Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: OnePlus Buds Pro definiëren het middensegment

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Ondersteuning hi-res audio
  • Erg goed geluid voor enkelvoudige drivers
  • HeyMelody geeft veel extra opties
  • Knijpbediening in plaats van tikbediening

THE BAD

OnePlus bracht deze week haar OnePlus Buds Pro op de markt. Een bijzondere planning gezien voormalig OnePlus oprichter Carl Pei deze maand zijn Nothing Ear(1) op de markt bracht. OnePlus maakt letterlijk gehakt van haar concurrent.

Unboxing

In de verpakking van de OnePlus Buds vinden we de oordopjes in hun doosje, dat ook een powerbank is. Je krijgt ook een USB-A naar USB-C laadkabel en twee maten eargels. Documentatie maakt het af.

Design

De ontwerpers van de OnePlus Buds Pro hebben duidelijk, helemaal niet naar het ontwerp van Apple’s AirPods Pro gekeken. Echt helemaal niet. Ze zijn namelijk zwart, met een metalen afwerking aan de onderkant. Die afwerking is onderdeel van de bijzondere bediening.

De oordopjes wegen 4,35 gram en dat is lekker licht. Ze zijn maar heel iets zwaarder dan de Nothing Ear(1) oordopjes. De oordopjes zijn IP55 water- en stofdicht. Gebruik ze gerust in de regen.

Groter verschil maken ze in hun doosje. Net als Nothing, kiest OnePlus ervoor de oordopjes plat in het doosje te leggen. Daar snappen ze gemakkelijk op hun plek, waardoor ze meteen opladen. Ook de koppel knop van de powerbank wordt door de deksel tegen onbedoeld indrukken beschermd. Handig!

De status LED op het doosje is ook subtiel. Dat is prettig wanneer je hem naast je bed moet opladen. Dan wil je immers niet wakker gestraald worden. En nee, knipperen doet hij ook niet. Een perfect stukje design. Het doosje is overigens IPX4 waterdicht, wat een bijzondere prestatie is in deze markt.

Bediening

Het metalen deel van de oordopjes is aan beide kanten gelijk. Het is voor de touch bediening. Nouja, dat niet echt. Je hoeft niet irritant op de oordopjes te tikken om een actie uit te voeren. Net als Apple, heeft OnePlus een soort knijpbediening mogelijk gemaakt. Heel slim. Knijp je één keer snel, zet je muziek op pauze of spelen. Twee keer om een track te skippen of drie keer om een track terug te gaan. Hou je hem vast, schakel je tussen actieve ruisonderdrukking of het doorlaten van geluid van buiten. Handig en veilig, zeker op de fiets.

Geluidservaring

Chinese headsets waren ooit roemrucht wegens het toevoegen van veel teveel bass. Fabrikant BKK Elektronics, dat achter OnePlus en moederbedrijf Oppo zit, bouwt al jaren audio voor het westen. Ze weten heel goed dat we van een warm geluid horen, maar dat de bass lichtere tonen niet mag verstoren. Met haar flinke 11mm drivers weet OnePlus een prima gebalanceerd geluid te reproduceren dat iets warm is. Ik geef wel toe dat het dynamisch bereik van de oordopjes iets hoger had mogen liggen.

Met de OnePlus HeyMelody app kun je geen EQ aanpassingen maken. Wel kun je een gehoortest uitvoeren. Op basis hiervan maakt OnePlus kleine aanpassingen. Een mooi pluspuntje, maar geen enorm verschil.

OnePlus Buds Pro

Ook interessant is de ondersteuning voor hi-res audio. Dit is iets dat Nothing compleet negeert. Tsjah, die zijn wel een stuk mooier en goedkoper. Maar wie maximale kwaliteit zoekt voor een lage prijs, zal bij deze OnePlus Buds Pro toch beter worden bediend.

Gesprekskwaliteit

De gesprekskwaliteit van deze oordopjes is matig. Ondanks de microfoons en wind reductie, krijg ik zeker geen complimenten tijdens het bellen. Hier scoren andere headsets echt beter.

Actieve Ruisonderdrukking (ANC)

De OnePlus Buds Pro kent twee niveaus van ruisonderdrukking. Extreme (40DB) en faint (15dB). Je kunt de headset ook in smart modus zetten. Dan probeert deze zelf te bepalen welke modus relevant is voor de omgeving waarin je verkeert. Beiden presteren erg goed met lage tonen. Met hoge tonen zien we elders betere resultaten.

Accuduur

Met de ruisonderdrukking aan kunt je 5 uur non-stop luisteren met deze headset. Je hebt eigenlijk geen reden meer om de ruisonderdrukking niet te gebruiken. Zonder kun je 7 uur non-stop gaan, maar wees eerlijk. In die tussentijd leg je ze vast weleens terug in de powerbank. Met tussentijds laden in de powerbank kun je met ANC aan trouwens 23 uur vooruit. Zonder ANC zelfs 31 uur! En opladen kan gewoon draadloos. Top!

Voor gamers

Ben jij een gamer, dan heeft OnePlus nog een pre boven de Nothing Ear(1). Je krijgt namelijk de gaming modus erbij. Daarmee schakelt de headset naar low latency. Deze ligt dan nog maar op 94ms. Let op, dit werkt helaas alleen bij OnePlus smartphones met OxygenOS 11 of beter.

Lock-in

Naast de gaming modus is er nog iets dat non-OnePlus bellers niet krijgen en dat is Dolby Atmos ondersteuning. Dolby Atmos tilt de audiokwaliteit een stuk omhoog en het gros van de moderne smartphones kan DolbyAtmos signaal doorgeven. Maar alleen de eigen smartphones mogen dat ook echt. Jammer voor de rest.

Zen mode

Ook tof is de Zen modus die je vanuit de app kunt gebruiken. Daarmee plaats je white noise op de oordopjes zelf. Dit helpt je in slaap komen. Bovendien blijft de Zen modus ook actief wanneer je tussen apparaten schakelt.

Muiltipoint Bluetooth

Wat dat is nog een verschil met de Nothing Ear(1). Die ondersteuning geen Multipoint connectie. De OnePlus Buds Pro wel. Je kunt dus moeiteloos tussen twee apparaten schakelen. Handig!

Conclusie OnePlus Buds Pro

De Nothing Ear(1) moest bewijzen hoeveel meer waarde je voor je geld krijgt wanneer je direct bij de fabrikant koopt. OnePlus laat zien dat kennis, ervaring en schaal er ook toe doen. Voor vijftig Euro meer krijg je een true wireless headset dat veel meer volwassen is dan het product van Nothing. En dit terwijl OnePlus wel allerlei schakels tussen jou en de fabriek moet betalen. Een knappe prestatie dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.