WWDC: Apple’s App updates

Er staan heel wat functionele updates voor Apple’s eigen apps en diensten op de planning. Opvallend in het nieuwe aanbod is het nieuwe iCloud+ abonnement. Deze komt met VPN ondersteuning.

Apple gaat alle nieuwe iOS apps voorzien van een Privacy Report. Daarin heeft Apple aan hoe apps met jouw persoonsgegevens omgaan. Zo krijg je inzichtelijk met wie en welke data je deelt.

iCloud

Apple start dit jaar ook met iCloud+. Dit is een nieuwe extensie op het Apple iCloud abonnement. Onderdeel van het abonnement is een eigen VPN dienst waarmee NordVPN en vergelijkbare diensten overbodig worden gemaakt. Door de dienst te bundelen, krijgen gebruikers prijsvoordeel waar andere VPN diensten niet aan kunnen tippen. Bovendien moeten die nog altijd 15~30% aan inkomsten aan Apple afdragen. Dat zou dus weleens een rechtszaak kunnen opleveren.

Apple Music

Met Apple SharePlay kun je samen met gesprekspartners naar Apple Music tracks luiteren. Samen luisteren is immers gezelliger en geeft je wat om over te kletsen. Ditzelfde moet ook gaan werken bij het bekijken van video’s. Ook in apps van derden.

Apple Music krijgt ook de mogelijkheid om direct Losless Audio en Dolby Atmos tracks te streamen. Daarvoor maakte Apple de hele muziekcollectie ook beschikbaar als ALAC tracks. ALAC staat voor Apple Losless Audio Codec. Zo krijg je een hoogwaardiger geluid uit de dienst. Deze functie werd in mei al gepresenteerd en lijkt nu al beschikbaar te zijn. In hoeverre deze hogere kwaliteit ook naar Android komt is nog onbekend.

Facetime

De meeste opvallende updates zijn voor Apple FaceTime. Deze krijgt nu een algoritme om achtergrondgeluid weg te filteren uit gesprekken. Daarnaast komt er spatial audio ondersteuning. Hierdoor worden de stemmen van gesprekspartners ruimtelijk verspreid zodat je beter kunt focussen op de verschillende sprekers.

Ook opvallend is de ondersteuning richting non-Apple gebruikers. Het zal mogelijk zijn om ook Windows en Android gebruikers uit te nodigen voor een FaceTime gesprek.

Safari

De interface van Safari gaat deels op de schop. Deze krijgt tabbladen naast de URL balk. Ook wordt het nu mogelijk om tabbladen te groeperen en om deze groepen met andere apparaten te synchroniseren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.