Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Toshiba P300 6TB

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Lage temperaturen
  • Eigenlijk best wel prima, over het algemeen

THE BAD

  • Prestaties niet top
  • Niet geschikt voor voortdurende schrijf-activiteiten

Als je de maximale hoeveelheid data wil kunnen opslaan per euro, zit je nog altijd naar HDD’s te kijken. Qua prijs per GB zijn de laatste tijd 6 TB schijven aardig op een punt gekomen dat ze voordelig te noemen zijn. We keken naar de 6 TB-variant van de P300 van Toshiba.

De P300 is feitelijk de serie van Toshiba voor regulier consumentengebruik. Toshiba heeft naast de P300 ook nog de X300 als performance lijn en N300 voor NAS-gebruik. De reden dat we deze specifieke schijf uit de P300-serie wilden testen was het feit dat het een SMR-schijf is. De reputatie van deze schijven is wat minder (zie voor uitleg verderop) en we zouden lagere prestaties moeten verwachten. Betekent dit echter ook dat dit geen aan te raden schijf zou zijn voor regulier desktop gebruik? Dat is iets waar we achter gaan proberen te komen.

 

SMR

De 6TB-variant van de P300 van Toshiba is dus een schijf welke gebruik maakt van SMR, oftewel ‘shingled magnetic recording’. Waar je voorheen enkel schijven had die gebruik maakten van ‘conventional perpendicular magnetic recording’ (CMR), is bij SMR-schijven ervoor gekozen om de datatracks op de HDD-platters deels over elkaar te leggen. Dit resulteert in een vergroting van de opslagcapaciteit, maar de prestaties zakken in tijdens het uitvoeren van applicaties met veel random write-acties.

Hiermee is deze schijf bijvoorbeeld niet geschikt voor gebruik in een RAID-array (wat je meestal in een NAS doet) waarin de P300 samen moet werken met een andere schijf om een grotere opslag te vormen in een ‘pool’. Hetzelfde geldt voor redunancy-doelen (opvangen van een defect rakende opslag in de array).

Voor alle duidelijkheid: Toshiba heeft voor dergelijk gebruik een heel eigen lijn, net als andere merken. Toch wordt er zo nu en dan gesjoemeld voor consumentengebruik door mensen die toevallig nog een schijf hebben liggen. Het gebruik van een SMR-schijf valt echter stevig af te raden wegens tegenvallende prestaties en dus ook de 6 TB-variant van de P300 (er zijn schijven in deze serie die wel gewoon CMR gebruikt). Wil je echter gewoon je apparaat uitbreiden met een beuk aan opslag, dan kun je prima een SMR-schijf kopen.

 

Uitpakken

Als we de Toshiba P300 uitpakken vinden we alleen de schijf. Geen schroeven of een SATA-kabel die je soms wel eens meegeleverd worden.

 

Benchmarks

Zoals altijd runnen we wat synthetische benchmarks en daarnaast wat praktijktests. De synthetische tests geven het resultaat waar de schijf toe in staat zou moeten zijn, terwijl de random en praktische tests iets zeggen over wat je in de meeste gevallen kan verwachten als je de schijf zelf in gebruik neemt.

We hebben voor de P300 verder de temperatuur in de gaten gehouden, maar zagen daar eigenlijk weinig interessante cijfers. If anything, is het eigenlijk een van de koelere schijven met een maximaal opgemeten temperatuur van 32°C en minimale temperatuur van 28°C.

We hebben gepoogd de geluidsproductie te meten, maar dat was niet haalbaar in een desktop waar casefans altijd luider zijn dan dan de schijf zelf. We kunnen in ieder geval zeggen dat het geen factor zal vormen, tenzij je misschien een fan-loze computer hebt. Echter raden we je dan aan buiten SSD-opslag, je HDD-opslag extern te plaatsen in een losse externe opslag.

Crystal Disk Mark & Atto:

Lees; Windows Explorer, Directory Opus, HDTune:

Schrijf; Windows Explorer, Directory Opus, HDTune:

 

Conclusie

De prestaties die de P300 6TB laat zien, zijn redelijk. We hebben het uiteraard over een moderne HDD, en de nieuwste schijf die we hebben liggen ter vergelijk is alweer een generatie ouder en heeft bijvoorbeeld minder cache. De P300 blaast deze dus weg, maar een eerlijke vergelijking is het natuurlijk niet. Wanneer we benchmarks opzoeken van concurrerende schijven (op basis van capaciteit en prijsklasse), blijft de P300 toch iets achter.

We weten daarnaast dat de schijf zal wanpresteren wanneer we deze SMR-schijf gaan inzetten voor taken waarbij er continue naar geschreven wordt. Maar dat is het gebruiksdoel van de P300 als product ook niet.

Als schijf om programma’s van te runnen zou de P300 gewoon prima moeten presteren. Hetzelfde geldt uiteraard voor langdurig opslag als backup. Dan maakt het immers niet uit hoe de schijf presteert en als je voor dit doel de P300 6TB voor een goede prijs kan krijgen, is er geen reden deze te laten liggen. De P300 verbruikt verder minder dan de concurrentie. Van weinig betekenis voor een schijf waarvan je er niet meerderen tegelijk gaat gebruiken, maar minder is altijd beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.