Samsung Exynos 9825
Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Counterpoint: MediaTek blijft grootste chipset producent

In het laatste kwartaal van 2021 kromp het aantal chipsets van MediaTek wist te verkopen Toch blijft het bedrijf met enige afstand de grootste chipsetfabrikant. Qualcomm en Unisoc noteerden groei terwijl ook Apple, HiSilicon (Huawei) en Samsung minder chipsets wisten te verkopen.

MediaTek is nu goed voor de productie van 33% van de chipsets die in smartphones worden gebruikt. MediaTek is sterk in thuismarkt China, maar hier in Europa en de VS ook in het budget en middensegment. Daar waar de meeste smartphones worden verkocht.

Op 30% zien we Qualcomm als sterke tweede. De derde plek is voor Apple. Die is goed voor 21% van de wereldwijde chipsetproductie voor smartphones. Unisoc wist een enorme groei door te maken. De kleine ontwerper van chipsets groeide van 4% naar 11% terwijl Samsung met haar Exynos chipsets kromp van 7% marktaandeel naar 4% marktaandeel. Mogelijk heeft dit te maken met de S21 series die in 2021 minder succesvol was dan verwacht. Samsung vervangt de sterke Qualcomm chipsets in Europa met haar eigen Exynos chipsets.

Ook grote verliezen bij HiSilicon. Dé chipsetbouwer van Huawei heeft nog altijd last van de maatregelen die de VA haar heeft opgelegd. Net als Samsung, was het merk in 2021 verantwoordelijk voor 7% van de wereldwijde productie in het laatste kwartaal van 2020. In 2021 kromp het marktaandeel van HiSilicon echter naar 1%.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.