Logo GadgetGear.nl
Foto van Roy Christiani
Roy Christiani

Review : Aldorr vouwladder

Roy Christiani beoordeelde namens GadgetGear de met 2.5 sterren.

THE GOOD

  • Zowel rechtop als in vouwstand te gebruiken
  • Makkelijk op te bergen
  • Scherp geprijsd
  • Goede werkhoogte van 5 meter

THE BAD

  • Minder stabiel op maximale hoogte

Ik ben een fanatieke klusser. Waar ik vroeger voor iedere klein klusje iemand inhuurde draai ik tegenwoordig mijn hand niet meer om voor het zetten van een wandje of het aanleggen van elektra. Nu is handig zijn één maar goed gereedschap is minimaal net zo belangrijk.

Ik heb daarom in de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in goed gereedschap van merken als Festool, Paslode, Panasonic en Metabo. En vandaag komt daar een merk bij; Aldorr.

Nieuwsgierig of dit een blijvertje is?

Lees dan even mee..

DE TRADITIONELE VOUWLADDER

Oké we kennen natuurlijk allemaal de traditionele vouwladder en ook een telescoop ladder is voor veel mensen inmiddels een bekend fenomeen. Maar een telescopische vouwladder? Die komen we nog niet zoveel tegen.

Aldorr telescopische vouwladder
Aldorr telescopische vouwladder

 

OVER ALDORR

Maar eerst een korte introductie. Aldorr is een Nederlands merk met een breed assortiment vouwladders, steigers en huishoudtrappen en telescoop ladders. Vandaag testen we dus een 5 meter lange vouwladder uit de professionele telescooplijn van Aldorr.

OVER DE VOUWLADDER

Voor we de ladder gaan onderwerpen aan een uitgebreide gebruikerstest willen we eerst even kort stilstaan bij het ontwerp/design. De 5 meter lange vouwladder die wij vandaag testen voelt en ziet er stevig, solide en goed afgewerkt uit. De combinatie van zwart en zilver geven de ladder een mooi en degelijk uiterlijk. De gebruikte materialen (voornamelijk geanodiseerd aluminium) voelen stevig aan. Alleen de knopjes waarmee je de ladder inschuift hadden van ons wat robuuster gemogen.

EEN 5 METER LANGE LADDER

De vouwladder die wij vandaag testen is dus een 5,0 meter lange vouwladder. Waar je een “normale” telescoopladder enkel uitgeschoven kunt gebruiken is de ladder die wij vandaag testen dus ook te gebruiken als vouwladder. Dit is handig als je net als ik regelmatig een klus in huis hebt. Denk bijvoorbeeld aan het ophangen van een lamp in het midden van de woonkamer. En dat is precies waar we de Aldorr telescopische vouwladder voor de eerste keer voor gaan gebruikt; het ophangen van een lamp.

HET GEBRUIK VAN DE VOUWLADDER

Oké we gaan dus een lamp ophangen. De lamp die we gaan ophangen komt in het midden van de kamer te hangen op ongeveer 2,6 meter hoog. Een perfect klus dus om de ladder in “vouw” stand te testen aangezien er geen muur in de buurt zit.

De ladder is eenvoudig op te zetten. Het is slechts een kwestie van de ladder uitschuiven en daarna de twee delen uit elkaar schuiven. Alles bij elkaar staat de ladder in ongeveer 1 á 2 minuten. Hou er wel even rekening mee dat de ladder best zwaar is. Gelukkig heeft de ladder wieltjes dus op de begane grond is dit geen enkel probleem. Mocht je de trap echter boven willen gebruiken (bijvoorbeeld op de 1ste etage) dan zal je hem dus moeten tillen en zal je merken dat de ladder nog best zwaar is.

HOU REKENING MET DE HOOGTE

Waar wel tegen opliepen (en nee het is was niet de vouwladder ; ) was de hoogte van de vouwladder. Je kunt de vouwladder namelijk alleen volledig uitgeschoven gebruiken. In ons geval houdt dit dus in ongeveer 2,5 meter (de helft van 5 meter). Hier zit dan ook meteen de keerzijde van een lange vouwladder. Ons plafond is namelijk 2,6 meter hoog. Dit betekent dat we ongeveer 10cm ruimte hebben tussen het plafond en het bovenste deel van de vouwladder.

Nu lijkt dit veel maar als je hier de pvc en extra dekvloer afhaalt blijft er weinig over. Het was dus handiger geweest als je vouwladder ook voor een deel kan inklappen zodat je zelf de hoogte kunt bepalen. Wellicht dat dit in de toekomst op latere modellen nog komt maar voor nu is dit dus niet mogelijk. Ons advies is dan ook om eerder te kiezen voor een wat minder lange ladder zodat je voldoende ruimte over houdt tussen de ladder en het plafond. Achteraf was een vouwladder van 4,4 meter voor ons wellicht een betere keus geweest.

RECHTOP GEBRUIKEN

Het voordeel van de Aldorr telescoop ladder is natuurlijk dat je op grote hoogte kunt werken. Je hebt tenslotte de beschikking over 5 meter aan lengte. Wat je merkt is dat het tot ongeveer vier meter heel goed gaat. Kom je echter hoger dan lijkt de trap wat door te hangen waardoor je voor je gevoel minder stabiel staat. Goed voor de meeste klussen is 4 meter meer dan voldoende dus zal dit voor velen geen probleem zijn. Overigens kun je de ladder als je deze rechtop gebruikt wel stellen in hoogte.

PRIJS

De 5 meter lange Aldorr telescoop vouwladder die we vandaag testen kost € 219,-. Dit is als je het vergelijkt met andere vouwladder van deze lengte absoluut niet duur. Tuurlijk het is best een behoorlijk bedrag voor een ladder maar als je goed gaat rondkijken zal je zien dat je dit al snel kwijt bent voor een ladder met deze lengte.

CONCLUSIE

En dan de conclusie. Wil je het beste van twee werelden dan is deze Aldorr telescopische vouwladder absoluut iets voor jou. De ladder is compact, veelzijdig en scherp geprijsd. Wil je de ladder regelmatig op grote hoogte gebruiken dan adviseren wij toch om niet te kiezen voor de vouwladder maar te gaan voor één van de andere telescopische ladders van Aldorr.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.