Apple iPhone 12 Pro
Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

EU neemt Apple Pay onder vuur wegens oneerlijke praktijken

De Europese commissie neemt Apple opnieuw onder vuur. Ditmaal vanwege oneerlijke concurrentie richting andere digitale betalingsproviders. Dit doordat alleen Apple Pay toegang krijgt tot de NFC chips in de smartphones.

Android fabrikanten waren er al vrij snel bij om toegang tot NFC open te stellen. Hierdoor konden Android gebruikers in de beginjaren al snel Bluetooth accessoires koppelen door deze eenvoudigweg te scannen via NFC. Daarnaast is het ook mogelijk voor Android gebruikers om via NFC andere data naar binnen te trekken zoals visitekaartjes. Sinds enkele jaren rollen betalingsproviders digitaal betalen uit via de NFC chips op Android smartphones. Zo hoef je geen bankpasje meer bij je te hebben om een betaling te verrichten.

Bij Apple is dat anders. Ook iPhones bezitten al jaren NFC hardware, maar maken hier amper gebruik van. Wil je als betalingsprovider betalingen van Apple gebruikers regelen, moet dat over Apple Pay. Hierdoor kunnen diensten als PayPal, maar ook lokale banken, relatief weinig met de Apple hardware.

Sinds 2020 wordt door de Europese Commissie al onderzoek verricht naar deze vorm van concurrentiebeperking door Apple. Nu komt hier ook daadwerkelijk beweging in, maar een definitieve uitspraak is nog ver weg. Het openstellen van NFC zou niet alleen meer concurrentie mogelijk maken, maar ook nieuwe innovaties van derden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.