Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

The Verge: Meta komt in 2024 met AR bril

Meta is al jaren eigenaar van Oculus. Onder dat merk bracht het bedrijf al verschillende succesvolle VR brillen op de markt. Met de Oculus Quest 2 is het al mogelijk om mixed-reality beelden te gebruiken, maar het bedrijf gaat nu ook voor een echte AR oplossing.

De Mixed Reality vanuit de VR bril komt doordat de bril over vier camera’s beschikt. Hierdoor kan de bril niet alleen goed een beeld van de omgeving doorgeven, maar kan dat ook nog eens in 3D. Hoewel het nog nauwelijks tot niet wordt gebruikt, zou het niet zo lastig moeten zijn om die ‘mapping’ van de werkelijkheid te gebruiken om daar andere beelden realistisch overheen te leggen. Wellicht ook omdat de camera’s nog geen kleurenbeeld doorgeven.

Met andere woorden, de overstap van deze VR bril naar een AR, of Augmented Reality bril, is erg klein. Bij een AR bril kijk je niet via camera’s naar jouw omgeving. Dat doet alleen de bril zelf. Op het vizier waar je doorheen kijkt, legt een AR bril een extra informatielaag heen, die wordt aangepast op de stand van jouw ogen.

Net als bij de Oculus Quest series, zou Facebook een eigen fork (versie) van Android willen gebruiken voor haar AR besturingssysteem. Op die manier hoeft Facebook niet het hele systeem te ontwikkelen omdat gebruikersbeheer, draadloze verbindingen en andere zaken al via Android worden geregeld.

De AR bril zou in 2024 klaar zijn om de markt op te gaan als we The Verge mogen geloven. Daarna moet de hardware iedere twee jaar worden ververst met lichtere, betere modellen. Net als bij de VR brillen lang de standaard leek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.