Review: Halo Infinite stelt de Xbox Series X op de proef

Halo Infinite

Het zou dé launchgame voor de Halo Series X worden, maar hij was simpelweg nog niet af. Ruim een jaar later staat de game Halo Infinite eindelijk op de console en mogen we weer als de Master Chief het intergalactische slagveld op.

De geschiedenis van Halo

Iedere console kent haar eigen superheld. Wat Sonic was voor SEGA, wat Mario is voor Nintendo, Wat Sackboy is voor PlayStation, is de Master Chief voor de Xbox. Sinds de eerste Halo is de serie al een doorslaand succes.

De eerste Halo verscheen in 2001 op de Xbox, Windows en zelfs OS X. Later verscheen de game ook als download op de Xbox 360. In totaal verschenen er 19 titels waarvan het gros op Xbox en Windows. Daartussen zitten een aantal bijzondere releases. Denk aan Halo: Spartan Strike dat alleen op Windows 8, Windows Phone en iOS verscheen of de VR game Halo Recruit.

Maar daar blijft het niet bij. Al jaren maakt de Master Chief gebruik van Cortana. Een AI waar de Master Chief gebruik van maakt. Inmiddels is de naam Cortana ook geadopteerd door Microsoft voor haar spraakassistent.

Geen echte fysieke release

Wie denkt een hoop downloadtijd te schrappen door de game fysiek te kopen, zal een nare verassing wachten. De disc van de game bevat enkel nog een DRM check om te zien of je het spel echt hebt gekocht. Het hele spel moet alsnog worden gedownload. Het is dus een soort van voucher waar alsnog een disc en een verpakking voor worden geproduceerd.

Gratis multiplayer game

Met de release van Halo Infinite is iets raars aan de hand. De Halo series is legendarisch voor haar multiplayer gameplay. Echter mag iedereen het multiplayer deel van de titel gratis downloaden en spelen. De betaalde versie van Halo bevat dus alleen de single player avonturen van de Master Chief. Heb je een Xbox Game Pass, dan is heel Halo: Infinite gratis te spelen.

Eigenlijk zijn er twee modi waarin je online kunt gamen. Je kunt los gaan in 4-tegen-4 of 12-tegen-12. De makers van Halo kiezen er bewust voor om het ‘oude’ gevoel van de Halo multiplayer sessies in stand te houden. Als speler wordt je dus altijd met de standaard loadout op de map gedropt. Het is aan jou om te weten waar toffe wapens liggen en deze op tijd op te zoeken. En te weten waar jouw tegenstanders deze wapens natuurlijk proberen op te zoeken. Dit maakt dat de online multiplayer heel eerlijk voelt. Met name in de 4-tegen-4 modus is het ook belangrijk om tactisch te spelen om zo de overwinning te claimen, waar het bij 12-tegen-12 toch vooral een slachtveld is waar je op speelt.

In 4-tegen-4 kun je diverse speelmodi spelen. Helaas is het niet mogelijk om deze te kiezen. Je krijgt ze gewoon voor je kiezen en dat kan er soms toe leiden dat je iets te vaak dezelfde modus moet spelen. Een ander dingetje is de matchmaking. Die is op basis van het sterkste lid van het team. Dus ga je met vrienden spelen en ben jij veruit de zwakste schakel zal je voornamelijk te sterke teams treffen. Dat is net even jammer, maar niet iets waar 343 Industries als ontwikkelaar iets aan kan doen. We verwachten hier nog wel wat updates.

Wat we echt missen is de mogelijkheid om co-op te spelen. Die functie komt er volgends 343 Industries nog aan, maar we hopen wel dat dit een beetje vlot is. Ook dit is weer een ding waar Halo eigenlijk altijd heel erg goed in was.

Single player

Halo Infinite speelt zich zo’n anderhalf jaar na Halo 5: Guardians af. We zien hoe de Master Chief terugkeert op Halo Zeta. Daar gaat hij op zoek naar Cortana, maar komt hij ook op het pad van de The Banished. De United Nations Space Command (UNSC) heeft de oorlog tegen de The Banished verloren. De UNSC Infinity uit Halo 5: Guardians is zelfs weggevaagd. Tijd voor de Master Chief om de zaakjes op orde te stellen wanneer hij een signaal vanuit de Halo ontvangt. Ik wil niet te veel vertellen, maar het verhaal van Halo Infinite is wederom erg sterk.

Gameplay

Wat opvalt is hoe enorm lekker de gameplay is. Hoewel de Xbox Series X gemaakt is voor 4K 120Hz, heeft 343 Industries zich toegelegd op een stabiele 4K 60Hz ervaring. En dat is eigenlijk precies waar je bij een shooter op hoopt.

Hoewel het spel lineair begint, verandert de game al snel in een meer open wereld wanneer je jouw eerste FOB verovert. Voor iedereen die Metal Gear Solid V heeft gespeeld, ja, Halo werkt op een vergelijkbare manier met haar missies. Je kiest zelf dus jouw route door het grote verhaal en laat je afleiden waar jij dat wilt. Ook hier kun je onderweg soldaten vinden om aan jouw UNSC team toe te voegen. Wanneer je dan nieuwe FOB’s verovert, zullen de soldaten deze verdedigen. Ook kun je de soldaten gebruiken om jou te ondersteunen tijdens jouw missies.

Conclusie: Halo Infinite

Het was lang wachten op de nieuwe Halo. En ja, er zijn echt nog wel wat ruwe randjes die wachten op updates van ontwikkelaar 343 Industries. Maar de ontwikkelaar is dedicated om klachten van gamers op te lossen en heeft wat dat betreft een prima reputatie. Misschien moet de game nog even een paar maanden rijpen voor een perfecte score, maar voor nu is het zeker ook al een must-play.

Halo Infinite kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Waanzinnig verhaal
  • Enorm mooie wereld
  • Eindelijk een echte open wereld in Halo

THE BAD

  • Geen co-op
  • Matige matchmaking
  • Weinig keuze tussen multiplayer modi

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Halo Infinite kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl