Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Rothenberger Industrial Vochtmeter (1500000797)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Mooi, groot display
  • Zelftester om de werking te valideren
  • Lampje

THE BAD

  • Knopjes voelen wat fragiel
  • Lampje is niet meer dan een witte LED (geen mooie lichtspreiding)
  • Omrekentabel nodig voor bouwmaterialen en die zit in het boekje

Of je nou moet wachten tot je een vers gestukt muurtje mag verven of dat je wilt weten hoe vochtig jouw haard- of braaihout is. Een vochtmeter kan een machtig, handige tool zijn om in huis te hebben. Wij ontvingen onlangs de Rothenberger Industrial Vochtmeter voor hout en bouwmaterialen om te testen.

Unboxing

Het eerste dat opvalt, is dat Rothenberger Industrial (ondanks haar Nederlandse kantoor) wat moeite heeft om correcte Nederlandse teksten op de verpakking te zetten.

In de verpakking ziet niet alleen de Rothenberger Industrial Vochtmeter. Het merk levert een dikke handleiding mee en een setje van 4 AAA batterijen, zodat je meteen met de vochtmeter aan de slag kunt.

Ontwerp

De Rothenberger Industrial Vochtmeter is een langwerpig meetinstrument met een kleine riemclip. Het gaat hier om vochtmeting door in het materiaal te prikken met twee scherpe pinnen. Het merk definieert zelf al in de handleiding dat deze meter niet voor professioneel gebruik is, maar echt gericht is op hobbymatig / DHZ gebruik. Prima dus voor een kleine klusser als ik. Meer professionele meters gebruiken andere methoden om de hoeveelheid vocht te meten en hebben daarmee ook echt een andere prijsklasse. Bovendien krijg je een paar extra’s in deze meter.

Bediening

Bediening van deze meter gaat via twee knopjes onder het display. De knopjes zijn klein en voelen wat ielig. Bij het omhoog komen kunnen ze achter de randen van de behuizing blijven steken. Voor de bediening levert dit overigens geen problemen op.

Je hebt niet meer dan de twee knopjes nodig. Met de grote zet je de meter namelijk aan. Met de rode zet je de LED lamp onderop het apparaat aan. Uitgaan doet hij vanzelf.

Display

Het meetapparaat is van een redelijk eenvoudig LCD display voorzien. Ook weer iets dat echt prima is binnen deze prijsklasse. De kijkhoek is wat beperkt maar afdoende door het hoge contrast. Bovendien laat het display heel veel niveaus zien, waardoor je redelijk nauwkeurig kunt aflezen hoe vochtig het object is dat je meet.

Zelftester

Wat handig is, is dat deze meter met een zelftest komt. Dit zit verwerkt in de dop die over de prikpinnen heen valt. Daarmee kun je twee tests uitvoeren om een gevoel te krijgen of de meter het doet en wat ongeveer de afwijking zal zijn. Bij de B test moet de meter helemaal uitslaan. Bij de T test moet de meter 19% vocht aangeven. Dat doet hij bij ons keurig.

Gebruikservaring

We hebben geen laboratorium om te valideren hoe nauwkeurig de meter is. We hebben wel aardig wat materialen getest om te kijken wat de meter ons wel of niet kan vertellen. Bovendien hebben we hem getest met een vergelijkbare meter van een ander merk om toch enigszins een gevoel te krijgen over de kwaliteit.

Achterin het boekje staat een hulptabel met bouwmaterialen en vochtwaarden. Die helpen je om te bepalen of iets wel of niet droog genoeg is om te bewerken.

Voor toekomstige uitvoeringen van de meter hebben we dan ook een sterke aanbeveling voor het merk. Zet de omrekentabel even op een hard kartonnen of plastic plaatje dat gemakkelijker bij de meter te bewaren is dan dit hele boekje met 12 talen.

Weet je wat, die krijg je als gebruiker gewoon van ons om zelf te printen 😉

Extra’s

De vochtmeter komt met twee extra functies aan boord. Zo kun je de actuele temperatuur meten in de ruimte waar je bent. Je moet er dan wel aan denken om de machine een paar minuten te geven om te acclimatiseren. Een andere extra functie is de witte LED onderop de meter. Die kun je gebruiken als kluslampje. Het is wat basaal, maar het kan net zijn wat je even nodig hebt. Mooi meegenomen dus.

Meer van hetzelfde

We zijn de (digitale) bouwwinkels in gedoken om te kijken hoe ‘uniek’ de meter is. We komen diverse andere vochtmeters tegen met hetzelfde display, dezelfde knoppen, maar een andere behuizing. We hebben dan ook het idee dat de Trotec BM22, De Stanley STHT77030 en Renovaid Humidcheck lijken technisch gezien dan ook precies dezelfde apparaten te zijn.

Conclusie Rothenberger Industrial Vochtmeter (1500000797)

Het merk schiet niet al te hoog in met deze meter en dat is maar goed ook. Zetten we hem af op prijs/kwaliteit krijg je namelijk echt een heel puik vochtmetertje. Wil je niet al teveel uitgeven, is deze vochtmeter echt een prima aankoop.

Rothenberger Industrial Vochtmeter kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.