Review: Mortal Kombat (2021) op 4K Blu-Ray

Mortal Kombat 2021 op 4K Blu-Ray

Twee jaar geleden verscheen de laatste Mortal Kombat game. Een dame die nog steeds zeer populair is en goed wordt onderhouden. Met een beetje coronavertraging kwam dit jaar de derde Mortal Kombat film uit. Een film die in ieder geval qua naam een reboot van de series zou kunnen zijn.

Wat is Mortal Kombat

De game Mortal Kombat belichaamt de bedrijfscultuur van de gemiddelde Amerikaanse ICT dienstverlener. Het is up or out, maar dan net iets heftiger. Door tegenstanders de dood in te meppen, stijg je op de ladder. Er kan dus maar één winnaar zijn van het meest bloederige toernooi ter wereld. Doordat het tijd kost om strijders op te leiden, wordt het toernooi maar eens in de 50 jaar gehouden.

Om het nog wat interessanter te maken, komen de strijders uit zes verschillende rijken. Hierdoor verschillen ze van uiterlijk en van tactische moves. Belangrijk om te weten is dat alles mag tijdens een gevecht. Echt alles…

De geschiedenis van Mortal Kombat films

De eerste Mortal Kombat game verscheen in 1992 en maakte veel los. Op de SEGA speelde je de game met bloed en de grofste finishing moves. Op de Nintendo ontbrak juist dat. De game was zo grof en spraakmakend, dat in 1995 de eerste Mortal Kombat film verscheen. Uiteraard onder de titel Mortal Kombat.

In 1997 verscheen ook Mortal Kombat: Annihalation in de bioscopen. Opvallend was dat het grootste deel van de acteurs werd vervangen. Alleen Talisa Soto mocht in haar rol van Kitana blijven spelen en ook Robin Shou mocht als Liu Kang over naar het tweede verhaal. Raiden, Johnny Cage, Shang Tsung, Sonya Blade, Kano en Sub-Zero kregen allemaal een nieuw gezicht.

Opvallend is trouwens dat beide films door critici tot op de grond werden afgebrand… en dat eigenlijk ook wel terecht is. De films waren zo slecht dat ze eigenlijk heel goed waren. Zeker voor de fans. Dat zal ook de reden zijn dat Warner Bros. Het gewoon nog een keer doet. En omdat de naam gelijk is gebleven, zetten we er maar een jaartal achter zodat je weet over welke film we het hebben.

Mortal Kombat (2021)

Nu we in 2021 zijn aangekomen is het niet verrassend dat de hele lijst met acteurs is vervangen. Kleine kans dat de vechters van toen, nu nog steeds strakke moves zullen neerzetten zonder de bank te beken op CGI-graphics. Daarover gesproken… Reptile en Gogo zijn nu compleet CGI.

Ook anders is het verhaal in deze derde film. Waar Mortal Kombat om de toernooien draait, doet deze film dat helemaal niet. Say whut!? Inderdaad. De schrijvers achter deze film wijken 100% af van de verwachting. In deze film heeft Outworld al negen keer het toernooi gewonnen (zijn dus al 450 jaar het best in knokken). Winnen ze de tiende ronde ooit, zullen ze de controle krijgen over de overige vijf werelden.

De grootste uitdager voor Outworld is de Aarde. Daarom stuurt Outworld onder leiding van Shang Tsung haar krijgers naar de aarde om ze nog voor het toernooi uit te schakelen. De aardse strijders Liu Kan, Kung Lao, Kano en de prachtige Sonya Blade moeten zichzelf dan ook redden.

Hoewel Mortal Kombat het daadwerkelijke Mortal Kombat toernooi links laat liggen, wordt er wel heel veel gevochten in deze film. En natuurlijk komt daar heel veel bloed en ranzigheid bij kijken. Helaas zijn de gevechten zelf niet heel verrassend. De good-guy wint iedere keer op het laatste moment nadat zijn of haar kansen verkeken leken te zijn. Geen bloederige offers vanuit de schrijvers dus. Wel geven ze lekker veel aandacht aan de bloederige finishing moves die ook in de game zitten. Ja, dat is zeker smullen!

Maar helaas is dat ook het enige dat smullen is. De casting van Mortal Kombat lijkt op z’n minst ook een slachtpartij te zijn geweest. In die zin dat er geen enkele spraken lijkt te zijn voor enige vorm van selectiebeleid. De cast is gewoon zeer zwak. Het voelt alsof de goedkoopste acteur de baan kreeg.

Extra’s

Wat Warner Bros. wel goed doet, is de manier waarop de film op 4K Blu-Ray is gezet. Natuurlijk met ondersteuning voor HDR (zelfs HEVC Advance) en de laatste audio codecs. Wat we vooral zien is heel veel bonusmateriaal dat gaat over de games. Verrassend genoeg heb ik hier meer van genoten dan de film zelf. Daar vertelt het team toch wel heel veel interessante dingen die gewoon niet echt goed uit de verf zijn gekomen. Misschien moet je als fan dan ook vooral de film kopen voor dit bonusmateriaal.

Mortal Kombat 2021 op 4K Blu-Ray

Conclusie: Mortal Kombat (2021)

De films uit 1995 lieten zien dat een slecht verhaal en een niet al te beste cast echt geen probleem hoeven te zijn. Zolang je maar trouw blijft aan waar Mortal Kombat over gaat. Door zelfs dat los te laten, zet Warner Bros. de film echt op losse schroeven. Als speler van de games. Als kijker van de ouder films, mis ik zo ongeveer alles dat ik zou verwachten. En mijn verwachtingen waren al heel laag.

Mortal Kombat 2021 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mortal Kombat 2021 kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com