Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Europese USB-C wet is erdoor

Ze kunnen niet meer anders bij Apple en een hoop andere fabrikanten. Alle ‘mobiele’ apparaten moeten voortaan kunnen opladen met behulp van een standaard USB-C lader. Daarmee lijkt de EU een einde te hebben gemaakt aan de Lightning plug van Apple, maar ook aan alle andere rare laadkabels die we hier op de redactie regelmatig tegenkomen.

Voor nu vallen smartphones, tablets, e-readers, headsets en camera’s onder de nieuwe wetgeving. De verwachting is dat die categorieën snel worden uitgebreid. Toch is het nog wel even wachten voor we daadwerkelijk een USB-C-only markt gaan zien. De wetgeving gaat namelijk pas in 2024 in. Tot die tijd krijgen fabrikanten de tijd om de ontwerpen van hun producten in lijn te brengen met deze nieuwe wetgeving.

Daarnaast gaat er nog iets veranderen. Fabrikanten mogen in dezelfde verpakking geen laders meer meeleveren. Hierdoor zouden minder laders bij het afval moeten eindigen. Ook maakt dit verpakkingen compacter en lichter, wat fijn is om de transportkosten- en uitstoot te drukken.

Apple heeft al wel laten doorschijnen niet blij te zijn met alle Lightning hardware die nu naar de afvalberg zou moeten omdat die niet meer compatible zal zijn met nieuwere USB-C apparaten. Echter is de iPhone het enige apparaat waar Apple nog lightning inzet. Ook verwacht Apple een stagnatie in de innovatie. Daar is natuurlijk wel wat op de zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.