Logo GadgetGear.nl
WD Black Game Drive P50 NVMe SSD Call of Duty Special Edition
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Een derde van de wereldwijde 3D NAND productie in gevaar

3D NAND is dé technologie die menig SSD fabrikant gebruikt om op klein oppervlak supersnel en vooral veel opslagruimte te beiden. Het zit in computers, smartphones, tablets en smartwatches. Een derde van de wereldproductie lijkt te zijn mislukt door vervuiling.

Deze melding komt vanuit de joint venture van Western Digital en Kioxia. Samen goed voor een kleine 33% van de wereldproductie aan 3D NAND geheugenchips. De twee hebben fabrieken in het Japanse Yokkaichi en Kitakami staan. Beide fabrieken hebben te leiden onder chemische vervuiling. Hierdoor zijn enorme hoeveelheden chips afgeschreven.

Western Digital is zelf helemaal afhankelijk van de productie van de eigen fabrieken, waar andere merken bij deze fabrieken en andere fabrieken inkopen. Dit zou met name voor WD mogelijk leveringsproblemen kunnen opleveren richting haar klanten. Andere merken zullen mogelijk meer druk leggen op andere fabrieken om hun productie op pijl te houden. Het is de vraag in hoeverre de overgebleven fabrieken dit gat kunnen opvangen.

De de fabrieken van Western Digital en Kioxia staan bekend om het leveren van extreem hoge kwaliteit terwijl andere fabrieken zich voornamelijk op de onderkant en het midden van de markt richten. Het is dan ook de verwachting dat de prijzen voor opslag de komende tijd omhoog gaan. De verwachting is dat consumenten dit vanaf april gaan merken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.