Zeeman Albert
Zeeman Albert

Nieuw MacOs besturingssysteem met iPhone integratie

In de week waarin Apple jaarlijks de ontwikkelaars update met nieuws en geplande mogelijkheden toont Apple het nieuwe besturingssysteem voor Mac computers; Ventura.

Bij elke update van het MacOs is het vooral spannend welke hardware niet meer wordt meegenomen en daarmee jouw hardware dus verouderd is. Nou zijn wij tevreden Mac gebruiker als het over de levensduur van de hardware gaat, maar helaas is er altijd een moment dat nieuwe aanschaf onvermijdelijk wordt. Omdat het een beta release betreft is het niet echt duidelijk wie buiten de boot gaat vallen. De meeste nieuwe functies zijn echter op apps gericht en minder op de processoren dus is de verwachting dat het zal meevallen welke hardware niet meer mee mag doen. Een uitzondering zal de ondersteuning van de zogenaamde ‘Continuiteit’ voorziening zijn en de nieuwe manier om met vensters om te gaan. Vooralsnog betreft het de meeste modellen vanaf 2017. Die oude iMac moet je dus echt gaan vervangen 😉

Continuiteitscamera

Met deze functie is het mogelijk om je iPhone als webcam te gebruiken. Waarschijnlijk zal het enkel courante iPhones ondersteunen omdat het gebruik maakt van de groothoeklens en het dieptebeeld van de camera sensoren. Met een speciale steun plaats je de iPhone in landschap modus bovenaan jouw Mac scherm. Accessoire maker Belkin zal met deze accessoire op de markt komen. De camera zal dan in staat zijn om nieuwe beeldweergaven te tonen zoals Middelpunt, Portretmodus en de Studiolicht functie. De camera ziet – in tegenstelling tot elke normale ingebouwde webcam – diepte en kan zo kunstmatig de persoon achter de computer ‘los’ maken van de omgeving en apart belichten. De demo was erg fraai en betekent echt een nieuwe stap in het teamsen en zoomen. Nu hoopt Apple natuurlijk dat we gaan facetime, maar dat is geen standaard geworden. Daar heeft Apple tijdens Corona een kans laten liggen.

Super is de functie DeskView waarbij de groothoek lens oom het buro oppervlak kan tonen als apart beeld. Als je dus een voorwerp of tekening wilt tonen is dat gewoon voor je op jouw buro in beeld te brengen. Er zal vast een functie komen waarbij je het beeld ook kan spiegelen/roteren en het helemaal leesbaar zal zijn voor zowel presentator en kijker.

Vensters

Apple had al het ‘genie-uit-de-fles’ effect bij het openen van apps uit de de Dock balk. Het startscherm gebruiken wij eigenlijk heel weinig en zien we in de praktijk ook weinig gebruikt worden. Maar de nieuwe getoonde ‘Stage Manager’ zal de productiviteit verhogen. Met deze grafische weergave zie je direct welke vensters open staan en kan je vensters clusteren. De praktijk zal uitwijzen of dit echt in de praktijk intuĂŻtief werkt, maar het zou zo maar eens kunnen zijn dat Windows snel met een variant komt.

 

Voor een volledig overzicht van alle nieuwe functies, beschikbaarheid en ondersteuning hardware verwijzen wij naar de site van Apple.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.