Pepper Jobs C2H18M USB-C naar 4K HDMI kabel
Picture of Dennis van Dijk
Dennis van Dijk

DVI naar HDMI kabel aanschaffen? Dit wil je weten!

In menig huishouden staat nog een oude computer. Ondanks dat zo’n apparaat al behoorlijk oud is, zijn er nog steeds mensen die erbij zweren. Er zijn helaas verschillende situaties denkbaar waarin je zo’n computer niet meer kunt gebruiken. Dit is bijvoorbeeld het geval als de monitor sneuvelt. Je kunt in dat geval een nieuwe monitor kopen. Waar veel oude beeldschermen nog voorzien zijn van een DVI-ingang, geldt dit voor de nieuwere schermen niet. Deze hebben vaak een HDMI-ingang. Gelukkig kun je hier een DVI naar HDMI kabel voor aanschaffen. In deze tekst vertellen wij je alles wat je over zo’n kabel moet weten.

Belangrijkste verschillen tussen DVI en HDMI

De afkorting DVI staat voor Digital Visual Interface. Voor de lancering hiervan moeten we terug naar de jaren ’90. Sindsdien wordt en DVI-kabel voornamelijk gebruik om een computer te verbinden met een monitor. Door deze twee apparaten middels en DVI-kabel te verbinden, wordt het beeld van de computer op de monitor weergeven. Grote nadeel van zo’n kabel is dat er geen audio overgebracht kan worden. Hiervoor heb je een tweede kabel nodig. Het uiteinde van een DVI-kabel bestaat uit een rechthoekig blokje met kleine pennetjes. De stekker is voorzien van twee schroefjes, die je aan kunt draaien zodra je de DVI-kabel in een apparaat hebt gestoken. Hierdoor voorkom je dat hij losraakt.

Nu je weet wat een DVI-kabel is, wordt het de hoogste tijd om naar een HDMI-kabel te kijken. Deze kabel wordt de laatste jaren veelvuldig gebruikt om twee apparaten met elkaar te verbinden. Dit komt vooral doordat er via een HDMI-kabel zowel beeld als geluid overgebracht wordt. Daarbij komt dat deze kabels een digitaal signaal doorgeven. Grote voordeel hiervan is dat de beeldkwaliteit een stuk beter is dan bij een DVI-kabel.

Waar gebruik je zo’n kabel voor?

In de intro haalden we al een voorbeeld aan waarvoor je een DVI naar HDMI kabel kunt gebruiken. Dit is namelijk het geval als het beeldscherm van jouw computer het begeven heeft. Oude schermen hebben namelijk vaak een DVI-ingang, terwijl nieuwe schermen meestal een HDMI-ingang hebben. Toch is dit niet de enige situatie waarin zo’n kabel uitkomst biedt. Nee, want je kunt hem namelijk ook gebruiken om een computer op een televisie aan te sluiten. Een Scart kabel biedt in dat geval geen uitkomst, want deze kabel kun je niet op een televisie aansluiten.

Verschillende soorten DVI naar HDMI kabels

Wie denkt dat alle DVI naar HDMI kabels hetzelfde zijn, heeft het mis. Deze kabels kunnen zelfs behoorlijk veel van elkaar verschillen. Zo is niet iedere kabel bijvoorbeeld even lang. Je kunt een DVI naar HDMI kabel kopen met een lengte van 0,30 meter, maar er zijn ook kabels van 20 meter te koop. Een ander belangrijk verschil zit hem in de kwaliteit van de kabels. Wil je per se een kabel van goede kwaliteit kopen? Kies dan liever voor een duurdere DVI naar HDMI kabel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.