Skil 3420 CA
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Skil 3420 CA 20v Accu-Decoupeerzaag

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Enorm goed hanteerbaar
  • Enorm goed nagedacht over zicht op het zaagoppervlak
  • Gemakkelijk instelbaar

THE BAD

  • Er is nog geen 'premium' brushless variant van deze fijne zaag

Sinds jaar en dag is de decoupeerzaag één van de meest veelzijdige zagen die je als klusser in huis kunt hebben. Van het verzagen van een fijn plintje tot het verzagen van laminaat, blikplaat en zelfs dunne balken. De Skil 3420 CA is een accudecoupeerzaag op basis van het Energy Platform en daarmee voorzien van een uitwisselbare batterij.

Unboxing

Skil levert de Skil 3420 CA in een kartonnen doos. In de doos vinden we een set met vijf van de meest gebruikte zaagbladen voor hout en metaal. De fijnheid van de vertanding wisselt per zaagblad afhankelijk van het gebruik. Je kunt uit de doos dus meteen beginnen met zagen.

Mits je al een accu en acculader hebt natuurlijk. De Skil 3420 CA maakt gebruik van het Energy Platform. Doordat de accu en acculader los worden verkocht, kan Skil de prijs van haar gereedschap enorm drukken. Slim en een mooie, duurzame gedachte.

Ook vinden we in de doos een opzetmond voor stofzuigers, zodat je zaagstof meteen onder de zaag weg kunt zuigen. Ook vinden we nog een handleiding in de doos.

Ontwerp

De Skil 3420 CA is herkenbaar in het rood/zwarte ontwerp van Skil, waarbij de zwarte delen voornamelijk van zachtere plastics zijn. Dit noemt Skil ‘softgrip’. Hiermee minimaliseren ze vibraties die door het zagen ontstaan. Dit vergroot het zaagcomfort enorm.

Wat heel handig is, is dat Skil voorop ook nog een LED heeft geplaatst. Naast dat je gemakkelijk zaagsel weg kunt zuigen, zorgt de zaag er dus ook voor dat je beter zicht houdt op de zaaglijn door deze goed te verlichten.

Skil 3420 CA

Heb je geen stofzuiger? Dan zit er nog een leuke functie in deze decoupeerzaag. Je kunt namelijk ook het zaagsel weg laten blazen. Dit werkt best effectief.

Wil je verstekzagen? Dan kan dit ook met de verstelbare voetplaat die in een hoek van maximaal 45 graden gezet kan worden.

Voor het verwisselen van de zaagbladen heeft Skil een kliksysteem in de zaagkop geplaatst. Deze trek je eenvoudig omlaag om het zaagblad te ontgrendelen.

Skil 3420 CA

Materiaalinstellingen

Werk je met zachte materialen als plastics, dan wil je niet dat die door de wrijving van de zaag gaan smelten. Werk je met dunne metalen? Dan zorgt een hoge snelheid weer voor minder risico op verbuigen van het materiaal bij de zaagsnede. Om het je gemakkelijker te maken, heeft Skil een materiaalselector op de boor gezet. Zo kun je direct bij de belangrijkste instellingen.

Skil 3420 CA

De kluservaring

Ik heb voor het testen van de Skil 3420 CA, deze zaag vooral ingezet voor kleine balkjes en plaatwerk. Wat opvalt is dat de zaagbladen niet alleen mooi recht in de zaagkop staan, maar dat de kwaliteit van de Skil zaagbladen ook erg goed is. In het verleden maakte ik nog weleens mee dat ik per ongeluk een blad krom trok of dat een blad afbrak. Ik kan nogal een hork zijn met gereedschap. Tijdens het werken met de zaagjes van Skil was dit geen enkel probleem. Skil stuurde ook meteen haar hele assortiment decoupeerzagen mee. De kwaliteit van het Skil merk bleef hierin consistent. Dit terwijl we in het verleden bij andere merken hebben ervaren dat de kwaliteit van de standaard zaagbladen nogal eens te wensen over kan laten. Dit doen ze dus heel goed.

Skil 3420 CA

De zaag zelf loopt ook erg mooi, constant en snel. Qua lawaai is het ook geen tool die heel erg aanwezig is tijdens het klussen. Hier heeft Skil dus een mooi stukje motortechniek ontwikkeld.

Het Skil Energy Platform

Het Skil Energy Platform valt op door het gebruik van 20V Max baterijen. Dit wil zeggen dat de batterijen kunnen pieken op 20 Volt, maar in de basis wel gewoon 18 Volt leveren.

Het Skil Energy Platform systeem bestaat uit vier verschillende batterijen verdeeld over twee behuizingen die op alle Energy Platform gereedschappen passen. Het gaat om batterijen met een capaciteit van 2.0Ah, 2.5Ah, 4.0Ah en 5.0Ah. Daarvan zijn 2.0Ah en 4.0Ah het meest gangbaar en gemakkelijk in de winkel te vinden. De 2.5Ah en 5.0Ah batterijen zijn op dit moment vooral online te vinden. Hoe hoger de capaciteit, hoe langer je door kunt werken op dezelfde batterij, maar ook hoe groter het gewicht.

Skil Energy Platform Batterijen

De batterijen van het Energy platform zijn allemaal voorzien van een LED indicator die over vijf niveaus laat zien hoe vol de batterijen nog zijn. Daarnaast zijn alle batterijen voorzien van KeepCool technologie. Dit wil zeggen dat de accucellen in de batterijen op enige afstand van elkaar zijn gemonteerd, zodat hiertussen een luchtstroom kan plaatsvinden. Daarnaast zijn de batterijbehuizingen voorzien van geperforeerde roosters om die luchtstroom de vrijheid te geven zich door de batterij te bewegen.

De KeepCool technologie zorgt ervoor dat de accucellen minder snel te warm worden tijdens intensieve klussen of tijdens het snel opladen. Warmteopbouw zorgt immers voor slijtage van de accucellen. Een andere technologie die oververhitting ook tegen moet gaan is de ActivCell technologie die Skil toepast in deze batterijen.

Conclusie Skil 3420 CA decoupeerzaag

Met de Skil 3420 CA zet Skil een heel mooi stuk gereedschap neer. De machine voelt en reageert precies zoals je als klusser wilt. Zelfs het verstellen van de voet voor het werken en verstek gaat super eenvoudig. Met de sterke focus op het zichtbaar houden van de zaaglijn door het plaatsen van een led, blower en het mogelijk maken van afzuiging, laat Skil duidelijk zien dat het weet dat de pijnpunten van het werken met een decoupeerzaag kunnen zijn. Het enige dat we kunnen wensen is dat Skil ook nog met een iets professioneler, brushless model gaat komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.