Review: Philips Fidelio L3/00 behoort tot de muzikale top!

Philips Fidelio L3/00

Vlak voor mijn vakantie kregen we hem binnen de nieuwe Philips Fideo L3/00 hoofdtelefoon. Niet van het Nederlandse Philips, maar de eerste high-end over-ear headset gemaakt door het Chinese TP-Vision. En het resultaat is boven verwachting.

De Fidelio lijn

Fidelio is de naam van de enige opera die Ludwig van Beethoven ooit schreef. Philips adopteerde de naam jaren geleden, toen het zelf nog audioproducten maakte, voor haar high-end headsets. Niet lang daarna stopte Philips zelf met het produceren van audioproducten. De afdeling werd onder licentie overgedragen aan het Amerikaanse Gibson Brands. Jawel, van de beroemde gitaarbouwer. Philips en Onkyo werden in dat bedrijf verenigd, maar het ging niet lang goed. In 2017 ging Gibson Brands kopje onder en kreeg Philips haar licenties terug.

In tussentijd produceerde het Chinese TP-Vision al jaren met succes de Philips TV’s en TP-Vision’s dochterbedrijf MMD de Philips monitoren. In 2018 wist TP-Vision de licenties voor Philips Audio naar zich toe te trekken, ondanks dat het bedrijf ook al samenwerkte met audiobouwers Bowers en Wilkins, wat weer eigendom is van Sound United. Die jongens kennen we weer van Polk, Denon, Marantz en vele anderen.

Hoe dan ook, vandaag vertel ik je over de bijzondere Philips Fidelio L3/00 die mag laten zien wat TP-Vision kan als het om high-end audio gaat.

Unboxing

Het uitpakken van de Philips Fidelio L3/00 is meteen al een complete wouw ervaring. De headset komt in een prachtige doos. In die doos vinden we meteen een travelhoes. Gemaakt van hetzelfde Murihead schapenleder dat ook is gebruik voor de hoofdband. Jawel, dat is premium materiaal waarmee ze werken. Je ruikt gewoon de ambacht die in de verwerking van het leer is gestoken. De hoes is ondanks het gebruik van een natuurproduct zelfs zo perfect, dat ik hem bijna niet durf te gebruiken omdat ik bang ben voor krassen op het mooie lederwerk. Ook de rits is duidelijk van hoge kwaliteit. Precies waar je op hoopt.

Open je de lederen hoes, ligt de headset daar keurig in, in een zwarte, stoffen zak. Op en top verzorgd dus. Daarnaast vinden we in de verpakking een 3,5mm audiokabel en een vliegtuig adapter. Zo ben je ook op reis, overal op voorbereid. Alle pluggen zijn overigens verguld voor optimale analoge geluidsoverdracht. Het kabeltje zelf is wel wat aan de dunne kant. Tenslotte krijg je nog een USB-C kabel om de headset mee op te laden en natuurlijk wat documentatie.

Design

Alles aan deze headset ademt premium uit. Van het leder op de hoofdband tot het mooi staalwerk en de plaatsing van het Philips logo. De oorschelpen lijken optisch zelfs te zweven in hun frame en zijn bewust clean gehouden. Een goede keuze van Philips. Wel merken we dat ze nu mogelijk met Aziatische maten meten. Met mijn wat dikkere gezicht voel ik wel echt de druk van de hoofdband. Hierdoor zijn mijn luistersessies minder lang dan met andere premium headsets waar ik naar luister. Heb je een normaal gezicht, ga ik er vanuit dat hij echt prima zit.

Draadloze kwaliteit

De Fidelio lijn is oorspronkelijk ontwikkeld voor de audiofiel. En die willen eigenlijk niet draadloos, laat staan digitaal. TP-Vision heeft duidelijk geïnvesteerd in goede bluetooth audiocodecs om dit op te vangen. Je kunt audio streamen over A2DP, AVRCP, HFP, HSP, SBC, Qualcomm aptX, Qualcomm aptX HD en het door Apple veel gebruikte AAC. De headset voldoet dan ook aan alles om het Hi-Res Audio label te mogen dragen.

In de oorschelpen vinden we 40mm audiodrivers. Dit zijn niet de grootste die we in hoofdtelefoons tegenkomen, maar is wel de maat waar de meeste fabrikanten voor kiezen. Gezien ze dicht op het oor zitten, is groter ook niet direct noodzakelijk. Met één driver is TP-Vision redelijk in staat om bass en hoge tonen toch zeer scherp van elkaar te onderscheiden.

Toch had ik eerlijk gezegd wel net iets meer van de audioprestaties verwacht. Anno 2021 zien we in menig headset (met name de kleinere modellen) dat fabrikanten met twee-weg audio werken om audio nog scherper neer te zetten. Met het prijskaartje van deze headset, hebben we toch een beetje het gevoel dat TP-Vision hier echt een kans laat liggen. Hoewel we met de app het geluid prima naar smaak kunnen tunen, weten we dat het gewoon net iets beter kan. Al zal de gemiddelde gebruiker het geluid gewoon als heel goed ervaren.

Met deze driver realiseert Philips een frequentiebereik van 7-40.000Hz te behalen. Dit op een impedantie van 16 ohm en een maximaal ingangsvermogen van 20 mW wanneer je bekabeld gaat. De gevoeligheid ligt op 103 dB.

Bluetooth 5.1

Wel kiest TP-Vision er nog voor om te streamen over Bleutooth 5.1. Maar qua stabiliteit van de verbinding merken we geen nadelen en de codecs kunnen ook prima over deze iets oudere Bluetooth verbinding. Dus niks te klagen.

Wat ook fijn is, is dat de Philips Fidelio L3/00 multipoint Bluetooth ondersteuning biedt. Je kunt dus moeiteloos tussen twee apparaten wisselen. Denk aan je smartphone en je laptop of tablet. Dat is erg handig.

Voor Android gebruikers is er meer goed nieuws. De Philips Fidelio L3/00 maakt gebruik van Fast Pair. Wanneer je hem voor het eerst aanzet, stuurt hij meteen een koppelverzoek naar de dichtstbijzijnde headset.

Actieve Ruisonderdrukking (ANC)

De Philips Fidelio L3/00 is een ANC headset. Dit wil zeggen dat er actieve ruisonderdrukking in zit om te zorgen dat je jouw muziek nog beter ervaart. Dit ondanks dat het al een over-ear headset betreft, dus met een gesloten akoestisch systeem. De Philips Fidelio L3/00 moet het doen met twee microfoons. Één intern en één extern. Dit is niet heel veel, maar ik wordt er wel blij van. Qua ruisonderdrukking is dit één van de betere ervaringen die ik tot nu toe heb gehad.

De ANC reageert namelijk perfect op repeterende geluiden. Denk aan motorgeluid. Ook onregelmatige bronnen, zoals gesprekken, worden redelijk goed weggedrukt.

Uiteraard komt de ANC van deze Philips headset ook met bewustzijnsmodus. Door de hand op de linker oorschelp te leggen, wordt het geluid van buitenaf juist doorgegeven over de headset. Ideaal voor het luisteren naar gesprekken.

Gesprekken voeren

Om gesprekken te kunnen voeren, gebruikt de headset twee externe microfoons. Zo kan de headset bepalen welk geluid bij jouw stem hoort en welk geluid niet. Omgevingsgeluiden probeert de headset dan ook zoveel mogelijk weg te drukken.

Bediening

Bij de ANC benoemde ik het al even. De headset maakt gebruik van touchbediening op de oorschelpen. De rechter oorschelp is primair. Met tikken en vegen wissel je tussen audiotracks en pas je het volume aan. Ook kun je gesprekken aannemen en je virtuele assistent (Google Assistent of Alexa) aanroepen.

Accuduur

De Philips Fidelio L3/00 is voorzien van een Li=Polymer accu. Deze kan met ANC aan 32 uur gebruikt worden voor je moet opladen. Zet je ANC uit, dan hou je 32 uur aan speelduur over. Dat is nog steeds erg lang.

Conclusie Philips Fidelio L3/00

Het geluid van de Philips Fidelio L3/00 is geen referentiegeluid, maar dan ook net niet. TP-Vision had net iets meer uit de kast mogen trekken qua opbouw van de drivers. Zeker gezien het prijssegment. Dit neemt niet weg dat ze wel heel dichtbij weten te komen. Als je geen ‘gouden oortjes’ hebt, zal je absoluut genieten van de Philips Fidelio L3/00 en anders zal je hem in ieder geval heel fijn vinden.

Philips Fidelio L3 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Erg goed geluid
  • Erg goede ANC
  • Mooie afwerking

THE BAD

  • Op dit prijskaartje verwachten we nog net iets meer audioprestaties
  • Bij een groot hoofd zit deze headset echt te strak

Eén reactie

  1. Je zegt dat met jouw formaat hoofd het erop lijkt dat ze rekening hebben gehouden met vooral Aziatische maten. Maar als je een koptelefoon groter maakt qua verstellen, dan moet deze toch automatisch ook minder strak zitten? Dus dan klopt dat instelsysteem toch gewoon niet? Want een Aziaat die dat grotere formaat nodig heeft, heeft waarschijnlijk datzelfde formaat hoofd….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Philips Fidelio L3 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com