Logo GadgetGear.nl
Picture of Ben van Zijl
Ben van Zijl

Review: Bold Smart Cylinder SX

Ben van Zijl beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • Eenvoudige en snelle installatie van het slot;
 • Jammer dat de draaicode niet genoemd wordt in de handleiding, maar zeker handig voor als je de telefoon niet bij hebt;
 • Met toevoeging van de ‘Connect’ hub ook buitenshuis te bedienen.

THE BAD

 • De ‘Clicker’ is een zeer handige tool om te openen, maar met bijna veertig euro wel erg prijzig;
 • Met betrekking tot de batterijduur is het nog even afwachten of de belofte waargemaakt kan worden, hadden toch liever een oplaadbare accu gezien.

Bold heeft een ‘keyless’ slim slot op de markt gebracht. Hieronder bekijk ik wat het is, hoe het werkt, en of het goed werkt.

De Smart Cylinder SX

Dit smartslot zet je niet op je oude slot, maar vervangt je oude cilinder (en daarmee ook de sleutel) van het slot.
Als je dit nog nooit gedaan hebt een geruststelling vooraf: iedereen  die een schroevendraaier vast kan houden kan binnen een half uur een cilinder vervangen: afdekplaatjes verwijderen door de 2 boutjes los te draaien, en vervolgens de oude cilinder losmaken door de lange bout aan de kop van de deur net onder het ‘dagschoot’ los te draaien, en je trekt de cilinder zo uit het deurbeslag.
Vervolgens monteer je in omgekeerde volgorde het Bold slot.

De installatie verloopt erg vlot. Enige opmerking tijdens de installatie is dat het mij niet helemaal duidelijk was welke kant van de cilinder aan welke kant van de deur moest zitten (hint: grote knop moet aan de binnenkant).

Vervolgens installeer je de Bold app, koppel je de Smart Cylinder met enkele stappen en kun je het slot via bluetooth met je telefoon bedienen.

Hoe het werkt? In de draaiknop zit een soort schakelaartje. Normaal staat deze uit en draait de deurknop zonder weerstand en gaat de deur door het draaien aan de deurknop niet op/van het slot. Als je de via de app of Clicker het slot activeert dan verankert de schakelaar voor een gekozen tijdsinterval (standaard 10 seconde) de draaiknop met het slot, waardoor je het slot gedurende dit tijdsinterval kunt openen en sluiten door aan de knop te draaien.
Het is dus niet zo dat de knop automatisch draait/het slot automatisch open of dicht gaat.

De Bold Connect

Het kan natuurlijk voorkomen dat er iemand voor je deur staat die jij graag naar binnen wilt laten. Helaas vereist de bluetooth verbinding dat je in de buurt moet zijn om het slot te bedienen. In dat geval biedt de Bold Connect uitkomt. Dit is een hub die een connectie legt tussen de Smart Cylinder (of meerdere Smart Cylinders) en je thuisnetwerk, waardoor je vervolgens vanuit elke uithoek ter wereld het slot kan bedienen – mits je een internetverbinding hebt natuurlijk -.
De vereiste adapter is meegeleverd, en ook hier is het installeren een fluitje van een cent.

De Bold-app

De Bold app is eenvoudig en gebruiksvriendelijk. Zodra je de app opent krijg je een overzicht met verbonden sloten waarvandaan je gelijk een slot kunt openen. Je kunt vanuit de app andere gebruikers toevoegen. Per gebruiker kan aangegeven worden of die gebruiker voor ‘altijd’ of ‘voor een bepaalde periode’ (op basis van datum) het slot mag bedienen, en daarbij ook optioneel specificeren gedurende welk deel van de dag, en of de hoofdgebruiker een melding moet krijgen als deze persoon het slot gebruikt. Ook is een logboek in de app beschikbaar, waarin zichtbaar is wie wanneer het slot heeft bediend.

Maar wat als ik thuiskom en mijn telefoon is leeg?

Het systeem werkt erg goed, maar ik bleef me zorgen maken niet meer binnen te kunnen als ik op een dag met een telefoon met lege accu voor de deur zou staan. Na contact met de klantenservice blijkt Bold hier 2 oplossingen voor te hebben bedacht: een draai-pincode en de Clicker.
*Wel een gemiste kans dat hier geen vermelding van wordt gemaakt in de gebruiksaanwijzing van de basis set.

De draaipincode doet denken aan zo’n oude draaicode voor een kluis. Via de app stel je een draaivolgorde in – en mocht het ooit nodig zijn dan kun je de deur altijd openen door de deurknop in deze draaivolgorde rond te draaien (moet je er natuurlijk wel aan denken dit in te stellen voordat je een keer na een avondje stappen midden in de nacht met een lege telefoonaccu voor je deur staat).

De Clicker is een klein apparaatje voor aan je sleutelhanger. Met een druk op de knop gaat de deur open. Dit werkt naar mijn idee nog sneller en makkelijker dan via de app, je hoeft immers geen app op je telefoon te starten. Enige nadeel hier is dat ik de adviesprijs van 39 euro wel erg veel vind voor wat je ervoor krijgt.

Batterij

Valt er nou echt niks af te dingen op dit apparaat? Ik bel zelf erg benieuwd naar de batterij in de deurknop. Het betreft hier een ‘CR123A’ batterij. Deze heb je meestal niet standaard in huis en zijn ook zeker niet bij alle winkels te koop. De fabrikant geeft aan hiervoor gekozen te hebben i.v.m. langere accu duur dan bij een accu die je als gebruiker zelf op kan laden. De fabrikant claimt een accuduur van 2 jaar en dat de app ruim op tijd gaat waarschuwen wanneer de batterij vervangen dient te worden. Ik ben erg benieuwd.

Conclusie de Smart Cylinder SX

Aanrader.

Bold kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Eén reactie

 1. Grootste probleem zijn de Clickers, deze werken perfect, deze zijn prijzig en je kan de batterij niet vervangen.
  Als je er 4 hebt en de batterij 4 jaar mee gaat volgens bold, moet je rekenen op 10€ per jaar rekenen om deze af te schrijven.
  Als je 4 clickers hebt komt dit neer op 40€ per jaar aan clickplezier!! Dit valt aardig tegen en is niet duurzaam te noemen!!
  Voor de rest is het slot een fijn product en zou een code clavier in de toekomst een waardevolle aanvulling zijn. Dit is eenvoudiger uit te leggen aan gasten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.