Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Glowstone Smart Mug 2 – Fijn porseleinen heethoudende mok

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • Levert een perfecte drinkervaring
 • Goed uitgedachte ergonomie
 • Vervaardigd van fijn porselein
 • Ideale temperatuur

THE BAD

 • Prijs
 • Batterijduur slechts een uur
 • Oplaadtijd

Lekker aan het werk, lezen, gamen of wat dan ook met een warm drankje erbij, wie doet het niet? Waarschijnlijk heeft iedereen dan ook wel de ervaring dat met enige regelmaat je je koffie of thee vergeet, deze te veel afgekoeld is en je opnieuw naar de keuken moet. Een zelfwarmende mok is daar de uitkomst voor. We bespreken de Smart Mug 2.

Zelfwarmende containers, of je het nu een mok of een beker noemt, zien we niet al te veel. Dit, ondanks dat het voor een brede groep best een handige en gewilde gadget is. Kennelijk is het niet al te makkelijk om een dergelijk product goed te maken. Glowstone waagde zich aan een concept en is inmiddels beland bij een eerste revisie in de vorm van hun Smart Mug 2 waarin wat optimalisaties zouden zijn aangebracht zijn in termen van gewicht en balans.

Het leuke aan het schrijven van deze review is dat we in direct contact stonden met de initiatiefnemer van de Smart Mug 2, Thomas Gostelow, die op een vrij open manier zijn verhaal vertelde achter zijn creatie. Glowstone is naar eigen zeggen de originele innovator als het gaat om het op de markt brengen van een zelfwarmende mok. Anderen waren misschien eerder doordat er een grotere infrastructuur (ergo meer geld) ingezet kon worden, plus dat men genoegen nam met plastic of staal als materiaal. Dit laatste is een van de unique selling points van Glowstone’s Smart Mug, namelijk dat deze van fijn porselein vervaardigd is. Hiermee drink je dus echt uit een mok en geen (als we het sterk aanzetten) veredelde beker.

 

Key Points

 • Vervaardigd van fijn-porselein (fine bone china)
 • Formaat: lengte: 105 mm, straal: 80 mm, inhoud: 370 mm, gewicht:  350 g
 • Houdt warme dranken op een temperatuur 60-65°C
 • Batterij: Werktijd van 1 uur, opladen van 0 naar 100% in 4 uur

 

Uitpakken

De Glowstone Smart Mug 2 komt zeer degelijk verpakt. We denken niet dat je bang hoeft te zijn voor een beschadiging van je mok tijdens het vervoer. Naast de mok krijgen we ook een schoonmaakdoekje die ons vooral deed denken aan de doekjes die je bij een bril krijgt, en de draadloze oplader met de adapter en een platte micro-USB-kabel.

 

Mokontwerp

Uiterlijk

De Smart Mug 2 ziet eruit als een typische mok. Het gebruikte materiaal is fijn porselein. Buiten het algemene gevoel is dit ook terug te zien is in het gegeven dat we de indicatorlamp door het materiaal heen zien schijnen. We kregen de ‘Honeycomb’ versie toegestuurd, dat een lekker techy-uitstraling heeft. De mok is echter ook effen gekleurd te krijgen en wel in het wit, roze, blauw en een kleur die op de site van Glowstone ‘stone’ heet.

Werking

De Smart Mug 2 houdt je warme drank op temperatuur. Dit begint wanneer de temperatuur van je drankje gedaald is tot een temperatuur van ongeveer 65°C. Vervolgens kan de mok deze een uur lang op deze temperatuur houden. Drink je je drankje op voordat de batterij leeg is, dan schakelt de mok zichzelf automatisch uit.

Wanneer het verwarmingselement zijn werk doet en je drankje op temperatuur aan het houden is, zien we een kek roodkleurig verlichtingselement aan de onderzijde van de zijkant, welke ook aan de onderzijde de mok doorschijnt.

Formaat, gewicht en temperatuur

De mok oogt niet perse groter of zwaarder (350 g) dan gemiddeld. De inhoud is 370 ml, wat gekeken naar de mokken die we op onze testlocatie hebben staan, ongeveer gemiddeld is. De beker is 105 mm lang, en heeft een straal van 80 mm. Hiervan is de onderste 23 mm toegewezen aan een compartiment waar het verhittingsconstruct in verwerkt zit. Het oor is lekker groot. Met een gemiddelde volwassen mannenhand kun je gewoon vier vingers in het oor kwijt.

By design is de dikte van de mok dun gehouden met het idee dat dit helpt bij het op de juiste manier meekrijgen van de smaak omdat het makkelijker is meer zuurstof mee te krijgen tijdens het drinken.

De temperatuur waarvoor gekozen is, ligt tussen de 60-65°C. Hiertoe is men gekomen op basis van extern wetenschappelijk onderzoek dat in meerdere gevallen stelde dat de ideale drinktemperatuur rond dit niveau ligt.

Toch even over de prijs

We noemden net al de prijs. €150,- Voor een mok is dit hoe je het ook wendt of keert, prijzig. De vraag is echter wat de gangbare prijs is voor dit soort producten. De voornaamste concurrent zit op ongeveer 120 euro. Daarvoor krijg je echter een stalen mok met keramische afwerking. Het argument zou kunnen zijn dat porselein een meerwaarde biedt in termen van drinkervaring en ook algemene uitstraling. Als je vervolgens meeneemt dat je jaren met een mok kan doen… Aan de consument om te bepalen of het 30 euro meer waard is. 150 Euro is een premium prijs voor een premium product dat ook daadwerkelijk zo aanvoelt en oogt. De vraag is of je gevoelig bent voor dit argument.

 

Draadloze lader

De draadloze lader is al met al een goed afgewerkte unit. Het is een 10 watt lader, met een metalen onderzijde en uiteraard plastic bovenzijde. Glowstone heeft ervoor gekozen een klein randje toe te passen waardoor de lader als een soort onderzetter overkomt. Let wel, laden terwijl de mok gebruikt wordt is niet de bedoeling. De mok schakelt op de lader hoe dan ook uit, dus erg nuttig is het niet.

We hebben het over een lader die de Qi-standaard ondersteunt, dus hij is ook prima geschikt voor je telefoon.

Batterij

Met het batterijconstruct houdt de Smart Mug 2 je drankje een uur lang op temperatuur (getimed ter controle). Hierna duurt het 4 uur voordat de mok weer volledig opgeladen is, wat langer is dan je zou willen. Volgens de opgegeven specificaties is de batterij qua levensduur getest op het meegaan tot tussen de 4000 en 6000 keer herladen.

 

Gebruik

De Glowstone Smartmug 2 werkte door zijn prijs en het verhaal erachter vooraf de nodige verwachtingen. Simpel gezegd kunnen zeggen dat we niets te klagen hebben over de drinkervaring. Het is een mok die perfect aanvoelt, zowel aan de hand als aan de mond. De diameter is niet te klein of groot en het oor biedt een comfortabele grip. Het idee van een dunner profiel en de voordelen qua smaakervaring lijken ook te kloppen, hoewel we niet van een wereld van verschil zouden spreken met de glazen mok die uw reviewer in de regel gebruikt. Maar goed, in dit segment gaat het om de details.

Drinkervaringen

De Smart Mug 2 biedt niet de mogelijkheid om de temperatuur te variëren via bijvoorbeeld een app. Zoals we eerder al aangaven is gekozen om een temperatuur aan te houden van 60-65°C als de ideale drinktemperatuur voor warme dranken. Hoewel voor uw reviewer deze temperatuur inderdaad klopt, hebben we ondanks het door Glowstone overlegde onderzoek toch een eigen praktijkonderzoekje gedaan. We hebben de mok door (7) verschillende mensen laten gebruiken en verrassend genoeg vroeg niemand van ons snelle panel naar de mogelijkheid voor een hogere of lagere temperatuur. De ervaring om uit een mok van porselein te kunnen drinken versus een plastic mok werd niet specifiek benoemd, maar bij navraag werd wel bevestigd dat dit de voorkeur geniet boven plastic of metaal. Twee mensen gaven aan dat ze het liefst uit een glazen mok drinken terwijl de positie van aardewerk/keramiek niet genoemd werd. Het formaat was voor twee mensen een minpunt. Zij gaven aan dat ze juist liever uit iets met een dikkere rand dronken omdat dit ze een gevoel van degelijkheid geeft.

 

Gebruiken en opladen

De mok houdt je drankje een uur lang warm. In de praktijk betekende dit voor ons dat we steeds ongeveer twee keer met de mok konden doen. We zeggen ‘ongeveer’, omdat de ene keer ik wat lading over had om een derde versnapering iets langer warm te houden en andere keer het tweede drankje alsnog te koud werd omdat ik het eerste of tweede drankje te lang had laten staan.

Het liefst zou je natuurlijk zien dat de capaciteit groter was. Maar wellicht dat dit gewoon niet realistisch is gezien wat technisch mogelijk is met het in te bouwen verwarmingselement. We kunnen ons bedenken dat je wellicht iets met contactpunten in de bodem van de mok zou kunnen doen en een plateaulader, een beetje zoals sommige smartwatches opgeladen worden. Maar dan is weer de vraag of dit op een degelijke en elegante manier geïmplementeerd kan worden. De oplaadtijd van 4 uur betekende dat we de mok twee keer per dat door de batterij heen gebruikte. In de ochtend twee drankjes, en in de late middag nog een keer. Misschien zou je kunnen stellen dat als je op dit moment standaard de beschikking over deze luxe wil hebben je een paar Smart Mugs moet hebben? Dat zou verbonden zijn aan een bedrag die we resoluut als overdreven zouden aanmerken.

 

Conclusie

We kunnen zeggen dat we een zeer positieve ervaring hebben gehad met het gebruik van de Glowstone Smartmug 2. Door de gekozen temperatuur, materiaal en het vormontwerp biedt de mok een drinkervaring die te omschrijven valt als ‘perfect’. Wel is het jammer dat de batterijduur slechts een uur is en het opladen 4 uur in beslag neemt. Het beperkt simpelweg breder gebruik van de mok.

We kunnen het ons heel goed voorstellen dat veel mensen €150,- gewoon te veel vinden voor een mok, zeker met de batterijbeperkingen. Zou uw reviewer €150,- voor deze mok uitgeven? Het antwoord is ‘nee’. Zou uw reviewer zijn testexemplaar verkopen voor €150,-? Ook die vraag moet beantwoord worden met ‘nee’. De ervaring om voor een langere tijd een perfect verwarmde brew te kunnen drinken uit een mok die perfect samengesteld is, heeft gewoon zijn waarde en die willen we niet opgeven. Het is verder een product dat jaren gebruikt kan worden en past in een dagelijks gebruikspatroon, zelfs met de beperkte batterij. Het is meer dan een gadget, het is een werkelijke verbetering van een alledaags gebruiksvoorwerp waarvan we de doorontwikkeling met smart tegemoet zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.