Logo GadgetGear.nl
Last Action Hero
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: Last Action Hero op 4K Blu-Ray

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 3.5 sterren.

THE GOOD

  • Een echte jongensdroom op 4K

THE BAD

  • Deze film moet je echt niet als criticus bekijken

Het is classic movie weekend, en natuurlijk kijken we de tofste klassiekers dan in 4K. Vanavond ga ik terug naar toen ik nog echt een tiener was. Ik verslond de actiefilms en hoopte stiekem ook ooit zo’n avontuur te mogen beleven. Wat was ik jaloers op het jochie in deze film die dit ook allemaal ging beleven.

Want dit is precies waar de film over gaat. Danny Madigan (Austin O’Brien) kijkt na de dood van zijn vader neer heel wat actiefilms. De grote ster is LA politieagent Jack Slater (Arnold Schwarzenegger). Wanneer Danny een magisch bioscoopkaartje krijgt, gebeurt er iets bijzonders. Hij wordt letterlijk in de film van Jack Slater gezogen.

Natuurlijk kent een actieheld ook een aardsvijand. Voor jack Slater is dit de boef Benedict (Charles Dance). Wanneer Danny en Jack net aan elkaar gewend raken in de film, blijkt het Benedict te zijn gelukt om de echte wereld van Danny te betreden. Jack en Danny moeten daarop ook de echte wereld in om Benedict te stoppen.

Okay, nu ik het terugkijk, was het niet echt een topproductie. Last Action Hero heeft alle ingrediënten voor een topfilm en ik denk dat het vooral het idee van het verhaal is dat menig tiener echt laat aanhaken op deze film. Vanuit een filmkriticus perspectief zit het wat rommelig in elkaar, maar wat kon ik er vroeger van genieten. En ja, mijn zoontje kan zich ook weer helemaal identificeren met het verhaal van Danny en weet ook ruim twee uur lang te genieten van de over de top actie in Last Action Hero.

Extra’s

Last Action Hero was één van dé grote Sony Pictures releases uit 1993, de tijd waarin Arnold garant stond voor volle bioscoopzalen. De film is fantastisch overgezet naar 4K. Daarbij mist het wel hier en daar aan scherpte, maar dat kan ook niet anders. De filmcamera’s in die tijd waren nog analoog en met onscherpte had je op een oude beeldbuis televisie niet direct een probleem.

Toch is dit ook een meesterwerk van, vooral nog analoge, special effects. Daar zie we in de extra’s helaas niet heel veel van terug. Wel is er heel veel ruimte voor ander mooi bonusmateriaal. Denk aan alterantieve einden die ik zelf nog niet kende en een hoop verwijderd materiaal. Big Gun van AC/DC was dé soundtrack voor de film en ook die staat keurig als videoclip op het schijfje geperst.

De film is in 4K UHD met HDR ondersteuning op de schijf gezet. HDR was iets dat de camera’s uit die tijd nog nauwelijks konden vastleggen, dus verwacht geen wonderen. Toch is de overgang van analoge film naar 4K duidelijk naar beste kunnen gedaan.

Conclusie: Last Actio Hero

Aan de ene kant probeerde ik criticus te zijn. En ja, dan is de film wat rommelig van opzet. Tegelijkertijd voelde ik me ook weer de tiener die heel lang geleden ook deze film keek. En wat voel ik me weer gelukkig bij het zien van Last Action Hero. Zeker samen met mijn zoontje op de bank. Zeker voor 1993 een ongekend spektakelstuk.

Last Action Hero kopen


→ Check de laagste prijs bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.