Arjan Olsder
Arjan Olsder

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 gaat videostreams verbeteren

Als de geruchten kloppen, hebben liefhebbers van streamingdiensten volgend jaar echt iets om naar uit te kijken. Het bedrijf zou van plan zijn om ondersteuning voor het AV1 protocol in te bakken in haar chips. Iets waar Netflix, Prime en andere streamers erg blij van worden.

De AV1 standaard kan over een kleinere bandbreedte namelijk een hogere beeld- en geluidkwaliteit leveren dan de huidige streamingprotocollen. Omdat het decoderen van streams een zware klus is, wordt dit bij voorkeur in de hardware van een apparaat opgelost. Het is dus aan de chipset ontwikkelaars om hierin stappen te zetten.

De enigen die momenteel AV1 ondersteuning in hun chipsets meebakken zijn Samsung en MediaTek. MediaTek doet dit al sinds 2020 om echt een verschil te maken ten opzichte van Qualcomm. MediaTek is dan ook veel terug te vinden in AndroidTV toestellen. Daarnaast zit de AV1 codec in de Samsung Galaxy S22 Series.

Qualcomm lanceert eens per jaar een vlaggenschip chipset. Die van dit jaar, de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1, is eind afgelopen jaar gelanceerd. We moeten dus tot het najaar wachten op de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 en dan nog een aantal maanden voor deze chipset ook echt in smartphones zit.

De kans is groot dat Qualcomm deze stap meteen ook zal zetten voor haar mid-end en budget series chipsets. De AV1 standaard is afkomstig van de Alliance for Open Media waar onder anderen Netflix, Microsoft, Amazon, Nvidia en Google in zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.