Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Dit is de Oppo FInd X5 Series

Oppo presenteerde vandaag de nieuwe Oppo Find X5 Series. De presentatie trapte af met een presentatie van de 6nm MariSilicon X beeldprocessor die in de series debuteert.

MariSilicon X NPU

De MariSilicon X richt zich op opnamen bij weinig licht. De chipset is ingericht zo veel mogelijk ruis uit jouw foto of video te halen. Het resultaat is dat wanneer je een feestje hebt, de kans veel groter is dat je aan het eind van de avond mooie foto’s overhoudt. Iets waar smartphones het doorgaans toch best lastig mee hebben.

Hasselblad naar Oppo!?

De nieuwe Oppo Find X5 Pro gaat gebruik maken van de kleurcalibratie van Hasselblad. Deze technologie debuteerde afgelopen jaar in de OnePlus 9 Series. Nu OnePlus een dochtermerk is geworden, lijkt de licentie verschoven te zijn naar Oppo… of gaan we Hasselblad in zowel Oppo als OnePlus zien?

ColorOS 12.1 update

Met de nieuwste versie van ColorOS voegt Oppo een meer 3D design toe aan haar toestel. Ook de frosted glass elementen die momenteel enorm populair zijn in Windows 11 en op vele websites, vinden hun weg in de designtaal van Oppo.

Wat we al Jaren niet meer gezien hebben, zijn air gestures. Die zijn weer helemaal terug in het nieuwe ColorOS. Je kunt dus op afstand, met handbewegingen, jouw telefoon bedienen. Handig als je muziek wilt swipen tijdens het koken of bij andere bezigheden die vieze handen opleveren.

De nieuwe Smart Recorder app maakt het mogelijk om tijdens geluidsopnamen ook foto’s te maken. Deze worden dan gekoppeld aan het moment in de opname, waardoor je visuele markers toevoegt.

Met Multi Screen Connect zorgt Oppo voor een verbeterde samenwerking tussen jouw computer en jouw smartphone. Zo kun je bijvoorbeeld teksten kopiëren op je smartphone en plakken op je computer.

Oppo Find X5 Pro

De headliner is opnieuw de Oppo Find X5 Pro, de directe opvolger van de Oppo Find X3 Pro die afgelopen jaar verantwoordelijk was voor zo’n 80% van de beelden die je in de reviews op GadgetGear.nl hebt gezien.

Naast de samenwerking met Hasselblad, krijgt de Oppo Find X5 Pro de Sony IMX 709 camera mee. Daarmee is de Find X5 Pro het neusje van de zalm in fotografie bij Oppo. Maak je video’s, kun je HDR10+ 4K filmopnamen maken met het toestel. Mede door de 10 bit color engine en de 13 kanaals spectrale sensor die erin ligt. Bovendien kent de main camera 5-assige optische beeldstabilisatie.

Met de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 chipset aan boord, levert Oppo de snelste Qualcomm chipset van dit moment. Al ligt dit jaar voor het eerst een uitdager op de loer in de vorm van de MediaTek Dimensity 9000 chipset. Maar daar vertellen we zo meer over. De chipset komt met een indrukwekkende 12GB werkgeheugen en 256GB aan interne opslagruimte.

Het toestel wordt voorzien van een 5.000mAh gesplitste batterij op basis van VOOC snellaadtechnologie. De accu’s moeten 1.600 laadcycli meegaan. Oppo claimt dat dit twee keer zo lang is als bij andere smartphones. Bedraad opladen gaat met een indrukwekkende 80 Watt of draadloos op 50 Watt.

Qualcomm maakt chipsets die vlot opwarmen. Oppo gaat dit tegen met onder anderen een dampkamer. Die is 75% groter geworden en voorzien van 3D grafeemfilms.

Opvallend is de aanwezigheid van de X-axis lineaire trilmotor. Daarmee kan Oppo meer onderscheidt maken in de manieren waarop het toestel trilt. Daarmee kun je op basis van de trilling dus ook beter bepalen of een bericht of call belangrijk is.

Gaming is belangrij. Ook bij Oppo. Niet alleen kan het display tot 120Hz weergeven, Oppo levert ook een frame rate stabilizer.

Oppo Find X5

Ook de Oppo Find X5 krijgt een imposant camera-eiland mee met eveneens de beeldverbeteringen van Hasselblad. Over de optische beeldstabilisatie wordt niet direct gesproken door Oppo. Daar zou het grote verschil met de Pro kunnen zitten.

Je krijgt met 4.800mAh wel een miniem kleinere accu die wel meer met 80 Watt bedraad geladen kan worden. Draadloos met 30 Watt ook nog steeds erg snel.  En met de Qualcomm Snapdragon 888 chipset krijg je de rekenkracht van de Find X3 Pro van afgelopen jaar.

Oppo Find X5 Lite

De grote verrassing zou maar zo de Find X5 Lite kunnen worden. Met een prijskaartje van €499 richt dit toestel zich keihard op de top van het middensegment en stiekem een beetje op de gamer. Met een 90Hz display loopt het display dan wel wat minder hard, het hart van het toestel is de MediaTek Dimensity 9000 chipset. De eerste chipset waarmee MediaTek zich kan meten met het grote Qualcomm. Sterker nog, de eerste benchmarks laten voor gamers echt een miniem verschil zien in prestaties. En voor reguliere gebruikers uiteraard ook.

Gamers krijgen een nieuw koelsysteem met vloeistofkoeling en Borazon, wat weer beter moet presteren dan grafietplaten. 5 sensoren houden de temperatuur in de gaten en de software zal de frame rate van het toestel bewaken.

De 4.500mAh accu is wederom iets kleiner, maar is ook een gesplitst model voor snelle laadtijden. In 31 minuten zit het toestel vol op basis van de meegeleverde 65 Watt lader. Draadloos opladen is er alleen niet bij. 5G en WiFi 6 ondersteuning zijn aanwezig en je krijgt 8GB werkgeheugen en 256GB opslagruimte. Overigens kun je daarvan weer 5GB als dynamisch werkgeheugen inzetten.

Over de camera’s zegt Oppo niet al teveel en het merk Hasselblad staat ook niet op het toestel geschreven. De Find X5 Lite lijkt zich dus echt te richten op iedereen die voor weinig geld een berg rekenkracht zoekt.

Beschikbaarheid

De Oppo Find X5 Pro gaat €1.299 kosten. De Oppo Find X5 gaat €999 kosten en de Find X5 Lite €499.

kopen


→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.