Vanaf nu strengere regels voor online verkopers

Kenwood K-Mix

Voor online verkopers zijn er nu een hoop nieuwe regels om aan te voldoen. De nieuwe regels worden ingesteld door de autoriteit consument en markt (ACM) en beschermen jou als consument.

Bol.com, Amazon en andere platforms moeten transparanter worden

Veel verkoopt gebeurd tegenwoordig over virtuele marktplaatsen zoals die van Bol en Amazon. Als je daar iets koopt, nemen de platforms wel het geld van je aan, maar leveren je niet het bestelde product of de bestelde dienst. Daar betalen ze een derde voor die de gehele afhandeling voor zijn of haar rekening neemt. Je koopt dus ergens anders zonder dat dit altijd duidelijk is. Het platform moet dit duidelijker maken alsmede wat je moet doen bij klachten. Je moet dan namelijk bij de verkoper aankloppen en niet bij het platform.

Iets anders dat wordt tegengegaan is het profileren van jou als consument. Dat wil zeggen dat verkoopsoftware bijhoudt wat jij doet en op basis daarvan het aanbod aanpast. Denk aan een speciale actie, maar ook aan het verhogen van de prijs op basis van jouw browsegedrag. Iets dat bijvoorbeeld bij vliegtickets het geval kan zijn. Verkopers moeten je eerlijk op de hoogte stellen dat het bedrag dat je ziet, op jouw gedrag is aangepast.

Verbod op nep reviews

Hoe je als consument nep reviews moet herkennen is nog maar de vraag, maar ze zijn wel per vandaag verboden. Bedrijven mogen dus geen neoconsumenten meer betalen om een positieve review over eigen producten en diensten of negatieve over die van concurrenten te plaatsen. Nep reviews waren de afgelopen jaren voor veel organisaties een goed businessmodel. Zo zijn er organisaties die consumenten stevige kortingen en zelfs gratis producten aanbieden in ruil voor een ‘goede’ review, wat taaltechnisch natuurlijk een nette vraag is, maar een positieve review suggereert zonder het letterlijk te vragen.

Toezichthouder

Wanneer jij als consument het gevoel krijgt dat platforms en webshops niet aan deze regels voldoen, dan kun je hier melding van maken bij de ACM. Dat kan letterlijk vanaf nu.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.