Picture of Dennis van Dijk
Dennis van Dijk

De trends in ICT gerelateerde banen

Momenteel heerst er een enorme krapte op de arbeidsmarkt. Bedrijven zijn voortdurend op zoek naar nieuwe talenten die de organisatie kunnen versterken. Zo geldt dit ook voor ICT gerelateerde banen. Bedrijven proberen met forse bonussen of flinke salarissen nieuwe medewerkers te werven. Wanneer je actief bent in de ICT branche, dan is dit een goed moment om te gaan oriënteren waar je eventueel zou willen werken. Maar welke banen zijn nu het meeste gewild in de ICT sector? Dit artikel geeft de trends weer op basis van meest populaire ICT banen waarnaar bedrijven op zoek zijn.

Developer/ programmeur nog steeds populairst

De software developer/ programmeur is in Nederland nog steeds de meest gezochte baan, binnen de ICT sector. Zo zijn er in 2021 ten opzichte van 2020 65,9% meer programmeur vacatures online gekomen. Dit is een enorme stijging van het aantal vacatures. Het gaat hier met name om Javascript developers en functionele beheerders. Als tweede in de lijst van IT-functies, worden vooral de systeemanalisten en specialisten in cybersecurity genoemd. Andere functies die erg in trek zijn, zijn die van netwerk en systeem administratoren of it-support rollen.

De vraag naar web technici fluctueert echter flink, zo is het aantal vacatures is hier dan ook gedaald met -2,21%. Daarnaast blijven de functiegroepen als dataspecialisten stabiel.

Vooral IT-starters worden gezocht

Opvallend aan de arbeidsmarkt in ICT beroepen, is dat bedrijven voornamelijk op zoek zijn naar startende it-medewerkers. Als er wordt gekeken naar het aantal jaren werkervaring, vragen maar liefst twee op de vijf it-vacatures, it’ers met nul tot twee jaar werkervaring. Dit is veertig procent van alle vacatures. Daarnaast vragen ruim tien procent van alle vacatures, it-specialisten met drie tot tien jaar werkervaring. zestien procent van alle vacatures, zoeken it-professionals met minimaal tien jaar werkervaring. In de overige vacatures werden geen eisen gesteld omtrent de werkervaring.

It-sector vaakst op zoek naar it-personeel

De sector waarin de meeste it-specialisten gezocht worden, is die van de it-sector zelf. De sectoren die daaronder hard op zoek zijn naar professionals, zijn de sectoren transport en opslag, kunst, amusement en als laatste recreatie. Daarnaast is de maakindustrie ook uitbundig op zoek naar it’ers.

Ben je nog bezig met een it-opleiding, of ben je onlangs afgestudeerd? Dan is dit het juiste moment om de arbeidsmarkt te betreden. Door de krappe arbeidsmarkt sta jij als werkzoekende in een zeer sterke positie. Zo ben je ervan verzekerd dat jouw wensen worden doorgevoerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.