Logo GadgetGear.nl
Loongson LS3A5000
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Chinese Loongson processor heeft geen westerse licenties nodig

De voorraad HiSilicon chipsets van Huawei raakt langzaamaan uitgeput en ook andere Chinese bedrijven op de zwarte lijst van de VS komen met toeleveringen in de problemen. De oplossing is typisch Chinees. Bouw een processor waarmee je onafhankelijk bent van het Westen. Loongson is al heel dichtbij het antwoord.

China heeft al jaren het beleid dat het land compleet onafhankelijk wilt worden van het Westen. De ban die de VS enkele jaren geleden uitsprak over, op dat moment, ’s werelds grootste smartphonebouwer bracht het Chinese Huawei op de knieën. Smartphonebouwer ZTE werd meegezogen in de maatregelen en legde bijna het loodje. Één van de zaken waar de twee bedrijven niet aan kunnen komen, betreft chipsets. In alle bekende chipsets zit wel Amerikaanse technologie en mogen om die reden niet worden verhandeld met de telefoonbouwers.

Het enige antwoord dat je kunt geven, is het bouwen van een Chinese processor die niet afhankelijk is van die licenties. Een pittige klus daar bedrijven als ARM, Intel, AMD, Nvidia en vele anderen enorme hoeveelheden patenten bezitten op deze technologie.

Toch nam het Chinese Loongson de uitdaging aan. Het bedrijf had al wat ervaring in het ontwikkelen van eigen processors, die het hard van een chipset vormen. Die ontwerpt het bedrijf nu zonder licenties op technologie van Westerse bedrijven nodig te hebben. Het bedrijf kan deze processors in potentie leveren aan iedere partij die op de Amerikaanse zwarte lijst staat.

De eerste serieuze processor van Loongson is de 3A5000. Deze processor komt met twee DDR4 controllers en een hardware encryptie om data veilig te houden. Er zitten zelfs vier HyperTransport 3.0 SMP controllers in die het toestaan meerdere processors in hetzelfde systeem te plaatsen. Daarmee zijn de processors interessant in de servermarkt die nu nog wordt gedomineerd door Intel Xeon en AMD Epyc processors. Toevallig een markt waar Huawei ook echt verlegen zit om sterke processors.

De Loongsoon 3A5000 is qua prestaties nog niet op het niveau van de huidige AMD en Intel processors. De processor laat zich nu het beste meten met de vroege AMD Ryzen processors. Er is echter al een 16-core versie in de maak genaamd de 3C5000. Daarmee zetten ze alvast een stevige srap naar een hogere snelheid.

Belangrijk is uiteraard de compatibiliteit. Doordat Loongson geen toegang neemt tot Westerse technologie, kan het geen gebruik maken van de standaard x86 en ARM instructiesets. Het bedrijf ontwikkelde LoongArch als alternatief. Deze bevat vrijwel alles dat je van een moderne processor mag verwachten. Dit zal betekenen dat er wel specifieke versies van besturingssystemen moeten worden gecompileerd om op de processors van Loongson te werken… maar die laten vast niet lang op zich wachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.