Logo GadgetGear.nl
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Gaat na Apple, ook Microsoft over op ARM processors?

Microsoft heeft veel geflirt met het idee Windows op smartphones en tablets te zetten. Daarvoor werkte het exclusief samen met Qualcomm, maar die Windows RT versies werden nooit het gehoopte succes. Het was voor de gebruiker niet duidelijk waarom niet alle apps op die hardware wilden draaien. Nu Apple over is van Intel op ARM chipsets die het zelf ontwerpt, zou het landschap kunnen verschuiven.

De deal tussen Microsoft en Qualcomm zou volgends XDA Developers binnenkort ten einde komen. Hierna krijgen andere fabrikanten mogelijk de optie om Windows op hun ARM chipsets te laten draaien. Onder anderen MediaTek zou hier een enorm voorstander van zijn. Immers heeft Apple met haar M1 processor bewezen dat ARM architectuur wel degelijk gebruikt kan worden voor een snelle desktop ervaring. Bovendien verlaagt het de drempel voor ontwikkelaars die nu vaak apps schrijven voor mobiele apps op ARM platformen en desktop apps op Intel x86 platformen. Wanneer Microsoft Windows ook op Arm draait, is de kans groot dat daar sneller, een volwaardig app ecosysteem op komt.

Deze ontwikkeling zou ook weleens de nagel aan de doodskist kunnen betekenen voor Intel. Intel is op de servermarkt marktaandeel aan het verliezen aan AMD en custom ARM chips. Mobiel verloor het al een ARM chips en ook de Intel modem en solid state takken zijn al lang gesloten.

Voor Nvidia zou het weleens heel goed kunnen uitpakken. Nvidia is al ruim een jaar bezig om ARM over te nemen. Met de introductie van ARM chips in Windows hardware, zou het bedrijf weleens heel snel haar omzet kunnen verveelvoudigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.