Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Tweede Kamer stemt in met wetsvoorstel tegen nepreviews

Goed nieuws voor jou als consument. De Tweede Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel om de plaatsing van nep reviews aan banden te leggen. Met het plaatsen van nep reviews kunnen fabrikanten immers jouw koopgedrag beïnvloeden.

Al jaren zijn op internet diverse websites te vinden waar consumentenreviews worden verzameld. Hoewel platformen als Beslist.nl al eerder hebben geïnvesteerd in het terugdringen van nep reviews, is die markt booming. Met name in de keukenbranche hebben wij van GadgetGear de afgelopen jaren regelmatig gehoord dat het investeren in het kopen van reviews meer oplevert dan het laten testen van apparatuur door onafhankelijke platforms als dat van ons.

Met de nieuwe wetgeving wordt het verboden voor organisaties om te betalen voor het plaatsen van reviews. Of cashbacks (terugbetalingen) daar ook onder vallen is onbekend. Wanneer de Eerste Kamer ook akkoord is, gaat de wet dit jaar al in. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere lidstaten zal de wetgeving dit jaar van kracht worden.

Bedrijven die dan nog betalen voor het plaatse van reviews, zullen in eerste instantie een waarschuwing krijgen, waarna een boete kan volgen. Die boete betreft minimaal 4% van de jaaromzet van het bedrijf in het land waar het de boete krijgt. De vraag is echter hoe de opsporing plaats gaat vinden en in hoeverre er capaciteit binnen de overheid is om deze wetgeving te handhaven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.