Dennis van Dijk
Dennis van Dijk

Hoe kies je het juiste koffiezetapparaat?

Of je nu een liefhebber bent van cappuccino, macchiato, espresso, mokka, ristretto of gewoon filterkoffie, alleen de allerbeste koffiezetapparaten en koffiemachines zullen  keer op keer de koffie zetten waar jij naar snakt. Het punt is echter dat het kiezen van de juiste machine voor jou niet alleen afhangt van je favoriete soort koffie, maar ook van hoeveel tijd, moeite en geld je wilt investeren in een koffiezetapparaat. Wij krijgen ontzettend vaak de vraag binnen wat nu precies de beste koffiemachine is.  Om deze reden hebben wij dan ook besloten dit eens een keer grondig op papier, of in dit geval onze website, te zetten.

Als je dus niet helemaal zeker weet waarnaar je precies op zoek bent, lees dan verder en we zullen even vluchtig met je doornemen waar wij precies op letten en de verschillen tussen de basistypes koffiezetapparaten uitleggen.

Handmatige espressomachines

Als je de flexibiliteit wilt om alles te maken, van espresso tot ristretto tot cappuccino, dan is een handmatige espressomachine vergelijkbaar met wat je in coffeeshops vindt de beste keuze. Het nadeel is dat je moet leren om de koffie handmatig te malen en aan te stampen, je eigen melk tot in de perfectie te stomen, de machine schoon te maken en het proces voor elk kopje te herhalen, maar de extra controle maakt het mogelijk om het allerbeste uit elke kop te halen. De beste espressomachine is er dus een die eenvoudig in gebruik is en ook nog eens makkelijk schoon te maken.

Koffiemaal machines

Als handmatige espresso je teveel werk lijkt, dan is een bean to cup machine een goede keuze. Je doet bij deze koffiezetapparaten gewoon water en koffiebonen in de machine en klaar is kees, je kunt met één druk op de knop een kop koffie zetten – en zonder dat je de machine tussen elk kop hoeft schoon te maken! De duurdere bean to cup koffiezetapparaten hebben geïntegreerde melkopschuimers die je met een enkele druk op de knop van een cappuccino of witte koffie zullen voorzien. De resultaten zijn echter nooit zo goed als handmatige machines en de prijzen beginnen bij ongeveer €400, dus deze koffiezetapparaten zijn wat aan de prijzige kant.

Koffiepad- en capsule machines

Dit is waarschijnlijk de eenvoudigste optie van allemaal als het gaat om koffiezetapparaten.  De basismachines beginnen al rond de €50, dus ze zijn ook nog eens relatief goedkoop. Elke pod of capsule bevat de perfecte hoeveelheid koffie voor een kopje, dus je koopt gewoon het type met de sterkte en smaak die je het lekkerst vindt. Voor probleemloze koffie zonder rommel die altijd goed smaakt, zijn deze koffiezetapparaten voor de meeste koffieliefhebbers de ideale keuze. Sommige machines voegen ingebouwde melkopschuiming toe, zodat je met één druk op de knop een latte of cappuccino kunt krijgen, wat natuurlijk wel zo gemakkelijk is. De resultaten smaken naar onze mening echter niet zo goed als bij handmatige espresso- of bean to cup machines, en pods en capsules kunnen aan de prijzige kant zijn tegenwoordig.

Filterkoffiezetapparaten

Als je gewoon simpele koffie wilt om een ​​mok te vullen, of genoeg koffie wilt kunnen zetten voor meerdere mensen tegelijk, dan is een filterkoffiemachine een goede keuze. Deze vereisen over het algemeen dat je gemalen koffie gebruikt (hoewel een paar wel geïntegreerde molens hebben), maar ze zijn een goede keuze voor het maken van eenvoudige, no-nonsense zwarte koffie.

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.