Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: LotusGrill S (Mini) houtskool BBQ

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Groot genoeg voor 2 a 3 gebruikers
  • Start gemakkelijk en snel op
  • Bijna geen rook
  • Veel accessoires

THE BAD

  • Midden rooster bakt wel heel snel aan

Het was 2018 toen LotusGrill de award won voor de beste houtskool barbecue. Sinds die tijd bleef het lang stil rondom het Duitse merk. Maar ze zijn terug, met een vernieuwde uitvoering van de LotusGrill Mini of LotusGrill S.

De marktpropositie van LotusGrill is bijzonder. Het merk belooft dé barbecuesensatie te zijn zonder rook. Iets dat directe concurrent Cobb ook erg goed lukt. Beiden hebben ook een enorme hoeveelheid accessoires beschikbaar voor hun barbecues. Maar… die van Lotusgrill werkt op goedkoper houtskool en heeft een thermische regeling op basis van batterijen of een powerbank.

Unboxing

Wanneer je een LotusGrill koopt, moet je daar wel meteen wat spullen bij kopen. Het belangrijkste is een brandgel, maar natuurlijk ook kolen. Beiden levert het merk zelf als je zeker wilt zijn dat de kooltjes klein genoeg zijn om het kolenmandje netjes op te vullen en als je zeker wilt zijn dat de brandgel niet ongezond is voor het voedsel dat je er boven aan het bereiden bent. Uiteraard zijn er ook alternatieven van andere merken, maar LotusGrill heeft zelf het ecosysteem dus netjes op orde. In de verpakking vinden we een zwarte reistas en een DC naar USB-A snoer om een powerbank aan te sluiten. Heb je die niet direct bij de hand? In de doos zit ook een setje van 4 AA batterijen. Daar werkt hij ook op. De handleiding maakt het setje af.

Ontwerp

Voor een rookvrije barbecue heb je een optimale ontbranding nodig. Hier hebben ze bij LotusGrill goed over nagedacht. De behuizing kan netjes voldoende zuurstof aanzuigen om de ontbranding van de kolen goed te regelen. Daarnaast is er een ventilatiesysteem waarmee je de snelheid van de ontbranding en daarmee de temperatuur van het rooster, kunt regelen.

Vroeger kon dat alleen op batterijen, maar nu kan dat ook met een powerbank. Met de nieuwe wet- en regelgeving verwachten we wel dat LotusGrill op niet al te lange termijn het ontwerp van de BBQ nog gaat aanpassen. Nu krijg je nog een wat lastig te vervangen DC naar USB-A kabel bij de BBQ. In de nabije toekomst moeten fabrikanten over op USB-C als standaard. Dat zou ook hier erg prettig zijn.

De LotusGrill is in vele kleuren beschikbaar. Wij ontvingen de rode uitvoering. In alle gevallen is de verlichting van de draaiknop voor de luchttoevoer blauw. De buitenkant van de grill blijft koud, dus je kunt hem prima op de plastic tuintafel zetten. Geen zorgen!

In het midden van het draadrooster zit een ronde plaat die de directe warmte van de kooltjes beter moet verdelen over het rooster. Het klassieke roosterontwerp voor LotusGrill. Het enige nadeel aan deze constructie blijft het schoonmaken van dit plaatje. Gelukkig is het geen anti-aanbak zoals bij Cobb, dus je mag er lekker hard op schrobben.

Grillervaring

Ik heb de LotusGrill S inmiddels meegenomen naar een weekje Zandvoort en ook een lang weekendje in de Ardennen. De kleine BBQ en de kleine zakjes houtskool vinden altijd wel een plekje in de auto. Handig is ook dat de flacon brandgel prima in de barbecue past. Net als een doosje lucifers. Dat heb ik dus altijd bij de hand. Handig!

In tegenstelling tot de grotere formaten van LotusGrill, is voor dit formaat helaas nog geen deksel verschenen. Bereiden van echt dikke stukken vlees zit er dus nog even niet in op deze kleine tafelgrill. Een heel dikke braadworst is dus echt even een klus om te garen, maar een steak gaat doorgaans echt prima. Gelukkig stuurde Beef & Steak me lekker gevarieerd vlees om op deze BBQ te bereiden.

Qua brandtijd weet de LotusGrill een mandje kolen in iets meer dan een half uur leeg te stoken. Er past niet zo gek veel in, dus ik kan echt niet klagen over het brandstofverbruik. Ben je er op tijd bij, kun je het mandje van bovenaf bijvullen en hoef je niet opnieuw brandgel aan te steken. Doordat je het mandje niet goed kunt zien, is dit een kwestie van je BBQ leren kennen en aanvoelen wanneer het tijd is om bij te vullen.

Accessoires

Inmiddels zien we dat LotusGrill hard werkt aan accessoires. Van een driepoot standaard tot een deksel en zelfs een pizzasteen. Op de Duitse site zijn ze al te vinden en we verwachten dat we ook snel hier in Nederland meer gaan zien.

Conclusie LotusGrill S

De LotusGrill S is eigenlijk precies wat we verwachten. Namelijk een compactere uitvoering van de normale LotusGrill met vergelijkbare thermische eigenschappen. Groot genoeg voor twee a drie mensen om lekker ontspannen op te grillen. Door het compacte ontwerp is de S veel gemakkelijker om mee te nemen. Met deze eigenschappen zou het me niet verbazen als het merk weer een award in de wacht sleept tijdens DeBesteBBQ 2022.

Lotusgrill S kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.