Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Streaming video, wanneer wordt Netflix te duur?

Wat ons betreft is het de ongekroonde koning onder de streamers. Netflix bedacht videoverhuur per post en bedacht later het vertonen van films en series via het internet. Anno april 2022 hebben we een overcompleet streamingaanbod en is de vraag, is Netflix haar premium prijskaartje nog waard?

Vroegâh…

Vroeger kon je alles vinden op Netflix. Wilde je de nieuwste Disney film kijken? Geen probleem! Het nieuwste avontuur van Modern Family? Geen probleem. Bovendien investeerde Netflix enorm in eigen producties. Er zijn zelfs filmsterren als Ryan Reynolds die vrijwel alleen voor Netflix nog films schieten… en op enorm hoger tempo dan ooit…

Sterker nog, Netflix was zo dominant dat hardwaremakers bij Netflix aanklopten met de vraag of ze het Netflix logo op hun afstandsbedieningen mochten zetten. Daarmee konden ze zich onderscheiden in de markt. Iets heel anders dan nu waarbij aanbieders als Rakuten, Prime en Netflix vele dollars tegen de merken aangooien om nog maar een fysieke knop op de afstandsbediening te bemachtigen. Bij moderne Samsung TV’s is een kleine kwart van de knoppen zelfs gereserveerd voor streamers die hiervoor betalen.

Ook op smartphones lijkt het tij te keren. Netflix ondersteuning is nog steeds enorm belangrijk, maar Netflix staat al lang niet meer standaard op het homescreen van de koper. Prime Video wel, want bij Amazon snappen ze dat de Chinese producenten gevoelig zijn voor Amerikaanse dollars.

Heeft Netflix een probleem?

Wil je nu Frozen kijken? Dan kun je die al lang niet meer vinden op Netflix. Net als Modern Family, Superman en heel, heel, heel veel andere content. De laatste jaren springen de streamingdiensten als paddenstoelen uit de grond. Iedere dienst die in Nederland komt, schraapt bovendien direct haar content van Netflix af. Een goed voorbeeld is de Sci-fi serie The Expanse. Één van de eerste grote series die tijdens de ontwikkeling werd gekocht door de concurrent. Na seizoen 2 bezat Prime Video ineens de rechten en inmiddels zijn de rechten op de eerste twee seizoenen ook niet meer in het bezit van Netflix, maar moet je dus naar Prime.

Wanneer een streamer nog niet in Nederland verkrijgbaar is, geeft het netwerk erachter maar wat graag de rechten op haar content aan de hoogste bieder. Zo is Paramount+ dé plek van CBS series als Star Trek. Alle oude Star Trek series en films waren al een tijdje bij Netflix te vinden. Toen CBS besloot twee nieuwe series op te starten, kocht Netflix de Europese rechten voor Star Trek Beyond en ging Amazon Prime er met Star Trek Picard vandoor. De fans van Star Trek hadden ineens twee streaming abonnementen nodig om al het nieuws uit het Star Trek universum te zien. En voor beide netwerken is het dus maar goed dat Paramount+ nog niet verkrijgbaar is in Nederland.

Want met de komst van Disney+ werden die content contracten bij Netflix per direct niet meer verlengd. Eerst verdwenen de Disney en Pixar klassiekers. Daarna verdwenen de Lucas Arts en Marvel films en series om af te sluiten met het vertrek van alle content van FOX.

Met de komst van andere streamers, denk aan HBO+, Discovery+ etc. zien we ook iedere keer weer dat de rechten die Netflix had, komen te vervallen. Er is dus een ware kaalslag gaande op de grote reus.

Hier zien we dan ook waarom Netflix al vroeg in eigen content begon te investeren. De grote N heeft namelijk een enorm historisch nadeel. Het is de enige dienst die niet voortgekomen is uit een mediaconglomoraat dat al enorm veel eigen content bezat. Ook op lokaal gebied ziet Netflix dat sterke producties blijven steken in streamers als Videoland.

Het hoogste prijskaartje

Ondertussen hanteert Netflix nog altijd het hoogste prijskaartje van de streamers. Het standaard abonnement kost je €11,99. Een abonnement op Amazon Prime (MGM) kost je €2,99 per maand. Bij Amazon ben je dan meteen Prime lid, waar ook gratis opslag, gratis verzending op veel producten en andere voordelen aan vast hangen. Irritant is echter dat je voor sommige films en series moet bijbetalen. HBO+ (HBO, DC, Warner, Cartoon Network, Cinemax) kost je €5,99. Een abonnement op Disney+ (Lucas Arts, Pixar, Dreamworks, Fox, Marvel, Starz) kost je €8,99 per maand en is daarmee de op twee na duurste. De opvallende op één na duurste bezit namelijk ook geen eigen studio’s en moet het daarmee ook doen met wat het maar net in licentie kan nemen. Dat is namelijk Film1 van SPI International. Dat kost €9,99 per maand.

Een kat in het nauw maakt rare sprongen

Dus wat moet je doen om je hoofd boven water te houden? Prijzen verlagen zit er niet in. Sterker nog, per oktober is de prijs nog omhoog gegaan bij Netflix. Wel experimenteert Netflix nu met de mogelijkheid om je abonnement legaal te delen met je buren. Daarnaast werkt het heel hard aan eigen films, series en zelfs games. Dat laatste is wel bijzonder. Vooral omdat Netflix geen enorm grote games in licentie neemt of produceert. Het gaat om eenvoudige games op basis van haar eigen content… maar of ze daarmee de streamingoorlog gaan winnen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.