Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

DJI Mini 3 Pro, de geheel nieuwe legale mini drone

Bij elke nieuwe versie van een DJI drone vragen wij ons af; moet de oude weg? De nieuwe Mini 3 Pro maakt een goede kans. Hij weegt nog steeds 249 gram om legaal op veel plaatsen te kunnen vliegen, maar kan nu ook heel wat meer om het hobby nivo te ontstijgen.

Zoals elk persbericht staat het DJI bericht ook vol met superlatieven over hoe goed deze kleine nieuwe drone is. Wij hebben hem nog niet in onze handen gehad, maar dat gaat binnenkort gebeuren. Op de video’s en foto’s is het duidelijk dat deze drone echt geheel nieuw is ontworpen.

Beeld

Een nieuwe sensor met een nieuwe gimbal moeten het mogelijk maken om nog mooiere beelden te maken. Vooral de gimbal is uniek. Door het ontwerp en het ontwerp van de behuizing, kan de camera nu ook 60 graden omhoog filmen. Dat is erg fraai voor lage shots of als je meer lucht of een gebouw in beeld wilt hebben.
Dankzij de software, sensor en gimbal, kan je nu niet alleen brede panorama opnames maken, maar ook inzoomen en zelfs verticale beelden maken. Hey TikTok is natuurlijk ook hier doorgedrongen…

Veiligheid

Allereerst voldoet deze drone, zoals de andere mini’s van DJI, aan de wettelijke norm om niet zwaarder dan 249 gram te zijn. Dat betekent dat je geen brevet of licentie nodig hebt. Dat betekent niet dat je wetteloos kan vliegen. In elk land zijn de regels wat anders, maar de norm blijft dat je de drone moet kunnen zien en dat je niet boven mensen of gebouwen mag vliegen. Natuurlijk zijn vliegvelden en militaire gebieden verboden. Maar met deze drone kan je op veel plekken als hobby filmer vliegen. De extra sensoren geven veel veiligheid. Je vliegt nu echt niet zo maar ergens tegen aan. Het Advanced Pilot Assistance Systems (APAS 4.0) [4] detecteert in realtime objecten in de vliegbaan van het vliegtuig. Hierdoor kan DJI Mini 3 Pro obstakels ontwijken, zelfs in gecompliceerde omgevingen.

Creativiteit

De nieuwe gimbal, lens en sensoren geven samen de mogelijkheid tot meer ‘voorgebakken’ shots. In de software kan je nu meer voorgeprogrammeerde bewegingen selecteren. Het volgen van een onderwerp is nu met een DJI mini eindelijk goed mogelijk. Het selecteren van het onderwerp moet ook verbeterd zijn. Dankzij de vliegduur van een half uur heb je echt meer mogelijkheden dan de Spark. Die drone hebben we veel gebruikt omdat deze klein en robuust is. Helaas was de vliegduur echt te kort zodat je steeds in stress vliegt. Er is een accu om langer te vliegen, maar die wordt niet in Nederland verkocht omdat de drone dan buiten de gewichtsklasse valt. Overigens zouden de beelden uit deze drone ook beter bewerkbaar zijn qua kleuren door de D-Cinelike Color-modus.

Controle

De nieuwe controller met ingebouwd scherm maakt het gebruik van de telefoon overbodig. Heerlijk! We moeten in de praktijk wel zien hoe de leesbaarheid is. Er zullen vast kapjes op de markt komen om zonlicht iets te blokken. De DJI RC-N1 afstandsbediening heeft een maximale videobitsnelheid van 18 Mbps, met een vertraging van slechts 120 ms.

Conclusie

De DJI Mini 3 Pro is op papier een mirakels leuke nieuwe drone. Hij oogt heel herkenbaar, maar is echt op alle punten verbeterd. Hoe dit in de praktijk werkt, gaan we deze maand nog testen. Een kale Mini 3 Pro kost 739 euro. Wil je de gehele bundel, dan ben je duizend euro lichter. Dat is 7,5 kg als je met losse euromunten betaalt 😉

EĂ©n reactie

  1. Wie z’n voorganger de DJI Mini 2 kent, weet dat je met deze 3 Pro geen kat in een zak koopt: voor een leuk bedrag koop je een toestel wat vĂ©Ă©l kan, zeker als je het vergelijkt met zijn (veel) duurdere grotere broers. Verder blijft het een makkelijk mee te nemen opvouwbare drone, die heel wat in zijn mars heeft. De DJI Mini 3 Pro geeft je trouwens ook een mooie 1080p/30fps live-feed op afstanden tot 12 km.

    Het belangrijkste om hier te onthouden is dat het dus een hogere kwaliteit van video feed is, en heel stabiel. (12 km ver mogen we hier toch niet vliegen, want je moet verplicht VLOS behouden tijdens je vlucht). Voor de spec-hunters: maximale videobitsnelheid van 18 Mbps en low latency van 120 ms. Een handige uitgebreide review is te vinden op https://www.fdr1.be/dji-mini-3-pro/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.