Aquacell
Picture of Roy Christiani
Roy Christiani

Review : Aquacell waterontharder

Roy Christiani beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Volledig vrij van Kalk
  • Eenvoudig weg te werken in de meterkast
  • Werkt uitstekend
  • Goede service

THE BAD

  • Terugkerende kosten
  • Eenmalig investering

Je kunt me niet gekker krijgen dan kalk op net geplaatste zwarte kranen. Iets wat we veelvuldig zijn tegengekomen in onze vorige woning. Toen we ruim een jaar geleden een nieuwbouwwoning kochten en de kans hadden helemaal opnieuw te beginnen was de keus snel gemaakt. Een waterontharder moest en zou er komen. Maar is een waterontharder echt de oplossing of is de beste oplossing toch gewoon om maar geen zwarte kranen meer te kopen? Wij weten inmiddels het antwoord. Nieuwsgierig? Lees dan even mee en beoordeel zelf of de waterontharder van Aquacell de moeite waard is.

WAAROM EEN WATERONTHARDER ECHT IETS TOEVOEGT

Laten we beginnen bij het begin. Want waarom neem je eigenlijk een waterontharder? Het water in Nederland is toch heel goed? Klopt helemaal. Los van de zuiverheid van het water (we kunnen hier gelukkig veilig water uit de kraan drinken) is het water in Nederland ook niet extreem hard. Tuurlijk het verschilt per regio maar over de hele linie is dit in Nederland goed te noemen.

Aquacell

En als we het over de hardheid van het water hebben dan praten we vooral over de hoeveelheid kalk die in het water zit. In de regel kun je stellen hoe harder het water hoe meer kalk erin zit. Meer kalk betekent dus ook meer aanslag en dat is nu precies wat je liever niet wil. Tenzij je van schoonmaken houdt natuurlijk.

Kijken we bijvoorbeeld naar de hardheid in onze gemeente Hagestein dan is de hardheid van het water tussen de 7,34 en 8,18 dh. Zonder te veel in detail te treden kun je dit omschrijven als tamelijk hard water. Zit je onder de 3,0 dh dan spreken we meestal van zacht water. Zit je hierboven dan raad je het waarschijnlijk al, juist kalk afzet.

INSTALLEREN OF ZELF DOEN

Je kunt ervoor kiezen om de Aquacell zelf te installeren of te laten installeren door een monteur van Aquacell. Wij kozen in dit geval voor de laatste optie omdat ik niet uitblink in het leggen van waterleidingen. Ben je echter een beetje handig dan kun je dit prima zelf doen.

HOE WERKT HET PRECIES?

Oké je neemt dus een waterontharder om van de kalk af te komen. Maar hoe werkt zo’n waterontharder nou precies? Omdat uit te leggen hebben we onderstaand een filmpje toegevoegd van Aquacell waarin dit haarfijn wordt uitgelegd.

Video https://www.youtube.com/watch?v=1qeiZKwxjk8

In het kort komt er het op neer dat twee cilinders met daarin kleine goudkleurige harsbolletjes het water ontdoen van kalk. Deze kleine hars bolletjes vangen als het ware de kalkdeeltjes op met als resultaat extreem zacht water.

Nu klinkt dat natuurlijk heel mooi maar werkt het echt?

EEN WATERONTHARDER, DIE WERKT ECHT!

We hebben de Aquacell nu drie maanden in gebruik en het verschil is echt enorm. Sterker nog waar we in onze vorige woning bijna wekelijks aan het schrobben waren om onze zwarte kranen nog enigszins netjes te houden hebben we sinds we hier wonen slechts één keer de kranen schoon hoeven te maken. En zelfs toen kon je van kalk niet spreken. De enige kraan waar lichte aanslag opzat was op de onderkant van de zwarte thermostaatkraan die zich in het douchegedeelte bevindt. Overigens was dit geen kalk maar zeepresten die we er met een doekje makkelijk vanaf konden halen.

Aquacell
.

Maar niet alleen de kranen hebben profijt van weinig kalk. Want ook op de tegels en voegen merk je een groot verschil. Zo blijven de voegen aanzienlijk langer wit en hebben we na drie maanden nog steeds geen hardnekkige kalk op onze vloertegels (de plek waarop je kalk meestal als eerste ziet).

De Aquacell doet dus precies wat hij moet doen.

HET WATER SMAAKT NET IETS ANDERS

Tot zover niets goeds. Maar zijn er dan geen nadelen hoor ik je denken? Om heel eerlijk te zijn nee…niet echt. En ja ik zeg bewust “niet echt” omdat er twee dingen zijn waar je rekening mee moet houden.

Één is de smaak van het water. Deze verandert namelijk na het installeren van de Aquacell. Overigens wil ik niet zeggen minder lekker maar het is vooral aan het begin wel even wennen. Het tweede waar je rekening mee moet houden zijn extra kosten. Schrik niet! We hebben het natuurlijk niet over honderde euro’s per jaar extra maar hou er rekening mee dat je toch te maken krijgt met terugkerende kosten.

Deze kosten zitten voornamelijk in de aanschaf van zoutblokken. De Aquacell gebruikt namelijk zout om te kunnen functioneren. Om de Aquacell te kunnen blijven gebruiken zul je dus regelmatig een nieuwe zoutblokken moeten aanschaffen. Nu zijn deze zoutblokken niet extreem duur (circa € 10,- per twee blokken). Heb je net als wij een groot gezin met drie kinderen dan gebruik je toch al gauw twee zoutblokken per 6 tot 8 weken. Dit komt dus neer op ongeveer € 70,- tot € 90 per jaar. Zet je dit echter af tegen de langere levensduur van je apparaten (ze hebben tenslotte geen slijtage van kalk) dan zul je dit bedrag al snel terugverdienen.

PRIJS

Kies je voor een waterontharder dan kies je voor een investering in de toekomst. En ja dat investeren kan best nog wel in de papieren lopen. Neem je net als ons een waterontharder die je laat installeren dan ben je als snel € 2.349,-. Dit bedrag is inclusief installatie en 8KG regeneratie zout.

Nu lijkt dit veel geld maar ik wil je graag iets meegeven. Een waterontharder levert namelijk ook geld op. Je apparaten gaan tenslotte veel langer mee. En dan heb ik het niet alleen over een kraan van ongeveer € 100,-. Want wat dacht je van de vaatwasser, wasmachine, kokend waterkranen, badkamertegels etc. Tel daar het gemak bij op en de keuze voor ons was snel gemaakt, want laten we eerlijk zijn… Niemand heeft toch zin om te schoon te maken.

CONCLUSIE

We hebben de Aquacell inmiddels drie maanden in bezit en kunnen niet meer zonder. Het is echt een investering die zijn geld meer dan waard is. Al was het alleen al omdat ik gewoon een hekel aan schoonmaken heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.