Logo GadgetGear.nl
Picture of Rajesh S. Chaitram
Rajesh S. Chaitram

Review: Philips Shaver series 9000

Rajesh S. Chaitram beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • Redelijk stil
 • Uitgebreide Groom Tribe app
 • Drukbegeleiding werkt goed
 • Effectieve trimmer

THE BAD

 • Niet bruikbaar tijdens het opladen
 • Scheerresultaat vs aanschafprijs niet perse geweldig
 • Matige esthetisch design accessoires

“Onovertroffen gladheid” stelt Philips over de 9000 series shaver. Maar wel met een asterisk, namelijk dat het ten opzichte van de voorganger is. Interessante keus om de marketingkreten met een dergelijke bewering te openen. Het zal echter geen lezer verbazen dat we het over een merk en serie hebben met een lang erfgoed van degelijke scheerapparaten (en dat er vast een betere marketingkreet mogelijk moet zijn zonder dat daar altijd meteen een sterretje achter geplaatst moet worden). Hoe dan ook, we kregen de mogelijkheid de S9987 te testen.

 

Sleutelfeatures

 • Drukbegeleiding
 • Bewegingsbegeleiding
 • Scheertechniek monitoren via de Groom Tribe app
 • Uitklapbare trimmer
 • Nat & droog scheren
 • 1 uur scheren na 1 uur opladen

 

Uitpakken

De series 9000 kan in verschillende pakketten geleverd worden. Wij kregen de S9987 opgestuurd en deze wordt vrij compleet geleverd. In de verpakking vinden we naast het scheerapparaat en de oplader:

 • Reigingingsborsteltje
 • Baardstylerhulpstuk (met kam)
 • Oplaadstandaard
 • Quickcleanpod
 • Cartridge voor de quickcleanpod
 • Etui

Er wordt in de handleiding ook gesproken over een beschermkap (voor de scheerkoppen) ‘als deze meegeleverd wordt’. Deze zat echter niet bij het S9987-pakket en we hebben ook niet zo snel kunnen zien bij welk pakket deze wel zit. Het was in ieder geval wel een nuttige accessoire geweest. Je zal maar je scheerapparaat laten vallen omdat je deze toevallig omstoot. Koppen zijn vrij snel beschadigd immers.

 

Ontwerp

Shaver

Als we de series 9000 voor het eerst bekijken valt op dat er gebruik is gemaakt van een hoop designelementen die metaal moeten faken. Normaal zijn we daar niet zo van, maar de shaver kan het goed hebben. Het ziet er niet goedkoop uit en voelt ook niet als dusdanig. De achterzijde heeft een rubber-afwerking, uiteraard ten behoeve van de grip. Iets dat goed werkt tijdens zowel droog als onder de douche.

Verder valt het scherm op. Een OLED-scherm waarop info af te lezen is over een verscheidenheid aan zaken. Van of je de scheerbewegingen correct hebt uitgevoerd en of de reisvergrendeling ingeschakeld is tot aan de batterijduur en info over of het apparaat aan een telefoon gekoppeld is en of de scheerkoppen vervangen moeten worden. We hebben in alle eerlijkheid weinig gebruik gemaakt van de info op het scherm buiten de batterijduur. Als je echt geïnteresseerd bent verdergaande info over je apparaat en scheerbewegingen, dan pak je de app er even bij.

Op de achterzijde vinden we een uitklapbare trimmer en aan de onderzijde de stroomaansluiting.

De scheerkop is met een draaibeweging van het apparaat af te klikken en kunnen we vervangen door het baardstylerhulpstuk. Er is tevens een reigingingsborstel voor de huid verkrijgbaar (niet meegeleverd) die op de shaver geklikt kan worden.

We vinden ook verlichting onder de scheerkop, welke bedoeld is als indicator. Blauw als je niet hard genoeg drukt, groen wanneer de druk precies goed is, en geel wanneer je te hard drukt

Etui

Voor de etui is gekozen voor een minimale benadering. Gewoon en stevige case waarin het scheerapparaat past en verder niets. Niet de lader of een van de andere accessoires. Voor wat het is, ziet de etui er prima uit met een zacht-aanvoelende stoffen afwerking. De case geeft verder niet makkelijk mee, en je moet wel erg lomp met het ding aan de gang gaan wil het een niet afdoende bescherming zijn voor je scheerapparaat.

Quickcleanpod

Het schoonmaakstation oogt vrij simpel. In deze prijsklasse verwacht je dat er misschien net wat meer aandacht qua design besteed was aan een accessoire welke centraal is aan de functionaliteit. Wat meer gewicht in het materiaal, een meer premium feel bijvoorbeeld. Het is feitelijk een simpele plastic pot, met uiteraard intern het construct om de vloeistof door de scheerkoppen te halen, dat aangedreven wordt door het scheerapparaat. Behalve het reinigen zorgt de schoonmaakvloeistof ook voor het smeren van de koppen.

Cleanpodcartridge

De cartridge lijkt gewoon een pot met vloeistof te zijn met een uitsparing voor het construct in de cleanpod dat de vloeistof naar boven brengt. Er is ook rekening gehouden met het plaatsen en verwijderen van de cartridge met een handig handvatje. Bij iedere dag scheren gaat een cartridge ongeveer een maand mee.

De prijs is eigenlijk redelijk schappelijk naar onze mening, als je bereid bent wat meer exemplaren tegelijk te kopen; 30 euro voor 6 stuks.

 

Batterijduur

Philips belooft een gebruikstijd van een uur. Deze tijd werd lang en breed gehaald tijdens onze test. 30 keer scheren met een gemiddelde scheertijd van rond de 30 minuten betekende dat we één keer de shaver hebben moeten opladen en 87% over hadden. Opladen van leegstand tot 100% duurt ongeveer een uur. Er is tevens een snellaad-functie wat inhoudt dat met 5 minuten opladen je 10% aan batterijcapaciteit moet hebben wat volgens de handleiding gelijk staat aan één scheerbeurt. De shaver is niet te gebruiken tijdens het laden, wat toch wel een nadeel is. Haast is haast, en dan kun je in de regel niet 5 minuten wachten om een scheerapparaat op te laden om je daarna nog eens te gaan scheren.

Laadstation

Het opladen in het laadstation gaat via een rechtopstaande aansluiting. Je moet dus echt even kijken hoe het apparaat in het station geplaatst moet worden als deze geen vaste plek heeft. Het station zelf is van functioneel plastic. We hebben een beetje dezelfde kritiek als met het schoonmaakstation. Met een draaiend lichtje is het een en ander een beetje opgeleukt.

 

Gebruik

Configureren, Groom Tribe-app

Het pairen met de telefoon via de app ging zonder noemenswaardige problemen. De app geeft je bij het configureren de mogelijkheid om in te stellen of je glad scheren of toch wat minder glad wil scheren. Daarnaast zijn er wat tips over het gebruik van het apparaat middels video en schematische tekeningen. Ook is er een sectie waarin wat artikelen te vinden zijn met tips en overige algemene info over scheren. We vinden verder links naar overige scheerproducten van Philips en support.

Tijdens het scheren vertelt de app of je hard genoeg drukt en of je circulaire scheerbeweging wel on-point is. Na het scheren krijg je een samenvatting van hoe je het gedaan hebt. Wanneer het scheerapparaat in het reinigingsproces zit, wordt ook dit getoond in de app en wordt tevens aangegeven wanneer je de cartridge moet vervangen op basis van het aantal keer dat je je scheerapparaat gereinigd hebt.

Je kan de app realtime tijdens het scheren aan hebben staan, maar het is ook mogelijk om alle data achteraf te synchroniseren. Je kan dan alsnog terugkijken hoe het één en ander gegaan is. Al met al is de app een leuke extra. We zouden het niet omschrijven als een enorm selling point, maar wat hulp om wat routine in te bouwen en het promoten van het idee dat scheren iets is waar je wellicht actiever mee bezig kan zijn is helemaal niet verkeerd. En als je het betreffende bedrag uitgeeft aan een scheerapparaat, sta je waarschijnlijk wel open voor een dergelijke aanpak.

Scheren

Uiteindelijk is het belangrijkste uiteraard hoe de shaver presteert. Laten we beginnen met het schermen zelf. Dit is ok. Niet geweldig, verre van perfect, maar ook niet slecht, mits je niet te veel eist van de shaver. Een stoppelbaard van twee dagen in het geval van uw reviewer valt prima glad te scheren binnen drie minuten zonder enige irritatie op de huid te veroorzaken.

Liet uw reviewer zijn baardgroei langer staan, dan werd het problematisch en was deze langer dan de aangeraden drie minuten bezig. Bij baardgroei van langer dan vier dagen hadden we ook problemen in het halsgebied waar de hals overgaat naar de onderkin. Dit is onmogelijk goed te scheren om onduidelijke reden en daar gingen we dan ook aan de gang met een ouderwets scheermes om dat maar glad te krijgen. Bij een baardgroei van maximaal drie dagen was het betreffende gebied prima te scheren overigens.

De huid van uw reviewer was vrij snel gewend aan het scheerapparaat. Waar de resultaten in het begin minder waren, werd dit na een periode van ongeveer twee weken beter. De problemen die we hadden verbeterden zich echter niet na een uitgebreide testperiode van in totaal twee maanden.

De trimmer werkt zeer effectief. De bakkebaarden en lastige haren net onder de neus zijn makkelijk te verwijderen.

Reinigen

Het reinigen gaat duurt ongeveer een minuut. Het is daarna wel nodig om het apparaat even te laten uitlekken/opdrogen. Volledig vrij van haren is het apparaat na een reinigingsbeurt niet. Toen we het apparaat op ons bed legden, klaarmakend voor een scheerbeurt, troffen we de nodige haren aan, die ook vrij lastig te verwijderen zijn. Toen na de volgende reinigingsbeurt het apparaat eens te lieten uitlekken in onze hand, zagen we hetzelfde.

Een enorm probleem is dit naar onze mening niet.

 

Conclusie

De Philips Shaver series 9000 is een prettig scheerapparaat. We hadden misschien geen perfecte scheerresultaten met het apparaat, maar eigenlijk is geen enkel apparaat hiertoe in staat. Uw reviewer heeft niet de meest makkelijke baardgroei en moet dus een bepaald maximum mogelijk resultaat op het moment accepteren. De 9000 was tijdens de testperiode fijn in gebruik, mede dankzij de uitgebreide Groom Tribe app. Omdat de 9000 ook deels een ervarings-apparaat is, viel het esthetische ontwerp van de accessoires (schoonmaakdock en oplader) wat tegen. Desondanks zijn ze wel functioneel.

De vraag is uiteindelijk of de 9000 waar biedt voor het geld dat deze moet kosten. Het apparaat kost zonder de baard-styler 219 euro (adviesprijs. Mét baardstyler en dus het pakket zoals wij deze kregen, is de adviesprijs € 279)). Een prijs die niet bijzonder hoog is voor een apparaat dat de meeste recente innovaties op scheergebied biedt (het is niet het hoogst geplaatste scheerapparaat van Philips). De prestaties zijn in lijn met andere apparaten die we in deze prijsklasse zien. Ondanks dat de 9000 serie geen enorme aanrader is die zich loszet van derest van de markt, kunnen we wel stellen dat er geen verkeerde koop mee gedaan wordt.

Philips Shaver series 9000 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.