Logo GadgetGear.nl
Picture of Jeroen
Jeroen

Review: TCL 10 TAB MAX WiFi Space Gray (4GB + 64GB)

Jeroen beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • Mooi groot scherm
 • Zeer snel
 • Goede batterij

THE BAD

 • Geen surround sound
 • Beeldkwaliteit bij streams kan beter

TCL is misschien niet de eerste naam waar je aan denkt wanneer je gaat zoeken naar een tablet, maar deze Chinese fabrikant is in ons land hard aan de weg aan het timmeren om door te breken met prachtige tv’s, audio, smartphones en ja, ook de tablets.

De TCL 10 TAB MAX is een tablet uit het middensegment. De prijs is eerder voordelig, dan te duur en specificaties zijn prima voor een middensegment tablet. De gebruikservaring schijnt enorm goed te zijn en vooral te scoren op batterij en power. Voor ons dus de opdracht om deze TCL verder uit te pluizen in onze review.

Unboxing

De TCL 10 TAB MAX WiFi Space Gray komt in een strakke, witte doos. Geleverd met een USB-c kabel en lader, een handig prikkertje (simkaartpin) om kaartjes toe te voegen (uit te breidden met een Micro-SD kaart van Max 256GB) en een screenprotector (die ik er met geen mogelijkheid zonder bubbeltjes op kan krijgen). Ohja ook een snelstartgids.

Het tablet is gemaakt van een zwaar en stevig plastic van een degelijke kwaliteit. Het paneel aan de achterkant heeft een mooie afwerking die wat robuuster aanvoelt dankzij een glimmend reliëfje. De behuizing zelf is ook van kunststof, hoewel het een metalen look en feel heeft op het eerste gezicht.

Houden we het tablet horizontaal vast, dan vind je links in het midden de USB-C ingang. Linksboven de aan-en-uit knop en op de bovenzijde aan de linkerkant de volume knopppen. Aan de bovenkant rechts kan je een SD-kaart toevoegen en aan de onderkant vind je een vijfpunts Pogo connector om de tablet in een docking vast te zetten. Een ingang voor een jack voor een koptelefoon vind je niet, maar het tablet heeft wel bluetooth om headphones te gebruiken.

Het scherm

Wat direct opvalt is de grootte van het scherm, 10,36 inch met een resolutie van 2000×1200 pixels. Dat is al niet mis, zeker niet als je de afmetingen van het geheel bekijkt (247,80 x 157,56 x 7,65 mm). Een kleine rand om je scherm en de rest is een uitstekend HD touchscreen display.

Wanneer we de tablet gebruiken om the Netflixen HD (The Witcher) te kijken of games te spelen (Brawlstars) dan zien we geen superieure resultaten, sterker nog. Het zou wel wat beter kunnen.  NXTVISION geeft wel een beeldverbetering, zodat automatisch het beeldcontrast, de scherpte en donkere details beter te zien zijn. Dat komt wel tot zijn recht wanneer je een serie kijkt in een donkere setting. Netflix zei het ook al tegen mij; Geen Dolby Vision, HD, of wat dan ook ontvang op dit tablet en dat is ook te zien. Omdat het scherm natuurlijk tien keer zo klein als je TV is, heb je daar geen moeite mee. Maar met de tablets uit het hogere segment zie je wel een duidelijke kwaliteitsslag in beeldscherm kwaliteit. Hier zou dus een upgrade qua beeldscherm niet misstaan.

Ga je lezen of browsen dan kan je de tablet ook in de Oogcomfortmodus of Leesmodus zetten, het geheel krijgt dan een wat grijzer, rustigere ervaring.

Het scherm van deze tablet heeft geen tap om te ontgrendelen. Je ziet dat wel eens bij een LG. Daar tap je een paar keer op met je vingers en je scherm ontgrendeld. Bij deze TCL moet je steeds de ontgrendelknop aanklikken. Kleine moeite lijkt mij, want ze bouwen wel technieken in zoals lichaamsdetectie zodat je tablet voelt bij beweging niet te vergrendelen. Anywho, dat zou een fijne toevoeging zijn.

Geluid

Weet je wat gek is? Aan deze tablet zitten aan de zijkanten roostertjes waar geluid uitkomt. Nou dat is niet gek, maar wel dat je er vier hebt en er maar twee werken! Vreemd. Ik heb nog geluisterd of de onderste twee (als je em horizontaal houdt) gebruikt worden voor alleen hoge tonen of wellicht een klankkast. Maar er komt enkel geluid uit bij de bovenste twee. De microfoons zijn het niet, dat zijn de kleine gaatjes aan de bovenkant. Prima geluid overigens, die speakers. Helder en hard genoeg. Geen Dolby, geen Surround gevoel of beter. Gewoon geluid, stereo.

Power

Hey! Hij is verdorie wel snel! De TCL 10 TAB MAX WiFi Space Gray is uitgerust met een 4GB Ram werkgeheugen, een 2.0 GHz  octa-core met MediaTek MT8788A processor en een Mali-G72 MP3 videochip. Het besturingssysteem is Android 10.0 wat mij wel verbaasde. Het is een prima systeem, maar Google komt bijna met 12 en je verwacht toch wel ieder geval het laatste softwaresysteem… Maar goed, door met een enorme batterij (8.000mAh) die binnen vier uur geheel oplaadt. Deze batterij tilt jouw tablet gewoon door de hele dag met intensief gebruik (films kijken, gamen en surfen). Deze combinatie werkt  gewoon als een trein. Hij voelt snel en sterk aan en maakt de TCL 10 TAB MAX tot een prettige samenwerkinsgpartner bij het gebruik van apps, browsing, multitasking en gaming.

De Camera

Eigenlijk op een tablet geen hoogvliegers, die camera’s. Maar goed, tegenwoordig werken en vergaderen we thuis. Teamsen op een Tablet moet dan ook goed kunnen. De TCL 10 TAB MAX WiFi Space Gray is uitgerust met een 13mp camera met LED flitser aan de achterkant. En een 8MP camera aan de voorkant.

Achterkant Camera:

 • Resolution: 13MP
 • Auto focus
 • 5P lens
 • Aperture: F/1.8
 • Sensor size: 1/3”
 • Pixel size: 1.12um
 • Video capture & playback: 1080P @30FPS

 

Voorkant Camera:

 • Resolution: 8MP
 • Fixed focus
 • 4P lens
 • Aperture: F/2.0
 • Sensor size: 1/4”
 • Pixel size: 1.12um
 • Video capture & playback: 1080P @30FPS

Conclusie

Deze De TCL 10 TAB MAX WiFi Space Gray tablet is goede keuze als je niet te veel wilt betalen, maar toch snel wilt kunnen werken op een tablet. Hij doet alles wat hij zegt en nog snel ook. De batterijduur is heel erg goed. De snelheid en multitasking is prima te noemen. De beeldkwaliteit en geluid is in orde wanneer je een film kijkt of serie streamt, maar niet geweldig. Daar zou wel wat extra inzet mogen komen vanuit TCL. Verder een zeer prettige en snelle tablet voor een degelijke prijs met een fijn groot scherm en wat leuke opties.

TCL 10 TAB MAX - Wifi - 64GB - Grijs kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Eén reactie

 1. Hallo Jeroen, ik sta op het punt om de TCL 10 TAB MAX via Bol aan te kopen.
  Ik had toch een vraagje voor jou, niettegenstaande jouw review perfect is hoor, jij hebt me over de streep getrokken!
  Kan je op dit tablet Android 10 updaten naar 12? Op mijn oude tablet kan het niet, ik vind niks in de instellingen om updates te doen. Is dat omdat mijn oude tablet een goedkoop ding is, dat ik ondertussen al wel 5 jaar heb? Of is dat alleen op smartphones dat je Android kan updaten?
  Alvast bedankt!
  Elisabeth Van de Poel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.