Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Heyup Boxe 1080p projector

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Enorm tof design
  • Prima audio
  • Lekker stil
  • Sterke lens

THE BAD

  • Keystone correctie werkt niet in combinatie met de focus lens
  • FengOS is voor Europeanen echt niet interessant

Een compacte projector, voor het hele gezin. Een vriendelijke vorm. Een beetje stootvast en een enorme lens voor een mooi scherp plaatje. Dat belooft de goedkope Heyup Boxe op Kickstarter. Wij ontvingen een sample van deze bijzondere projector die draait op FengOS.

Unboxing

In de verpakking ligt alles waar je op hoopt. De projector, documentatie, adapter, afstandsbediening en batterijen. Alles dat je nodig hebt om direct aan de slag te gaan. Fijn!

Ontwerp

Een projector voor de hele familie. Staat prachtig in een Ikea interieur, maar met haar ronde vormen ook erg leuk om met je mee te nemen.

Heyup Boxe

Chipset en het FengOS besturingssysteem

De Heyup Boxe start een beetje op als een Android TV. De Bluetooth afstandsbediening moet echt worden gepaard met de projector voordat je deze kunt gebruiken. Die procedure is niet heel raar. De projector draait namelijk op FengOS. Dat is een custom build op basis van Android.

FengOS is niet van Heyup. Ze nemen dit in licentie van Fengmi. Zoals die naam al doet vermoeden, si Fengmi onderdeel van het grote Xiaomi. Fengmi bouwt al jaren indrukwekkende projectors op basis van FengOS.

Wie de rel rondom Huawei een beetje heeft gevolgd, weet dat ze in China niet veel op hebben met Google Mobile Services. Iets dat in onze markt wat minder de standaard is. Bij FengOS speelt dit probleem ook een beetje. De projector komt namelijk zonder Google Mobile Services en ook zonder Widevine of ander DRM waar grote streamingdiensten op vertrouwen.

Hoewel je Netflix op de projector kunt installeren, is dat niet werkend te krijgen. Hetzelfde geldt ook voor Disney+, Prime Video en Ziggo Go. De enige manier waarop je die werkend krijgt is door ze te streamen over de HDMI ingang. Of natuurlijk zelf films en series op een stick zetten en in de USB ingang van de projector prikken. Dat gaat ook prima.

Een ander probleem is dat FengOS nog niet echt naar het Nederlands vertaald is. Sterker nog, zelfs Engels is niet volledig. Op redelijk veel plekken komen we nog Chinese teksten tegen. FengOS laat je dus echt voelen dat je een goedkope projector hebt gescoord.

Wat wel een pluspunt is, is de snelheid. FengOS draait op de Amlogic T972 chipset en die is lekker vlot. Heel veel geheugen zit er niet in, maar dat zal je waarschijnlijk ook niet echt nodig hebben.

Projectiekwaliteit

De Heyup Boxe is een FullHD projector. Hoewel dat een mooie resolutie is, kost deze projector maar €170. FengOS zal dus niet de enige plek zijn waar Heyup heeft moeten besparen. Dit zien we ook terug in de projectie.

Achter de enorme lens zit namelijk een 150 Lumens LED. Het moet dus echt een beetje donker zijn om een mooi plaatje op de muur te zetten. Dan krijg je wel een projectie met HDR10 ondersteuning. Om al teveel lichtverlies te voorkomen, heeft Heyup er wel voor gekozen om in een sterke lens te investeren. Dat is absoluut een pluspunt.

Iets anders waar Heyup stevig in investeerde was een goede keystone correctie. Die lijkt ook echt optisch te zijn. Indrukwekkend! Alleen maken ze wel één grote fout. De focus van de lens houdt geen rekening met de keystone. Dus je kunt in een vrij scherpe hoek projecteren, maar dan is het beeld nooit over de hele breedte scherp. Eigenlijk moet je de keystone correctie zo min mogelijk gebruiken voor een zo goed mogelijk resultaat.

De projectie kent ook een verplichte eco modus waarin deze iets minder sterk is. Alleen op stroom gaat de projector 150 lumens leveren. De batterij is met 7.800 wel fors genoeg om een dikke film te kunnen kijken zonder in de buurt van een stopcontact te zijn.

De Heyup Boxe beschikt over een 2x 3 Watt speakerset die een heel acceptabel geluidje neerzet. Zeker voor het kleine prijskaartje dat aan deze mooie projector hangt. Heyup heeft netjes geïnvesteerd in twee speakers voor een zo vol mogelijk geluid.

En als we het dan toch over geluid hebben, die 150 lumens levert wel een belangrijk voordeeltje op. De projector is namelijk zeer stil. In de Boxe lijkt een wat grotere ventilator te zijn geplaatst die gewoon niet zo heel hard hoeft te draaien. Dat is heel lekker.

Conclusie Heyup Boxy

Wie een beetje van het Scandinavische design is, zal de Heyup Boxe graag in huis halen. De projector is überschattig. Je moet de projector wel vooral zien als een projector. Door de beperkingen van FengOS zal je er al snel een externe mediaplayer of console achter willen hangen. Dat het voor de projector echt wel lekker donker moet zijn in de kamer is iets waar we bij het lage prijskaartje echt niet over mogen klagen. Voor deze prijs hebben we echt niets gezien dat beter en schattiger is dan de Heyup Boxe.

De Heyup Boxe staat nu op Kickstarter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.