Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Bose Sleepbuds II – white noise om in slaap te vallen

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Veel 'eigen' white noise tracks
  • Eenvoudige app
  • Optioneel doorgeven van meldingen

THE BAD

  • Geluiden previewen over de speaker
  • Beperkt tot het eigen aanbod white noise samples

Ken je het? Zoveel lawaai om je heen dat je in bed maar niet kunt uitzoomen om in slaap te vallen? Er zijn best veel mensen die hier last van kunnen hebben. De Bose Sleepbuds II kunnen dan een goede oplossing zijn.

Wat is dit niet

Voor er verwarring ontstaat, wil ik het eerst hebben over wat je nou precies koopt met de Bose Sleepbuds II. Op internet lezen we nogal wat verwarring onder consumenten.

Hoewel de Bose Sleepbuds II een setjes draadloze oordopjes is, is het niet echt een true wireless headset zoals je zou verwachten. De oortjes bevatten geen technologie waarmee je vanuit jouw smartphone naar de oordopjes kunt streamen. Ze kunnen dus echt alleen white noise genereren om je in slaap te helpen en daarbij zijn ze vrijwel onafhankelijk van jouw smartphone… als je eenmaal jouw favoriete white noise hebt gevonden.

Zoek je dus oordopjes om in slaap te vallen met jouw favoriete muziek of podcast, dan zijn dit niet de oordopjes voor jou.

Unboxing

De Boxse Sleepbuds komen met verschillende eargels, handleiding en USB-C kabel in een nette doos.

Vormgeving

De ‘puck’ waarin de Bose Sleepbuds II zitten is duidelijk ontworpen als een sieraad voor de slaapkamer. Het is een prachtig doosje dat de kleine oortjes zal opladen en de laadstatus ook netjes laat zien. Ook het LED ontwerp in het doosje is werkelijk fantastisch uitgewerkt.

Het mooie ontwerp levert vanuit ons ook meteen een wens voor de volgende generatie op. Want Bose, wat zou het lekker zijn als we dit doosje meteen als (draadloze) lader voor onze smartphones kunnen gebruiken.

De oortjes zelf zijn echt zo klein mogelijk gemaakt, zodat het comfortabel is om met de oordopjes in te slapen. Ze zijn neutraal grijs vormgegeven.

Werking

Met de Bose Sleep app bedien je de oordopjes. Vanuit de app krijg je toevoeging tot heel veel verschillende white noise audiotracks. Deze kun je in de app previewen en daarna naar de headset uploaden. Feitelijk gaat dit om audiosamples van enkele seconden tot enkele minuten die in een loop komen te staan.

Stel dat je zelf al een mooie collectie white noise hebt aangelegd op YouTube Music, Spotify of een andere bron, dan heb je daar niets aan. Je bent echt beperkt tot het aanbod van Bose zelf.

Belangrijk. De eerste keer dat ik de oordopjes ging gebruiken, lag mijn partner naast me. Ik deed de oordopjes in en na een tijdje wilde ik andere samples uitzoeken. Het previewen doet de app altijd over de speaker van de telefoon. Met andere woorden, ik was op dat moment niet meer de enige die wakker was. Ik zie hier voor Bose geen andere oplossing voor gezien de oordopjes niet kunnen streamen. Maar geef eerst even een waarschuwing in de app dat het ding lawaai gaat maken. Wordt gewaardeerd door mensen die al wel slapen 😉

Wanneer je de oordopjes activeert, kies je zelf hoe lang ze geluid moeten maken. Van 30 minuten tot maximaal 8 uur.

Het volume pas je ook aan via de app. In mijn beleving is het laagste volume al prima om in slaap te komen. De oortjes zijn namelijk erg goed in het passief onderdrukken van omgevingsgeluid. Later in de nacht ervaar ik de laagste stand echter wel op redelijk hard. Mogelijk omdat mijn gehoor zich hierop aanpast. Eigenlijk zou ik dus nog lager willen gaan in volume.

Om de app te gebruiken, moeten de oordopjes aan staan en gekoppeld zijn. De oordopjes komen met een wekkerfunctie, maar die kun je dus niet vooraf programmeren. Wanneer de telefoon is gekoppeld, kun je wel notificatiegeluiden doorlaten. Handig als je bijvoorbeeld een standby dienst hebt voor je werk en dus wel wakker moet worden als iemand belt.

Draagcomfort

De hele nacht met ‘iets’ in je oren liggen. Voor mij was het in eerste instantie echt even wennen. Ik ben een zijslaper en dan is menig oordopje al heel snel, heel onplezierig. Met deze oordopjes van Boze merk ik qua ‘kussengevoel’ echt niet dat ik ze in mijn oren heb.

Iets anders is de uitwaartse druk op het gehoorkanaal. Dat was voor mij echt wennen. Niet dagen, maar echt een paar weken. Met name de eerste periode gooide ik de oordopjes er regelmatig gedurende de nacht uit omdat het gevoel irriteerde. Na verloop van tijd werd dit dus minder en kon ik wel hele nachten maken. Maar… dit is mijn persoonlijke ervaring. Ik kan me voorstellen dat dit bij iedereen anders kan zijn. Ik zie ook geen optie voor Bose om het draagcomfort te vergroten. Immers moeten de oordopjes op één of andere manier grip houden tijdens de slaap.

De ervaring

Ik heb de Bose Sleepbuds II voor het eerst getest op camping Capfun Stoetenslagh. Een echte jongerencamping met dito geluidsproductie. Van copulerende tieners naast je tent tot een polonaise, vuurwerk en knokpartijen. Mijn gezin maakte alles mee. Ik niet zo, want voor mij waren de oordopjes in staat om alles ver genoeg weg te drukken. Later heb ik de oordopjes nog regelmatig gebruikt in hotels in onrustige steden. Ideaal.

App ondersteuning

In de ontwikkeling van de updates over de afgelopen maanden, zien we dat Bose wel heel dedicated bezig is om een sterke beleving neer te willen zetten. Met grote regelmaat blijven updates verschijnen voor zwel de lader als de oortjes zelf. Klanten van de eerste generatie Sleepbuds zijn zelfs overgezet op een aparte fork van de app omdat niet alle Bose Sleep functies op de oudere hardware gebruikt kan worden. Eigenlijk hetzelfde probleem waar Sonos afgelope naar tegenaan liep, met dezelfde oplossing vanuit Bose. Netjes.

Conclusie Bose Sleepbuds II

Het concept van de Bose Sleepbuds II is ijzersterk en redelijk uniek. Toch kan ik me voorstellen dat niet voor iedereen dit meteen een goede match is. Mijn advies is dan ook om ze direct bij Bose te kopen. Bevallen ze niet, kun je ze retour sturen. De service is van Bose is op dat gebied echt heel sterk.

Het zou mooi zijn als je de oordopjes kunt voorzien van white noise of misschien zelfs muziek/podcasts uit andere bronnen dan de Bose Sleep app. Het previewen van geluiden over de speaker is echt niet ideaal in de slaapkamer. Een goede nachtrust is heel wat waard. De Bose Sleepbuds II zijn een stevige investering en voor ons gevoel qua gebruiksgemak niet 100% in lijn met wat je van Bose mag verwachten.

Bose Sleepbuds II kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.