Intel plant twee chipfabrieken in Duitsland

Intel Blockchain Accellerator

Europa heeft laten weten dat het voor chipproductie minder afhankelijk wilt zijn van China en het Amerikaanse Intel geeft aan deze wens gehoor. De chipfabrikant heeft plannen om in Duitsland twee grote chipfabrieken te bouwen en dat is nog maar de start.

De fabrieken zouden komen te staan in het Duitse Maagdenburg. In andere EU landen verwacht de chipfabrikant kleinere fabriekjes en laboratoria te vestigen. De bouw van de fabrieken start al in de eerste helft van volgend jaar. Chipfabrieken bouwen is een flinke klus. Intel verwacht dat we pas in 2027 de eerste Europese chip van de band zien rollen.

Jaren geleden trok Intel zich qua PR al helemaal terug uit de EU. Het bedrijf verkocht haar modem, SSD en andere takken aan collega’s in het vak. Bovendien verloor het flink marktaandeel. Op desktops (gaming en werk) en laptops alsmede servers heeft Intel de laatste jaren flink terrein verloren aan AMD en Apple. Op mobile wist het bedrijf nooit serieus aandeel te verwerven. Vanuit de EU zijn grote subsidies beschikbaar gesteld voor het opzetten van Europese chipproductie. Het is dan ook logisch dat Intel hier op inspringt. De kans is redelijk groot dat de fabrieken van Intel ook voor andere merken gaan produceren. Naar verwachting leveren ze 3.000 banen op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.