Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Wat je over HarmonyOS moet weten

Vandaag waren we bij Huawei. We hebben daar de eerste HarmonyOS hardware in handen gehad. Hier lees je alles dat je over dit nieuwe besturingssysteem moet weten.

Is HarmonyOS ontwikkeld vanwege de ban van Trump?

Nee. Geruchten gaan dat Huawei in 2012 al was gestart aan het besturingssysteem, maar Huawei zelf noemt 2016 als het jaar waarin de ontwikkeling is gestart.

Is HarmonyOS een vervanger voor Android?

HarmonyOS kan worden gezien als een alternatief voor Android of iOS. Dit was niet de intentie. Huawei wilde gewoon een alternatief besturingssysteem achter de hand hebben en voor bepaalde hardware in kunnen zetten. Net als LG met WebOS en Samsung met Tizen.

Is HarmonyOS alleen ontwikkeld voor smartphones en tablets?

Nee, Harmony OS is gemaakt voor allerlei apparaten. Ook apparaten zonder een display bijvoorbeeld. Denk aan een tandenborstel, scooter etc. Voor de techies onder ons, een chipset heeft slechts 128Kb aan geheugen nodig om het besturingssysteem te kunnen draaien. Android heeft minimaal 4GB aan geheugen nodig. Daardoor is het dus mogelijk om HarmonyOS op zeer goedkope en lichte hardware te draaien.

Wat is de filosofie achter HarmonyOS

Zoals de naam misschien al doet vermoeden, wilt Huawei met HarmonyOS vooral de harmony in jouw tech-leven brengen. Ongeacht of apparaten Zigbee, WiFi, Bluetooth of andere protocollen gebruiken, de apparaten in jouw bubbel moeten allemaal lekker met elkaar kunnen samenwerken.

Zo moet de camera app van jouw smartphone ook de camera in jouw actioncam, jouw MateBook of TV kunnen gebruiken. Jouw oordopjes moeten moeiteloos gelinkt kunnen worden aan zowel jouw telefoon als jouw tablet als jouw TV en misschien ook andere apparaten in huis die audio kunnen laten horen. Door de apparaten visueel aan elkaar te linken op een HarmonyOS interface als een telefoon, tablet of TV, zijn ze direct met elkaar verbonden. Bovendien worden ook slimme flows mogelijk waarbij verschillende apparaten samenwerken.

Komt alleen Huawei met HarmonyOS toestellen?

Nee. Ook andere smartphonefabrikanten uit China zullen HarmonyOS toestellen lanceren. ZTE heeft al interesse getoond. Echter zijn er nog geen concrete aankondigingen anno juni 2021.

Welke Huawei appraten werken al op HarmonyOS

Huawei lanceerde deze week de Huawei Watch 3 en Huawei Watch 3 Pro alsmede de MatePad Pro tablet. Diverse bestaande Huawei smartphones kunnen binnenkort overschakelen van open source Android naar HarmonyOS.

Is HarmonyOS gevoelig voor spionage?

Dat zijn vooralsnog alleen claims vanuit de Amerikaanse regering. Er is nog steeds geen bewijs. Huawei doet wel haar stinkende best om te laten zien dat jouw data veilig is.

2 reacties

  1. Is Harmony OS onder de motorkap niet gewoon Android, waar je dus apps op kan sideloaden, dezelfde Huawei appstore hebt zoals op oudere Huawei-/Honortelefoons en ook alternatieve appstores kan installeren als Aptoide? Met als feitelijk het voornaamste verschil, het gegeven dat je de Google Play Services mist, waardoor de apps die daarvan afhankelijk zijn niet meer draaien?

    Ik zou wel eens een blogpost willen zien waarin twee of drie verschillende redacteuren die Android als primary driver hebben twee weken lang een dergelijk toestel gebruiken en hun ervaringen met werken zonder Google Play Services eens delen.

  2. HarmonyOS op de smartphones is inderdaad grotendeels Android qua beleving. Android is in de basis namelijk Linux en dat is ook zo bij HarmonyOS. Doordat ze Huawei Mobile Services ook geschikt hebben gemaakt voor HarmonyOS, zou het voor huidige Huawei gebruikers praktisch geen verschil moeten maken. Behalve dus dat het systeem veel dieper integreert met andere apparaten en het gebruik daarvan veel gemakkelijker maakt. Dat maakt het OS echt wel tof.

    Qua gebruiksbeleving is het nog steeds zo dat niet alle banken een app voor Huawei hebben. Sonos en Hue werken ook niet direct. Het kan dus een beetje behelpen zijn. Echter zitten ze wel echt weer in een groei. De vooruitzichten zijn wat ons betreft positief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.