Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Belgische inlichtingendienst waarschuwt voor Xiaomi, Oppo en OnePlus

Belgen met een Xiaomi, Oppo of OnePlus smartphone dienen waakzaam te zijn op spionage. Dat stelde de Belgische inlichtingendienst gisteren volgends het Belgische Nieuwsblad.

De Belgische inlichtingendienst is bang voor spionage van Chinese smartphonemerken en wijst daarbij expliciet naar Xiaomi, Oppo en OnePlus. Deze merken hebben het meest geprofiteerd van de Amerikaanse ban op Huawei en ZTE. Chinese fabrikanten als Nokia, Realme, Vivo, Lenovo en Motorola worden niet benoemd door de overheidsdienst. De onderbouwing voor de waarschuwing zou echter ook op hen van toepassing moeten zijn.

Reden voor de waarschuwing is de diepgaande vermenging tussen Chinese bedrijven en de overheid. Bij het stichten van een bedrijf in China is participatie vanuit de overheid juridisch verankerd in de wetgeving. Bedrijven moeten op aanvraag arbeidsplaatsen beschikbaar stellen voor Chinees inlichtingenpersoneel. Deze moeten toegang krijgen tot de IT systemen van de Chinese bedrijven.

Privacyzorgen staan al langer op de radar van Chinese bedrijven. Zo ontvangen ook wij regelmatig persberichten met nieuwe acties die Chinese bedrijven ondernemen om de privacy van Europese gebruikers te garanderen. Niet alleen bij telefoonbouwers, maar ook diensten als TikTok zijn zeer waakzaam op dit onderwerp.

Net als de VS bij Huawei, heeft ook de Belgische overheid geen bewijs van daadwerkelijke spionage via de smartphones van Xiaomi, Oppo en OnePlus aantoonbaar gemaakt. De Belgische woordvoerder van Oppo liet aan de publicatie wel weten dat het merk handelt in overeenstemming met lokale wet- en regelgeving, ook aangande de privacy van haar gebruikers. Oppo opende onlangs nog nieuwe gedecentraliseerde datacentra zodat data van Europese gebruikers ook echt in Europa wordt opgeslagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.