Windows 11 Logo
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Windows 11 gaat Android apps draaien

Microsoft en Google schuren al jaren lekker dicht tegen elkaar aan. Zo ontwikkelde Microsoft al haar eigen launcher voor Android en is iedere Microsoft dienst perfect op Android te gebruiken. Met Windows 11 gaat Microsoft nog een flinke stap verder.

In een heel, heel, heel ver verleden deed BlackBerry iets stoers. Het ontwikkelde een eigen besturingssysteem, in staat om ook Android apps te draaien. Dat werd nog vlak voor de ondergang van het merk gelanceerd op haar eerste en laatste tablets. Het liet zien hoe groot de potentie is.

Google’s eigen Chrome OS is ook al een tijdje in staat om Android apps te draaien. Ideaal voor ontwikkelaars omdat ze zo maar één code te schrijven en daarmee verschillende platformen te kunnen bedienen.

Apple doet uiteraard iets vergelijkbaars. Sinds enige tijd is het al mogelijk om iOS apps ook op macOS te draaien. Ook hier weer om de ontwikkelaars zo veel mogelijk platformen te geven die ze met één code kunnen dekken. Super slim.

Microsoft zet nu vergelijkbare stappen als Apple. Ook onder Windows 11 wordt het mogelijk om Android apps te draaien. De vraag is wel in hoeverre Microsoft tegen dezelfde problemen gaat aanlopen waar Huawei haar neus heeft moeten stoten. In hoeverre zullen de Google Mobile Services aanwezig zijn in Windows 11? Zonder die diensten, zijn veel apps deels onbruikbaar.

Opvallend is dat dit maar zo de situatie lijkt te zijn. Microsoft kiest er niet voor om op de technologie van klant Huawei te leunen. Bij Huawei hebben ze voor elke Google dienst een alternatief ontwikkeld en dit noemen ze Huawei Mobile Services ofwel HMS. Microsoft kiest echter voor die andere underdog die in de VS wel tractie heeft. Het is de Android app store van Amazon die we op Windows 11 zullen krijgen. Deze app store gebruikt Amazon voor haar FireOS variant op Android. Ook hier moeten ontwikkelaars dus speciale versies van hun apps voor bouwen. Net als bij Huawei.

https://www.youtube.com/watch?v=WucfckO0q48

Vernieuwingen

Microsoft kruipt met de nieuwe interface van Windows 11 dichter tegen Apple aan. Ook de microsoft taakbalk gaat gecentreerd worden met de iconen van de apps erop. Microsoft Teams zal helemaal met de taakbalk worden geïntegreerd. Een slimme zet nu we als mens veel meer online met elkaar in contact staan. Ook wordt het indelen van vensters nog verder vereenvoudigd. Zo gaat Microsoft nog meer de focus op multitasking leggen met Windows 11.

Ondersteuning

Veel Windows 10 hardware zal waarschijnlijk moeiteloos kunnen upgraden naar Windows 11. Microsoft heeft hier al een tool voor gelanceerd zodat je dit kunt checken. Windows 10 zal tot 14 oktober 2023 ondersteund worden door Microsoft. Windows 11 zal een gratis update zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.