Logo GadgetGear.nl
Bose Frames Tenor
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Bose Frames Tenor

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 2.5 sterren.

THE GOOD

  • Toffe looks
  • Waanzinnig goed geluid
  • Erg fijn met handsfree gesprekken
  • Optie tot plaatsen brillenglazen op sterkte

THE BAD

  • Niet gemaakt voor grote hoofden
  • USB laadkabel is niet zo gemakkelijk aan te komen als de bril zelf
  • 90 uitprobeerservice van Bose zelf

Ze waren de eersten die het deden. Gewoon een heel goede audio zonnebril maken. Toch duurden we het even voor we de zonnebril zelf konden ervaren. Audi technisch top, maar er zijn wel een paar aandachtspuntjes.

De Bose Frames familie

Bose heeft inmiddels echt een familie aan Frames op de markt gebracht. Elk model krijgt een eigen naam en het lijkt erop dat ze technisch nauwelijks te onderscheiden zijn. Het gaat dus echt om nieuwe modelintroducties. Op de site kun je aangeven wat de vorm van jouw hoofd is. Op basis daarvan geeft Bose een suggestie voor het mooiste model. In ons geval kreeg ik de Bose Frames Tenor als één van de twee opties. Qua vorm wat mij betreft meteen de beste optie. Helaas vraagt Bose niet hoe breed jouw hoofd is. Daar lees je zo meer over.

Bose Frames Tenor

Unboxing

In de verpakking van de Bose Frames Tenor opent met daarin meteen een brillendoosje. Daarin de Bose Frames Tenor. Onder het doosje vinden we de magnetische USB kabel, een Bose poetsdoekje en een handleiding.

Het brillendoosje

Bose levert een geweldig stevige brillenkoker met de Bose Frames Tenor mee. Mooi met een magnetische sluiting. Hier verdient het echt lof voor. Toch slaat het ook de plank mis, waar anderen op inspringen. Er zijn namelijk fabrikanten die een alternatieve brillenkoker leveren met daarin een apart vakje voor de USB laadkabel. Niet onbelangrijk, want je wilt de twee graag bij elkaar houden. Tip van onze kant, verbeter het ontwerp en zorg dat de magnetische laadkabel erin kan. Waarom dit belangrijk is, lees je verderop.

Design

Meteen bij het uitpakken, was ik al onder de indruk van het design. De bril glanst prachtig en het frame is echt mooi afgewerkt. Wat wel belangrijk is om te weten, is dat de bril niet waterdicht is. Je mag hem dus niet schoonmaken onder de kraan en ook dragen in regenbuien is niet aan te raden… als je dat al van plan was. De Bose Frames Tenor is echt een heel mooie zonnebril. Maar ik was niet de eerste die hem uitpakte.

Wil je overigens een net iets andere look? Bose verkoopt ook zilveren en blauwe lenzen voor deze bril. Voor een paar tientjes kun je deze dus echt aan jouw eigen looks aanpassen.

Draagcomfort

Mijn collega reviewer gaf hem namelijk aan mij terug. De bril knelde zijn hoofd af. Bij mij bleek dit niet anders. Sterker nog, dit is zo ongeveer de meest gehoorde klacht op internet. Bose is een Amerikaans merk. Komt dus uit ‘the land of the fat’. Toch lijkt het te meten met Aziatische maten als het om hoofden gaat. Balen!

Wat ook een verbetering zou zijn is klassieke neussteuntjes. Ja deze zien er tof uit. Maar bij een bezwete neus zijn ze wel heel glad en glijdt het montuur gemakkelijk wat lager op de neus. Bovendien kun je dan ook de hoogte van de bril nog een beetje aanpassen. Dit zou echt een veel hoger draagcomfort opleveren.

De mening van de brillen specialisten

Op vakantie maakte ik een tussenstop in Dedemsvaart. Opticiens hebben apparaten om plastics te verwarmen, waardoor brillen beter op maat gemaakt kunnen worden. Gezien het frame van plastic is, besloot ik te vragen wat de opticien met de bril kon en om te vragen wat ze van de kwaliteit van het frame vinden.

Eye Wish Opticiens

Bij Eye Wish wist de opticien te vertellen dat het zeker mogelijk is om brillenglazen op sterkte in het frame te laten plaatsen. Wel gaf de opticien aan dat het frame daar niet ideaal voor is. Zo is het niet mogelijk om wat dikkere glazen te plaatsen. Het is dus handig om eerst met de Tenor langs te gaan en te laten meten of jouw sterkte leverbaar is voor deze bril.

Qua op maat maken, durfden ze het echt niet aan de bril te verwarmen en te vervormen. Er waren duidelijk twijfels bij het gebruikte plastic.

Optiek Juwelier Peter Brinkhuis

Bij deze juwelier kregen we al snel meer inzichten in de constructie van het frame. Buiten dat de beste man wist te onderstrepen dat mijn hoofd een wat onhandig formaat heeft voor brillen, kon hij meer vertellen over de productie.

Zo meende ik dat de poten met inbus boutjes waren vastgezet, maar dat had ik nog niet uitgeprobeerd. De expert herkende meteen dat dit niet zo was. Het gaat om een metalen pin die ze in het scharnier drukken en die zich in het plastic vast vreet. Constructie technisch is benoemde de beste man dat dit de kwaliteit is die je mag verwachten van een zonnebril op een marktkraam. Bij schade aan de bril is herstel een heel lastig verhaal.

Ook over het gebruikte plastic was hij duidelijk. Het betrof geen thermoplast, waardoor dit niet gemakkelijk op maat te maken is voor de drager. Hier ligt dus ook echt nog een kans voor Bose.

Met mijn belofte dat ik niet boos zou worden als de bril zou beschadigen, durfde hij het wel aan om de brug van de bril te verwarmen en iets te buigen. Om zo meer ruimte tussen de poten te krijgen. Na drie rondes passen, was de bril voor mij prima op maat. Het extreme knellen was eraf en deze jongen liep weer blij naar buiten.

De laadkabeluitdaging

Ik benoemde al hoe belangrijk het is om de laadkabel bij de bril te kunnen bewaren. Ook mij trof het noodlot. Een paar dagen voor vertrek naar mijn vakantieadres, was ik de laadkabel kwijt. Ik begon online te zoeken naar een nieuwe. Er zijn veel verkooppunten die de Bose Frames op voorraad hebben. Dus een nieuwe kabel zou toch niet zo lastig moeten zijn?

Media-Markt, CoolBlue, Bol.com, Conrad, Amazon… niemand verkocht de USB laadkabel los. Alleen vanuit China en het VK kon ik laadkabels bestellen. Daar kon ik niet op wachten.

Gelukkig verkoopt Bose de laadkabel ook direct vanuit haar webshop. Het prijskaartje van €13 is zelfs zo schappelijk dat ik er meteen twee zou willen bestellen. Maar… de levertermijn was te lang om nog voor mijn vakantie een laadkabel te kunnen kopen… Gelukkig schoot het PR bureau te hulp en leverde een kabel op de camping af. Toch levert dit de aanbeveling op dat wanneer je een Bose Frames Tenor koopt, je er verstandig aan doet om alvast extra kabels te bestellen. Van de andere kant willen we Bose ook vragen om gewoon over te stappen op USB-C. Dit zou een hoop comfort opleveren.

Bediening

Het bedienen van de Bose Frames Tenor gaat om een zeer geraffineerde wijze. Nouja, ze hebben eigenlijk gekeken hoe true wireless headsets het doen, maar op de bril ziet het er echt supertof uit.

Met vegen kun je namelijk het volume op de bril aanpssen. Met tikken kun je andere opdrachten geven. Denk aan het aanzetten van een gesprek, maar bijvoorbeeld ook het oproepen van de spraakassistent van jouw smartphone. Handig!

Audiokwaliteit

Maar nu waar het echt om gaat. Hoe is de audiokwaliteit? Die is echt fenomenaal. Ik heb een aantal alternatieven mogen ervaren en die kunnen niet tippen aan wat ik hoor met deze audiobril. Wat ook opvalt is dat mensen om me heen nauwelijks last hebben van het geluid. Ja, dit doet Bose dus heel goed.

Ook wanneer anderen nieuwsgierig zijn en mijn bril opzetten, zijn ze overdonderd door de effectiviteit van de speakers in de bril. Die zitten namelijk in de poot en zijn gericht op jouw gehoorgang. Een heel slim stukje engineering van Bose.

Bose Music App (iOS en Android)

Net als iedere headsetbouwer, heeft ook Bose een eigen app voor het tunen van de bril. Wat opvalt is dat Bose meteen op jouw privacy inspringt. Om te koppelen met een headset, moeten apps jouw locatie vragen. Dat is raar, maar zo werkt dat onder Android. Bose legt bij die vraag meteen uit dat ze hier zelf ook niet happy mee zijn en dat ze ook niets met jouw locatiedata willen doen. Netjes!

De bril geeft niet alleen de mogelijkheid om de geluidskwaliteit van de bril aan te passen. Je krijgt ook de tips over het gebruik en het onderhoud van de bril. Handig!

Voor Android gebruikers is het goed om te weten dat Bose de app alleen op Google Play heeft staan. Huawei gebruikers kunnen hier dus niks mee.

Conclusie Bose Frames Tenor

Ik kan het niet genoeg onderstrepen. Mijn probleem met de draagcomfort komt geheel doordat ik een te groot hoofd heb. Balen. Mensen met een groot hoofd verdienen namelijk ook de mogelijkheid om deze bril met trots te kopen en te dragen. Want ja, hij is zo ontzettend fijn en goed. Dit is een must-have gadget voor de zomer, maar ook het herfst en lentezonnetje. Zelfs in de auto zal je plezier hebben van de handsfree gesprekken die je met de bril gaat voeren. Topding! Alleen net iets te klein. En schakel even over op USB-C als jullie toch bezig zijn met een nieuw ontwerp 😊

Uitproberen

Je hoort me. Ik ben super happy met het product, maar draagcomfort is wel echt het onderwerp waar Bose minpunten weet te noteren. Zonde van zo’n tof product. Wil je deze bril wel heel graag, maar breng ik je aan het twijfelen? Bestel hem dan bij Bose zelf. Dan maag je hem thuis uitproberen. Zitten ze niet lekker? Stuur je ze terug. Ook kun je van model ruilen als je denkt dat je net de verkeerde vorm hebt uitgezocht. In totaal krijg je hier 90 dagen voor. Dat is luxe! Oja, bestel meteen een extra laadkabel mee 😉

kopen


→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.