Nokia Smart TV 2400A
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Nokia 2400A Android TV draait ook op 12v!

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Erg fijne afstandsbediening
  • Alle grote streaming apps werken
  • Enorm veel aansluitmogelijkheden

THE BAD

  • 720P levert op 24 inch een net te grote pixel op
  • Kijkhoek is wat beperkt

Het oude Nokia bouwde ooit fantastische monitoren en televisies. Dit jaar keert Nokia terug op de televisiemarkt dankzij een slimme deal met het Oostenrijkse StreamView.

Wie is StreamView

StreamView is een bedrijf in Oostenrijk. Het is gespecialiseerd in het laten bouwen van TV’s en mediaboxen. Voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika is het bedrijf licentiehouder van de merknaam Nokia voor TV producten. Je kunt dit vergelijken met het Chinees-Finse HMD dat een licentie heeft op de naam Nokia voor smartphones. StreamView brengt geen andere merken dan Nokia op de markt, dus lijkt toegewijd te zijn op een goede productbeleving.

Unboxing

Het uitpakken van de Nokia Smart TV 2400A blijkt al snel een bijzondere beleving. Niet alleen met de echt goed ontworpen doos, maar vooral ook om wat er in de doos zit. Naast een afstandsbediening en batterijen krijg je niet alleen een gewoon 230v adaptersnoer bij deze TV. Hij komt namelijk ook met een 12V snoer. Dit maakt de Nokia Smart TV 2400A geschikt als camping TV. Hij kan dus met gemak worden aangesloten op jouw auto, camper of caravan.

Design

In het persbericht roemde StreamView het minimalistische design van de TV. Heel eerlijk, het is gewoon een basic TV in een eenvoudige, plastic behuizing. Er is niets dat het idee geeft dat er echt tijd en aandacht aan het design is geschonken. En dat is ook helemaal niet erg op dit prijsniveau. Het is gewoon prima.

Plaatsen of hangen

Naast twee verschillende manieren om de TV van stroom te voorzien, kun je hem zowel op de meegeleverde voet plaatsen of aan de wand hangen. Voor dit laatste heb je wel een 75 x 75 VESA muurbeugel nodig.

Display

StreamView voorziet de Nokia Smart TV 2400A van een LED display met een 720p HD resolutie. Hoewel het super is dat dit LED display geschikt is voor HDR10 weergave, is dit ook net waar de schoen een beetje wringt. We hebben het hier namelijk over een 24 inch / 60 CM display. Dit is het formaat dat je op kleinere kamertjes zet, maar dus ook in campers, caravans etc. Locaties waar je ook echt wat dichter op het scherm zit. Dan levert 720p best een grote pixel op. Heel eerlijk, we zien op dit formaat liever een net iets duurdere TV, maar dan wel met FullHD.

Qua kijkhoek merk je bij deze TV ook echt wel dat je naar een goedkoper display zit te kijken. Recht voor krijg je echt wel een goed beeld, maar zit je wat te ver naar de zijkant, merk je al snel dat het beeld verkleurt en het contrast minder wordt.

Speakers

Hoewel StreamView zich duidelijk richt op een erg laag prijskaartje, plaatsen ze wel 2x 2.5 Watt stereo speakers in deze kleine TV. Deze ondersteunen Dolby Digital 2.0 stereosignaal. Qua geluid zijn ze echt prima voor dit formaat TV.

Triple Tuner

Zoals je mag verwachten van een TV die je ook in je camper door heel Europa kunt slepen, heeft StreamView er een triple tuner in gezet. Satelliet over DVB-S2, Antenne over DVB-T2 en kabel over DVB-C worden goed ondersteund. Er is zelfs een CI+ slot waar we onze Ziggo CI+ module in hebben kunnen activeren.

Veel aansluitingen

Qua aansluitingen is de Nokia Smart TV 2400A echt een feestje. Ik noemde er net al een aantal, maar je krijgt ook drie HDMI aansluitingen. De eerste met ondersteuning voor ARC en allemaal met ondersteuning voor CEC zodat andere apparaten de TV kunnen aansturen.

Er zijn twee powered USB 2.0 aansluitingen om te zorgen dat je de opslagruimte kunt vergroten. De TV kan dan ook opnemen op jouw stick of harddrive. Ook kun je dit nog gebruiken voor een Chromecast… maar die heb je niet nodig. Deze moderne Android TV komt immers met Chromecast ondersteuning.

Er is een coaxiale digitale audio-aansluiting, maar ook een analoge hoofdtelefoonaansluiting. Tenslotte is er nog ondersteuning voor analoge AV. Met andere woorden, je kunt ook jouw NES of andere retro gameconsole moeiteloos aansluiten op deze TV. Er zit zelfs nog VGA op!

Draadloos kan deze Android TV ook alle kanten op. Er is ondersteuning voor zowel dual-band WiFi als voor Bluetooth. Dat dual-band WiFi is wel fijn. Voor streaming wil je graag op 5GHz WiFi zitten.

Chipset

Onder de motorkap ligt een onbekende quad-core chipset. Deze draait op basis van 1.1GHz processors met een Mali470MP3 GPU. Je krijgt 512MB werkgeheugen en 8GB opslagruimte op de TV zelf. Zoals aangegeven, kun je de hoeveelheid opslagruimte gemakkelijk vergroten met een stick of HDD.

Met de 512MB werkgeheugen merken we dat het schakelen tussen apps soms even tijd nodig heeft. Android TV is echter van zichzelf al geen multitasking platform en heeft daarmee veel minder behoefte dan Android op een smartphone. Toch zou iets meer werkgeheugen prettig zijn geweest.

De interne opslag is op basis van eMMC geheugen. Ook hier mag het wat sneller, maar is dat niet super belangrijk. Het blijft immers een goedkope TV.

Eigenlijk is er maar één front waarop de chipset echt een beetje adem tekort komt. Dat is wanneer je Android TV games gaat draaien. Daar staat tegenover dat gamestreaming weer geen enkel probleem is. Dus een simpel spelletje kan echt prima, maar installeer geen Fortnite op de TV. Dan ga je huilen.

Handige afstandsbediening

Het koppelen van de bluetooth afstandsbediening bleek voor ons al snel een uitdaging. De helpdesk gaf ons gelijk dat het gekozen plaatje in de tutorial een onhandige keuze is die wel meer klachten veroorzaakt.

Heb je hem eenmaal gekoppeld, dan ben je dus niet afhankelijk van een zichtlijn tussen de afstandsbediening en de TV. Bovendien kun je ook de microfoon gebruiken voor Google Assistant. Ja, ook die zit natuurlijk op deze TV.

De afstandsbediening is bovendien voorzien van LED verlichting onder de knoppen. Super handig wanneer je deze in het donker gebruikt. Een heel fijn stukje luxe op dit lage prijskaartje.

Android TV

De Nokia Smart TV 2400A draait op Android TV. Hoe het zit met updates weten we nog niet, maar onze ervaring is dat ook heel oude Android TV’s nog steeds prima overweg kunnen met moderne apps. Wat dat betreft gaat Android TV veel langer mee dan Android op de gemiddelde smartphone.

Qua apps draait alles waar je op hoopt. Het is geen enkel probleem om Netflix, Disney+, Apple TV, Prime Video en andere streaming apps te installeren. Alleen de Ziggo+ werkt niet. Maar die app is op vele apparaten een ellende.

Conclusie Nokia Smart TV 2400A

De Nokia Smart TV 2400A is niet de snelste Android TV op de markt, ook niet de mooiste. En ja, we zouden graag een net wat hogere resolutie zien op 24 inch. Maar… de Nokia Smart TV 2400A levert voor een heel beperkt budget wel een TV waarop je echt zo ongeveer alles kunt aansluiten. Deze flexibiliteit is wel heel tof. Bovendien krijg je er een heel fijne afstandsbediening bij. Het prijskaartje is dus echt wel een flinke plus in ons eindcijfer.

Nokia 2400A kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Eén reactie

  1. leuk om de video te bekijken . Tof dat er eindelijk een Nokia televisie is !
    Ik was al op zoek naar een andere , maar ben nu meer overtuigd .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.