Zeeman Albert
Zeeman Albert

Review: Real Blue TWS, betaalbare echt draadloze oortjes met ruisonderdrukking

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Pasvorm
  • Geluidskwaliteit
  • Accuduur
  • Opbergdoosje met lader

THE BAD

  • Bediening
  • Verschil ANC/transparantie minimaal

Het Duitse audiomerk Teufel blijft aan de weg timmeren met diverse producten. Met de Real Blue TWS levert het een betaalbare kwaliteits in-ear hoofdtelefoon setje met active ruisonderdrukking. Compleet met oplaadcase voor 149 Euro. Honderd euro goedkoper dan alternatieven van merken die als de top worden gezien. Levert Teufel waarde voor deze prijs?

True wireless in-ear hoofdtelefoons waren een aantal jaar geleden een ware revolutie. Sony was één van de eersten. Philips, Apple en andere merken volgden snel. Inmiddels heeft elk hoofdtelefoonmerk wel een setje. De chipsets en technologie zijn inmiddels gemeengoed geworden. Draadloze in-ear hebben niet meer de wirwar van draden. Dankzij de nieuwste Bluetooth technologie is de geluidskwaliteit op cd-nivo. De meeste online streaming muziekdiensten zitten met hun mainstream abonnement ook op deze kwaliteit. Belangrijkste is dat de twee oortjes volledig in sync spelen en bij video ook in sync blijven. Dat was bij de eerste generatie volledig draadloze in-ears echt een uitdaging. De Real Blue TWS (True Wireless Stereo) zet een mooi volwaardig stereobeeld neer.

Design

Het Teufel ontwerp doet denken aan de Jabra draadloze oortjes. Een klein doosje met ledjes die de laadstatus aangeven. De oortjes zitten in het doosje, netjes gepresenteerd om zo in het juiste oor te doen. De pasvorm is meer dan prima. Je moet wel de juiste siliconen adapters selecteren. Er zitten vier maten antibacteriële siliconen oordopjes in het doosje. Voor wie allergisch is kan het materiaal een issue zijn. Andere merken doen daarom vaak rubber, siliconen en traagschuim adapters in de verpakking. De pasvorm verschilt natuurlijk per oor. Bij de juiste pasvorm sluit het oordopje het buitengeluid geheel af. Het geluid komt dit zeker ten goede. De effecten op de ruisonderdrukking beschrijven we verderop in deze review.
Het doosje en de oortjes voelen lekker en degelijk aan. Het doosje kan je haast als een antistress object steeds in je handen hebben, zo lekker zijn de organische vorm en de tactiele eigenschappen van het materiaal. Eenmaal in het oor kan je de oortjes bedienen door de oppervlaktes in te drukken. Lees vooral even de handleiding, maar bediening muziek, de spraakassistent inschakelen en het volume regelen is allemaal mogelijk. De bediening is aanraakgevoelig en vraagt wat gewenning. Het is fijn dat de bedieningselementen niet van streek raken wanneer je op één oor rust. De bediening is goed maar niet 100% trefzeker. Daar is zeker nog ruimte voor verbetering.

Onderdrukking omgevingsgeluid

Uiteindelijk koop je oortjes voor het geluid en gebruiksgemak. Het gebruiksnut van deze oortjes is prima. Lekker klein, niet te zwaar en je kan ook een linker of een rechter oortje los dragen om meer accuduur te hebben of iets van je omgeving te horen. Deze Teufel in-ears hebben ANC actieve ruisonderdrukking. Omgevingsgeluid van bus, auto of vliegtuig wordt prima onderdrukt. Hoewel Teufel trots is op de kwaliteit vinden wij de ANC kwaliteit iets beter dan gemiddeld maar zeker niet de top. Met een druk op de knop moet de omgeving ook te horen zijn. Die functie werkt ronduit onvoldoende. Als je het volume hard hebt staan – wat met deze oortjes ook echt kan – dan hoor je nauwelijks het verschil tussen ruisonderdrukking en transparantie. Dat komt door de perfecte afsluiting van de oordopjes. Eigenlijk is de ANC functie haast niet nodig bij een goede pasvorm. Die transparantie is dan wel een gemis als je even met een medereiziger of conducteur wilt praten. Wij hebben steeds 1 oortje uit moeten doen.

De Real Blue TWS oortjes zijn ook geschikt voor bellen of gebruik met teams. Voor een kantooromgeving waar je lekker ongestoord wilt werken is dat perfect. De accuduur kan overigens een hele dag ook aan. Wanneer de oortjes leeg zijn, kan je ze nog twee keer volledig opladen waardoor je in totaal 24 uur al spelend moet halen. Een klein USB-A / USB-C kabeltje zit overigens in de verpakking bijgesloten.

Geluid

De audiokwaliteit van deze oortjes is erg goed. Neutraal een helder. Helemaal niets mee en zonder twijfel behoort dit tot de betere in deze prijsklasse. Wanneer de oordopjes niet goed afsluiten, zal de laagweergave minder zijn, zonder echt een groot gemis te zijn. Vooral de neutrale en natuurgetrouwe weergave zorgen dat je lang naar deze oortjes kan luisten zonder vermoeid te worden door denderende bassen of snerpend hoog.

Conclusie

De Real Blue TWS oortjes van Teufel behoren tot de betere qua audio kwaliteit, design en draagcomfort. De bediening zou iets beter mogen maar is voor de kernfuncties geen probleem. En oh ja; de spatwaterdichtheid maakt deze oortjes perfect voor actieve sporters.

Eén reactie

  1. Betaalbaar? 150 euro vind ik nog al wat. Het kan natuurlijk altijd duurder, maar zelfs op deze site vind ik al veel goedkopere opties die jullie bespraken.

    Ondersteunt dit setje trouwens ook de app? Dat is bij Teufel ook niet altijd zo, waar je zou verwachten dat ze de ondersteuning standaard inbouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.