Motorola Moto G100 5G
Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Motorola G100 5G is waanzinnig functioneel

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Lange accuduur
  • Erg fijn display
  • Dubbele selfie camera
  • Eindelijk desktop Android!

THE BAD

  • Camera's mogen in deze prijsklasse beter
  • Geen stereospeakers
  • Camera app is te onduidelijk voor filmers

We geven al snel meer uit voor onze smartphone dan voor een fatsoenlijke laptop. Het enorme potentieel in onze broekzak laten we dan ook voor een groot deel onbenut. Dat de Motorola G100 5G ook een volledige desktop computer kan zijn, lees je in deze review.

Allereerst, reden voor een feestje!

Hij bestaat 10 jaar, de Moto G lijn. Dé lijn waarmee Motorola menig hart wist te stelen in de afgelopen jaren. De modellen in de G lijn zitten altijd in het middensegment, maar vallen doorgaans op door een sterke camera propositie waarbij de rest op het toestel gewoon erg goed is.

Motorola kiest er nu ook voor de versienummering aan te passen. Van de G9 series schieten we nu door naar de Moto G100 5G. De snelste moto in deze series ooit, maar ook de duurste. Dit laatste is trouwens niet heel erg als we naar het totaalplaatje kijken.

Unboxing

Waar het doosje van de Samsung Galaxy S21 dunner was dan ooit, is het doosje van de Motorola G100 5G dikker dan ooit. Niet alleen levert Motorola gewoon nog een adapter mee, maar ook wat ze noemen de ‘Ready for cable’. Een speciale kabel waar ik je verderop meer over vertel.

Daarnaast vinden we in  het doosje natuurlijk een USB kabel, een simtool, documentatie en een transparante backcover. Een screenprotector ontbreekt.

Design

Lenovo heeft de afgelopen jaren laten zien dat het middensegment niet saai hoeft te zijn. Opnieuw levert Lenovo een Motorola met een heel fraaie behuizing. Sterker nog, het spectrum aan kleuren op de achterkant is waanzinnig mooi. En het beperkt zich niet tot de plastic achterkant en het plastic frame. Ook de vier camera’s in het camera-eiland zijn voorzien van kleurige ringetjes. Dit maakt hem net wat vrolijker.

De vingerafdrukscanner is op de zijkant van het toestel geplaatst. Dit maakt dat de achterkant mooi clean blijft. Hij doet meteen dienst als powerknop, dus dat ziet er qua design heel mooi strak uit. Onderop zien we naast de USB-C ingang ook nog een 3,5mm analoge audiopoort. Jawel, je kunt hier gewoon bedraad hi-res audio luisteren. Luxe!

Nu kan ik me voorstellen dat je denkt, €500 en dan nog een plastic achterkant!? Samsung bewees met de S21 al dat je tegen een hoge prijs nog prima met plastic weg kunt komen…

De behuizing is spatwaterdicht. Dus niet in de plomp gooien, maar in de regen bellen is absoluut geen drama voor dit toestel.

Display

Opnieuw wordt voor een 21:9 beeldverhouding gekozen. Met 6,7 inch klinkt het IPS LCD display groot. Door deze beeldverhouding is het scherm in de praktijk mooi smal en heel goed te bedienen met één hand. Het display draait FullHD+ resolutie en dat is echt prima op dit formaat. Het kleurgebruik en contrast is zo goed, dat het scherm erg in de buurt komt van AMOLED kwaliteit. Wel hou je door de LCD technologie iets dikkere randen over.

Motorola Moto G100 5G

Chipset

De Motorola G100 5G draait op de Qualcomm Snapdragon 870. Dit is de opvolger van de 865 en deze komt met een ingebouwd 5G modem. Het is dus een verbeterde versie van de vlaggenschip chipset die in alle dure smartphones van vorig jaar zat. Dit levert ongekend sterke prestaties. Dit laat ook zien waar Motorola een groot deel van haar budget in heeft gestoken.

Android

De Motorola G100 5G draait op Android 11. Zoals we gewend zijn krijgen we een bijna-pure Android ervaring. Het zijn vooral de kleine toevoegingen zoals gebarenondersteuning die het leuk doen op het toestel. Ook goed, er zit totaal geen bloatware op het toestel. Geen reclame apps dus, zoals we veelvuldig op Chinese en Koreaanse toestellen gewend zijn te zien.

Updates

Motorola geeft je op dit toestel 1 grote Android update. Je krijgt dus ook Android 12 op het toestel. Tot twee jaar na introductie krijg je maandelijkse beveiligingsupdates.

De student / thuiswerker

We hebben een nieuwe doelgroep voor de Motorola G100 5G. Het toestel doet namelijk iets dat alleen Samsung en Huawei tot nu toe deden… en Motorola doet het wel heel goed. Het toestel komt namelijk met een desktop Android ervaring. Motorola noemt dit ook wel Ready For.

Met de Ready For kabel kun je het toestel direct aan een monitor of TV hangen. Het toestel veranderd dan direct in een desktop computer. Bleutooth toetsenbord en muis eraan en je kunt gewoon multitasken in vensters en al je Android apps gebruiken zoals je gewend bent.

Motorola Moto G100 5G in Ready For desktop modus

Maar die Ready For kabel is helemaal niet zo spannend. Iedere USB-C naar HDMI kabel kan worden gebruikt. Sterker nog, iedere USB-C hub kan ook worden gebruikt. Zo kun je dus ook externe drives en andere hardware plaatsen. Zelfs onze LAN kabel werd gewoon geaccepteerd waardoor we bedraad internet konden gebruiken op het toestel.

Hoe is dat dan qua prestaties? De chipset staat echt wel haar mannetje. Meerdere office apps tegelijk op het scherm zetten is geen enkel probleem. Net als een browser met aardig wat open tabs. Super functioneel dus!

Voor de streamer

Met het 21:9 beeldscherm van de Motorola G100 5G kijk je bij de grote streaming apps films in de cinemaverhouding waarop ze geschoten zijn. Heerlijk! Je kijkt jouw films en series in FullHD.

Voor de audiofiel

Audiofielen zullen met de Motorola G100 5G genieten van de 3,5mm audio-aansluiting op de onderkant van het toestel. Wat fijn om dat weer eens te hebben! Bovendien is de chipset echt prima in staat om hi-res audio af te spelen tot 24 bit. Kies je ervoor om naar de speakers te luisteren, is het toestel beperkt tot één speaker. Mono dus.

Motorola Moto G100 5G

Voor de gamer

Als gamer moet je een hoofdtelefoon gebruiken om stereogeluid te horen. Belangrijk als je wilt weten van welke kant de tegenstander komt. De FullHD resolutie op het display is echt prima en het display draait zelfs op 90Hz.

Voor het eerst is gamen op een Motorola G Series toestel ook echt competitief. De Snapdragon 870 komt met een stevige Adreno GPU waarmee je prima Fortnite, PubG en andere zware shooters kunt draaien.

Wil je gamen in de ready for modus? Dus gewoon met toetsenbord en muis? In theorie kan het, maar niet elke game gaat daar lekker op.

De fotograaf

Achterop vinden we het camera-eiland. Deze lijkt vier lenzen te hebben. Drie met een blauwe ring en één met een doorzichtige ring. Die doorzichtige ring blijkt een ringlight flitser te zijn. Hierdoor krijg je een veel beter belichting op je groothoeklens. Dit is vooral bedacht omdat de groothoek ook wordt gebruikt als macro camera. Dan zorgt een ringlight voor mooiere belichting.

Zowel de hoofd- als de main camera komen met een 16 megapixel beeldsensor. Het toestel komt met een dieptecamera voor onscherpe achtergronden. Een TOF camera zorgt voor optimale scherpstelling.

Bij veel licht, presteren de camera’s waanzinnig. Het toestel zet prachtige contrasten neer. Zelfs bij tegenlicht weet de camera echt wel een prima plaatje neer te zetten. De macrocamera maakt ook echt prachtige shots. De camera’s laten het bij minder licht wel snel afweten. Ze verliezen aan scherpte en bouwen al snel beeldruis op.

De camera app zelf is heel fijn. Je kunt gemakkelijk de resolutie aanpassen, hulplijnen en zelfs een waterpas op het scherm zetten. Ook zijn er de nodige creatieve modi om mee aan de slag te gaan.

Voorop krijg je een 16 megapixel hoofdcamera en een 8 megapixel groothoekcamera. Dat zagen we natuurlijk liever andersom. Immers, bij de groothoek gaat het vaak ook om de achtergrond of mensen om je heen. Gebruik je gezichtsherkenning, dan is dit super veilig. De witbalans wijkt wel sterk af tussen de twee camera’s.

De filmer

Ga je filmen, dan is de camera app wat minder fijn. Wij konden niet ontdekken waar we de resolutie konden aanpassen. Uiteindelijk hebben we al ons materiaal in FullHD geschoten. Ook hier doet hij het perfect, zolang er maar voldoende licht is. Geluid wordt keurig in stereo opgenomen.

Accuduur

De accu meet 5.000mAh en is daarmee aan de grote kant. Ook in deze wat duurdere prijsklasse. Anderhalf tot twee dagen gebruik is geen enkel probleem voor het toestel. Opladen doe je nog met een draadje en op maximaal 20 Watt. Dat is niet super snel, maar nog wel comfortabel.

Conclusie Motorola G100 5G

Het prijskaartje van de Motorola G100 5G is even wennen voor deze series. Kijken we naar de brute rekenkracht en het comfort dat je dus ook een Android desktop ervaring krijgt. De accu is super, het scherm ook. Twee selfie camera’s is altijd een goed verhaal, maar er zijn ook wat ruwe randjes. De camera’s hadden hebben het bij iets schemer al snel moeilijk. Een stereo speaker was ook geen overbodige luxe geweest en op dit prijskaartje had de updategarantie wat sterker mogen zijn. Even wachten op een prijszakkertje, dan is het een dikke aanrader.

Motorola G100 5G kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com
→ Check de laagste prijs bij CoolBlue.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.