WhatsApp
Arjan Olsder
Arjan Olsder

WhatsApp krijgt toch boete wegens schenden privacy

Toen Facebook, WhatsApp wilde overnemen, hing daar voor Europa één belangrijke voorwaarde aan. Data van WhatsApp gebruikers moet privé blijven en kan dus niet gecombineerd worden met data van Facebook zelf. WhatsApp krijgt nu toch een boete wegens het schenden van de privacy.

WhatsApp blijkt in de praktijk onvoldoende transparant te zijn geweest over welke data het deelt met Facebook. Het gaat daarbij om hoe WhatsApp met data omging in 2018 en de Ierse privacywaakhond DPC is niet duidelijk over wat de schending precies is.

De boete is op €225.000.000 komen te liggen. Facebook heeft al laten weten tegen de uitspraak in beroep te gaan. De boeten zou buitenproportioneel zijn.

De reden dat de DPC Facebook aanpakt is omdat Facebook en andere Amerikaanse techgiganten zich vestigen in Ierland. Binnen de Europese wetgeving kan alleen de privacywaakhond in het land van vestiging achter een techbedrijf aan gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.