Skil 3520 CA
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Skil 3520 CA 20V Accucirkelzaag

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • Gemakkelijk te gebruiken met het accuplatform
 • Zeer complete levering
 • Gemakkelijk te wisselen zaagblad
 • Mooie zaagsnede
 • Zagen in verstek tot 50 graden

THE BAD

 • De gradenboog is prima voor constructiewerk. Voor fijn werk is deze te grof.

Binnen het 20V accuplatform van Skil biedt het merk momenteel twee cirkelzagen aan. De Skil 3520 is de keuze voor iedereen die zo nu en dan een klusje heeft voor een accucirkelzaag. In deze review kijken we hoe geschikt deze machine echt is.

Unboxing

In de verpakking van de Skil 3520 CA vinden we natuurlijk geen accu. Dat maakt de zaag namelijk een stuk goedkoper. Vanaf acht tientjes kun je deze accucirkelzaag namelijk al op de kop tikken. Wat we wel in de doos vinden is de handleiding, een breedtegeleider, een stofopvangzakje en een stofzuigeradapter. Die laatste twee zijn uiteraard uitwisselbaar. Tenslotte krijg je er ook nog een 165mm (6,4 inch) zaagblad bij met 24 wolfraamcarbide tanden.Skil 3520 CA

Zaagmogelijkheden

De Skil 3520 CA is een cirkelzaag met ondersteuning voor het zagen in hoeken. Hiervoor zit op de machine zelf al een gradenboog. Wanneer je recht zaagt, is het mogelijk om tot een zaagdiepte van 54mm te komen. Wanneer je in een hoek van 45 graden zaagt, kom je op een zaagdiepte van 44mm. Met andere woorden. Bij verstekzagen mag jouw materiaal dus niet dikker zijn dan 44mm / 2 inch.

De hoekverstelling op de machine is relatief grof. Dat is echt prima voor constructiewerk. Mag jouw project geen graad de verkeerde richting op lopen, zal je merken dat de gradenboog op de machine wat aan de grove kant is. Het loont om dan zelf te meten of de machine in de goede hoek staat. De klem om de machine vast te zetten in een hoek is erg stevig, dus tijdens het werken ga je geen afwijkingen ervaren.

Skil 3520 CA

De motorprestaties

De Skil 3520 CA is een 20V accumachine die 18V vraagt van de aangesloten accu. In de video zie je dat deze cirkelzaag op de 2.0Ah accu al weet te presteren. Om deze machine goedkoop in de schappen te krijgen, heeft Skil ervoor gekozen om deze machine met een standaard motor uit te rusten in plaats van een duurder brushless exemplaar. Dat maakt immers nogal wat uit voor de productiekosten en daarmee voor het prijskaartje op de doos.

Skil heeft er in de opbouw van de machine wel voor gekozen om voor stofdichte kogellagers. Zo voorkomt het merk frictie door bouwstoffen die tussen de lagers komen en daar voor extra slijtage kunnen zorgen. De totale opbouw van het motorhuis van deze machine zorgt voor een capaciteit van 4500 RPM. Op basis van 24 zaagtanden kunnen we dus zeggen dat de machine 108.000 keer per minuut in het materiaal zal snijden.

Skil 3520 CA

De saw guide

Voorop de voet van de machine zit een saw guide. Hiermee kun je meten waar de machine exact zal gaan zagen. Deze is verstelbaar gemaakt door Skil en dat is wel zo handig. Bij de eerste keer zagen met deze machine bleek namelijk dat de saw guide er een zaagdikte naast zat. Zoals je in de video kunt zien, konden we dat meteen corrigeren.

Is dit een reden om de machine af te waarderen ? Nee, zeker niet. Het is juist een voordeel. De meeste cirkelzagen wijken af fabriek iets of veel af ten opzichte van dit soort markeringen. Het is aan de klusser om bij eerste gebruik dit soort markeringen te valideren en eventueel beter af te stellen. Sterker nog, bij iedere zaagblad wissel is het verstandig om de afstelling even opnieuw te beoordelen. Gewoon om absoluut zeker te zijn dat het resultaat keer op keer klopt.

Skil 3520 CA

Handig is dat onder de machine een LED zit die ook nog op de saw guide schijnt. Bij minder licht zal de machine er zelf voor zorgen dat je goed zicht houdt op wat je gaat zagen.

Breedtegeleider

Iets anders dat je bij deze zaag krijgt in een breedtegeleider. Dit is een metalen staafje met een eindstop erop dat je langs de rand van het te zagen object kunt houden. Zeker gezien het een enkelvoudige oplossing is, ben ik hier nooit zo weg van. Je gaat te gemakkelijk wiebelen met het zaagblad. Ook hier trek ik de zaag liever langs een lat op die ik over het te zagen object klem. Dat geeft eenvoudigweg meer steun. Dus leuk dat het erbij zit, maar dat is het dan ook.

Afzuiging

De machine vangt zelfstandig al heel wat zaagsel op tijdens het werken. Dit verzamelt de machine standaard in de stofzak. Die heeft weer een handige rits om deze gemakkelijk te kunnen legen. Ga je meters maken, kun je ook een stofzuiger aansluiten. Hier levert Skil een adapter voor mee. Wanneer je de stofzuiger gebruikt, is de luchtstroom zo goed dat het echt zo ongeveer alle stof en zaagsel aan de bovenkant van het te zagen object weet af te zuigen.

Het zaagblad

Skil levert met deze accucirkelzaag haar 2610S00274 zaagblad mee. Dit is een zaagblad van 165mm met wolfraamcarbide zaagtanden. In totaal 24 stuks. Wolfraamcarbide staat bekend om haar extreme hardheid tegen relatief lage kosten. Hoe meer tanden een zaag heeft, hoe fijner het resultaat, maar hoe meer handelingen om het blad te maken. Met deze keuze maakt Skil dus een duidelijke afweging om de prijs van het pakket aantrekkelijk te houden zonder je een slecht zaagblad te leveren. Wanneer je echt fijn zaagwerk wilt gaan doen, adviseren we je dan ook om te kijken voor bladen met 48 tanden. Wanneer je constructiewerk gaat doen, blijf vooral met dit blad werken. Alle 165mm bladen met een asgat van 16.0mm zullen op deze machine passen. Let er ook op dat het blad geschikt moet zijn voor minimaal 4500 RPM, maar dat is een zaagblad al snel.

Het 20V platform

Net als andere merken, werkt ook Skil aan een platform met een uitwisselbare accu. Dit is het Energy Platform van Skil. Helaas is het een platform dat Skil nog niet met andere merken deelt, maar die ambities lijken er wel te zijn. Al is het maar omdat Skil onderdeel uitmaakt van een organisatie waar ook andere gereedschapsmerken onder vallen en daaronder misschien wel het meest dominante merk is. In de toekomst zouden we hier dus meer ontwikkeling kunnen zien.

Het 20V platform levert op een volle accu dus meer stroom dan een 18V accu. Wel is het zo dat hier wat degradatie in zit. Een accu die wat verder leeg getrokken is, zal teruglopen naar 18V en daarmee nog steeds niet onderdoen van andere 18V systemen. Het is dus vooral op een volle accu dat je theoretisch iets meer power mag verwachten.

Skil 3520 CA

Deze power is natuurlijk ook weer afhankelijk van de hoeveelheid accucellen in het gereedschap. Een machine kan uit een 2.0Ah accu gewoon veel minder kracht putten als uit een 5.0Ah accu. Daarom testen we al het Skil 20V gereedschap met zowel de goedkope 2.0Ah accu als een duurdere 4.0Ah accu. De 5.0Ah accu is namelijk best schaars in de markt.

Alle Skil accu’s zijn voorzien van haar Keel Cool en ActivCell technologie op basis van lithium-ion batterijen. De accu’s zijn in het ontwerp iets lucht doorlaatbaar zodat ze gemakkelijker hun warmte kwijt kunnen tijdens het werken en tijdens het opladen. Zo blijven prestaties constanter en is de slijtage op de accu’s een stuk lager dan wanneer de temperatuur flink zou oplopen. Skil heeft gemeten dat accu’s met deze technologie tot twee keer langer meegaan en 25% langer kunnen doorwerken voor ze moeten koelen. De ActivCell technologie beschermt de accu tegen oververhitting en reguleert het stroomgebruik ter bescherming van de accu en jouw powertool.

Skil 3520 CA of toch de Skil 3550 CA accucirkelzaag

Zoals je op internet ziet, is het verschil in aanschafprijs tussen de twee nogal fors. Dat is niet heel raar. De 3550 is volgends Skil ‘For tough projects’ waar de 3520 uit deze test ‘for everyday tasks’ is. Ofwel, deze machine is voor iedereen die af en toe zo’n zaag nodig heeft. Nu hebben we de 3550 niet getest, maar op papier zien we wel één heel belangrijk verschil. De 3550 komt met een borstelloze motor en zal dus vele malen langer meegaan voor deze is versleten. Bovendien kan die motor tot 5400 toeren komen. Wat net even een vijfde sneller is dan deze machine. Sneller levert altijd een schoner resultaat op. Hoewel beiden met een 165mm zaagblad komen, kan de 3550 tot 61mm zagen waar de 3520 tot 54mm diepte zaagt. Mochten we in de toekomst de Skil 3550 CA testen, zullen we deze review updaten.

Met andere woorden, de veelvuldige klusser laat deze machine liggen en kiest voor de Skil 3550 CA. Wie zo nu en dan klust houdt een hoop geld in de zak door de Skil 3520 CA te kiezen voor de klus.

Conclusie Skil 3520 CA 20V Accucirkelzaag

Ik heb nu een aantal verschillende klusjes met de Skil 3520 CA gedaan. Onder anderen een bedje gemaakt en wat tuinhout verwerkt. Na afstellen werkt de machine uiterst nauwkeurig. De zaagsnede is ook echt mooi strak zolang je de machine niet al te hard door het materiaal heen duwt (wat verleidelijk kan zijn). Heb ik aanbevelingen? Zeker. Een gedrukte, corrigeerbare gradenboog zou veel fijner werken dan de huidige en ook zou ik liever een breedtegeleider in de doos zien die over de hele breedte van de voet loopt. Dus ook met twee bevestigingspunten op de voet van de machine. Toch zijn dit echt maar wensen, want er valt verder echt prima te klussen met dit stuk gereedschap.

3 reacties

 1. De 20V-benaming is pure marketing. Google maar eens op “lithium 20V vs 18V”. Er is geen enkel verschil met 18V-batterijen. 18V is de nominale spanning en 20V is de maximale spanning van dit type batterijen. Sommige fabrikanten schermen graag met de maximale spanning omdat hun batterijen & toestellen dan schijnbaar krachtiger zijn. Goedgelovige consumenten (en reviewers) trappen daar dan in…

 2. @Eddy, zoals we aangeven levert de accu al snel 18V. Daarnaast geven we het ook in de review aan dat de machines (die we tot nu toe hebben getest) maximaal 18V uit de accu’s trekken. Wij kijken vooral vanuit het eindresultaat naar de producten.

 3. Beste Arjan,
  ik twijfel niet aan de kwaliteit van de test.

  Ik denk dat je mijn punt niet begrijpt. Het enige verschil tussen een ’18V’ en een ’20V’ accu is het stikkertje dat fabrikant er op plakt.

  Je geeft inderdaad aan dat de spanning snel naar 18V terug valt. Dat is dan ook de nominale spanning van dit type accu. Maar ook een zogenaamde ’18V’ accu heeft na het opladen een spanning van 20V (zelfs iets meer). Bij een ’18V’ accu verwijst de fabrikant naar de nominale spanning, bij een ’20V’ naar de maximale spanning. Vandaar dat Skil (en andere ’20V’ fabrikanten) het ook hebben over het 20V *MAX* platform. (Je zal geen “18V max” lithium accu’s vinden.)

  Je bewering dat een 20V systeem (theoretisch) meer power levert (ook in vorige reviews), is dus onjuist in deze context. Er is geen verschil, ook niet theoretisch, want je vergelijkt de maximale met de nominale spanning van eenzelfde type accu.
  Fabrikanten willen enkel de illusie wekken dat er een verschil is. Helaas lijkt ze dat ook te lukken. Hetzelfde boerenbedrog kan je trouwens vinden bij 10.8V/12V Li batterijen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.