Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Skil 3720 20V MAX 4-in-1 Multi Sander

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

 • Krachtige schuurmachine
 • 4 verschillende schuurzolen
 • Zuigt zelf af
 • Zeer complete levering
 • Universeel accusysteem

THE BAD

 • Handvat mag voor grotere handen iets beter worden vormgegeven

Hoe krijg je de meeste kracht in een draadloze schuurmachine? Niet alleen door het voltage flink zo hoog mogelijk te maken, maar ook door voor een borstel loze motor te gaan. En ja, dat is ook nog eens goed voor de levensduur van deze compacte multischuurmachine.

Unboxing

In het doosje van de Skil 3720 20V MAX 4-in-1 Multi Sander vinden we de multischuurmachine in combinatie met de nodige accessoires en documentatie. Je krijgt namelijk vier verschillende schuurzolen en voor iedere schuurzool vier velletjes schuurpapier op het juiste formaat. Na aankoop kun je dus meteen aan de slag.

Oja, de accu en de later van het Energy Platform zitten er natuurlijk niet bij. Die koop je immers eenmalig, waarna je ze op alle gereedschappen kunt gebruiken. Dit maakt het gereedschap vele goedkoper dan wanneer het alleen in combinatie verkocht zou worden.

Ontwerp

Zoals gebruikelijk bij deze multischuurmachines, is ook de Skil 3720 20V MAX 4-in-1 Multi Sander een mooi, compact machientje. Hij voelt enorm stevig aan en past gemak in de palm van jouw hand. Dat wil zeggen, hier komen we op het enige minpuntje van de machine. Mijn handen zijn middelgroot en achterin de palm rust mijn hand op de accupack. Dat voelt net niet helemaal lekker aan. Bij een volgende uitvoering zou het ontwerp op dit gebied verder geoptimaliseerd mogen worden.

Vervangen van de schuurzolen

Het vervangen van de schuurzolen is erg gemakkelijk. Op de punt van de machine zit een schakelaar die je om kunt zetten. Hiermee ontspant een metalen snaar, waardoor de schuurzool loskomt en vervangen kan worden voor een ander model. Het vastzetten gaat net zo gemakkelijk.

Motorkracht

De Skil 3720 20V MAX 4-in-1 Multischuurmachine is voorzien van een borstelloze motor. Dit heeft twee positieve eigenschappen. Ten eerste de levensduur. Die kan bij borstelloze motoren maar zo 10x langer zijn. Daarnaast maak je een powertool met zo’n motor al snel krachtiger. Of… je hebt in ieder geval minder krachtverlies waardoor je energiebewust aan het schuren bent. Immers is er minder wrijving in de motor, dus minder energieverlies.

Schuurresultaat

Ik heb met de machine een paar kleine proefstukjes gepakt op wat beschilderd en onbeschilderd hout. Hierop presteert hij zoals verwacht. De afzuiging doet ook netjes haar werk, waardoor we heel weinig materiaal op de grond zien liggen na het schuren. Wel is het zo dat het opvangzakje niets meer is dan een standaard stoffen opvangzakje. Dus geen spannende microfilters of iets dergelijks. Bij schuren blijft sowieso het advies een mondmasker te dragen om te voorkomen dat je fijnstof inademt.

Conclusie Skil 3720 20V MAX 4-in-1 Multischuurmachine

In Nederland zijn we gek op multischuurmachines. In de jaren dat ik GadgetGear.nl doe, heb ik er al heel wat vast mogen houden. Heel eerlijk, je kunt niet heel snel in de fout gaan met deze machines. Ze zijn compact en ze zijn al snel sterk genoeg voor de klus. Zo ook deze Skil 3710 4-in-1. Dus waar zit het onderscheid? Dat zit hem vooral in de accessoires die het merk meelevert. De verschillende schuurzolen waarmee je gemakkelijk op lastige plekken komt en zelfs rondingen kunt schuren. Ja, hier is goed nagedacht over het mogelijk maken van vele toepassingen en dat maakt dat het iets te kleine handvat het enige puntje is waar we over kunnen vallen.

Eén reactie

 1. Hoi even reageren op wat jij een min puntje vind.
  Ik heb deze schuurmachine gekozen JUIST vanwege de wat kleinere handvat.
  Het kleine handvat ligt bij mij, en waarschijnlijk meer vrouwen, lekker in de hand aangezien ik geen grote handen heb.
  Het is fijn dat vrouwen juist met dit handvat óók een schuurmachine die lekker in de hand ligt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.