt aan laadcapaciteit. Voor moderne iOS en sommige high-end smartphones is dat de ondergrens om opgeladen te kunnen worden. Gebruik je de USB-A aan sluiting, dan kan dat over 5V 3A ofwel 15 Watt. Onder de streep is dit dus een powerbank die redelijk traag jouw toestel zal opladen. Een laptop van stroom voorzien kun je uitsluiten.

XD Collection Wheat Straw Powerbank aansluitingen

Greenwashing

Wat meteen opvalt is dat de XD Collection Wheat Straw Powerbank niet zo heel groen is als het lijkt. Wanneer we de materiaalspecificaties opzoeken, blijkt dat de behuizing niet enkel van tarwestro is gemaakt, maar van een composiet waarin tarwestro een bestanddeel is. Een groot deel (65%) van dat composiet bestaat uit ABS plastics. Het nadeel van het combineren van deze materialen is dat recyclen van de behuizing een stuk lastiger is. Immers zijn de ABS plastics nu vervuild. Het klinkt dus lekker duurzaam, maar dat is het gewoon niet. Een volledig plastic behuizing was dus veel duurzamer, maar op het doosje zie je hoe goed dit is voor de marketing.

XD Collection Wheat Straw Powerbank 10.000 mAh verpakking

Conclusie XD Collection Wheat Straw Powerbank

De XD Collection Wheat Straw Powerbank klinkt lekker groen, maar is dat eigenlijk niet. Bovendien is het echt een powerbank van de eerste generaties. Groot en traag. Complimenten voor het ontwerp, maar dat is dan ook het enige positieve gevoel dat we aan deze powerbank overhouden.

Eén reactie

  1. Jammer dat er niet wat meetresultaten zijn meegenomen. Had wel willen zien wat een telefoon in de praktijk zou opleveren. Al maakt het wellicht minder uit als het toch prut is. Een vraag uit benieuwing, hoe reageert een fabrikant nu eigenlijk op een review als deze? Je bekritiseert namelijk niet alleen het product maar ook het principiële idee achter dit product.

    Ik had trouwens niet nagedacht over het mixen van materialen en hoe slecht dit is met het oog op recycling. Lees graag artikelen van deze trant waarin ook wat inzichten gedeeld worden. Hoeven van mij niet eens reviews te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.