Review: Mario Strikers: Battle League Football (Switch)

Mario Strikers: Battle League

Er was ooit een game waarvoor ik speciaal een Nintendo GameCube kocht. Een speciale editie zelfs, die parelmoer wit was. De game? Mario Smash Football. Die game kreeg deze week opvolging in de vorm van het briljante Mario Strikers: Battle League Football.

Arjan en voetbalgames. Het is nooit een match geweest. In de tijd dat ik nog zelf reviews schreef over FIFA en Pro Evo kropen de uren voorbij terwijl ik taai naar gevirtualiseerde, zwetende miljonairs keek die zelfs in de game bij de minste, geringste tegenslag op de grond lagen te janken als kleine baby’s.

Maar er was in mijn jeugd een voetbalgame waar ik wel helemaal verslaafd aan was. Van datzelfde Konami dat achter Pro Evo zat. Namelijk コナミのサッカ ofwel Konami Soccer op de MSX. Uitgebracht in 1985. Toen formeel als serieuze game, maar het was gewoon een voetbalspelletje dat je met iedereen even kon spelen.

Screenshot Konami Soccer

Het duurde tot 2005 voordat ik opnieuw mijn liefde kon vinden in die nieuwe voetbaltitel van Nintendo. Mario Smash Football had alles wat ik zocht. Humor. Gemakkelijk in te komen. Leuk om met vrienden te spelen. Niet te precies en dat was op geen enkele manier een probleem… maar daarna bleef het lang… lang… stil.

Super Mario Strikers Titelscherm

Mario Strikers: Battle League Football

Tot nu in 2022. Het moment waarop Nintendo Mario Strikers: Battle League Football naar de Switch brengt. Nu hoor ik je meteen denken. Strikers klinkt als een compleet nieuwe game. Toch is dit wel degelijk de spirituele opvolger van Mario Smash Football. Buiten de PAL regio, ging dezelfde game namelijk al als Mario Strikers over de toonbank. Omdat Amerikanen met Football een heel ander spelletje spelen dan de rest van de wereld. Het is dan ook niet gek dat Strikers buiten de PAL regio niet heel erg succesvol werd. Met de nieuwe titel Mario Strikers: Battle League Football refereert Nintendo dus duidelijk aan beide titels die de voorganger heeft gedragen.

https://www.youtube.com/watch?v=YVnfDMl8pwE

Gameplay

Zoals je mag verwachten van een Mario game, is de gameplay lekker toegankelijk gehouden. Mijn koters in ik zitten er al heel snel in. Het is wel zo dat iemand die wat meer ervaring heeft met de game, zeker beter zal spelen. Toch probeert de game, met selectieve power-ups, het niveau van beide spelers naar elkaar toe te trekken.

Wat ook lekker is in een partygame, is het gemak om lekker hard te scoren. De AI van de keepers is niet super goed, zodat het redelijk gemakkelijk is om na een goede pass de bal in de hoek te knallen. Toffe momenten leiden dus zelden tot teleurstelling een frustratie. Wederom, precies wat we willen zien bij deze titel.

Grotere chaos

Mario Strikers: Battle League Football is nog meer dan voorheen een knotsgekke partygame. De lijnen zijn vervangen voor elektrische hekken en de basisspelregels van het voetbalspel gaan nog verder aan gort om een Mario Kart-achtige ervaring op het voetbalveld te brengen. Zoals we gewend zijn, blijven de voetbalvelden lekker compact en de rondes lekker kort om er de vaart in te houden. Je wilt immers lekker snel wisselen wanneer je met vrienden speelt.

De veranderingen

Wie de vorige game nog vers in de vingers heeft, zal wel merken dat er een aantal vereenvoudigingen zijn doorgevoerd. Zo zijn de stadia niet meer dan verschillende omgevingen om in te spelen. Super Ability en Mega Strike zijn nu samengevat in de Hyper Strike

De verdeling tussen captains en sidekicks is geschrapt, wat het samenstellen van teams gemakkelijker maakt. Qua prestaties zijn de spelers wat dichter naar elkaar toe getrokken. Ook de hyper strikes van de karakters zijn veel meer met elkaar in balans. Ook hier zal de onervaren speler dus niet snel een slechte start maken.

Ook online

Wat vooral nieuw is, is de online modus. Daarbij kun je 8-tegen-8 spelen, maar ook je eigen club starten. Die kun je een naam geven en je kunt je eigen sporttenue samenstellen. Daarmee kun je ook weer de stats van jouw team beïnvloeden. Gaat jouw club lekker punten scoren, dan kun je het stadion verder aankleden.

Conclusie Mario Strikers: Battle League Football

Eindelijk is er weer een toffe voetbal partygame van Nintendo. Hoewel de verstokte Mario Smash Football fan misschien zal balen van de vereenvoudiging van deze titel, denk ik dat hij juist nog meer spelers een hoop plezier zal brengen. Hier gaan we nog heel wat uurtjes in pompen.

Mario Strikers Battle League Football kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Knotsgekke party game
  • Voor iedereen gemakkelijker te spelen
  • Veel fijne Mario humor

THE BAD

  • De fans van Mario Smash Football zullen wat diepgang missen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mario Strikers Battle League Football kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl