Logo GadgetGear.nl
Huawei Watch 3 Series
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Huawei lanceert HarmonyOS nu echt

Er waren al HarmonyOS TV’s van Huawei en Honor, maar die wisten Nederland nog niet te bereiken. Vanmiddag liet Huawei weten dat het besturingssysteem nu klaar is voor smartphones, tablets en smartwatches.

Het idee achter HarmonyOS ligt in het verlengde van de strategie die Huawei al enkele jaren najaagt. Een strategie waarbij jouw smartphone en andere slimme producten in huis beter en dieper met elkaar integreren.

Zo zie je apparaten in de buurt als icoontjes op het display van je toestel. Door ze naar elkaar toe te slepen, maken ze contact. Zo kun je bijvoorbeeld draadloze oordopjes naar de TV slepen om te zorgen dat je daar het TV geluid op hoort.

Een andere toffe innovatie zit hem in de app widgets. Apps kunnen preview widgets bevatten die alvast wat informatie geven zonder de complete app te starten.

Zoals verwacht, draait HarmonyOS voor een belangrijk deel op de Huawei Mobile Services. Die zijn ook beschikbaar op smartphones van andere merken waar Google Mobile Services op beschikbaar is. Andersom is er nog steeds geen moment waarop te verwachten is dat Google Mobile Services ooit nog op Huawei toestellen komt te draaien. Dit creëert ook een rare machtsverhouding omdat Huawei wel martaandeel van Google’s diensten af kan snoepen, maar Google niet de kans krijgt zichzelf op Huawei hardware te verdedigen.

Een andere belangrijke ontwikkeling is dat Huawei niet de enige is die HarmonyOS gaat gebruiken. Ook een aantal kleine Chinese smartphonebouwers hebben al laten weten HarmonyOS smartphones te gaan brengen.a

Huawei MatePad Pro

Huawei presenteerde vanmiddag de Huawei MatePad Pro. De eerste tablet die standaard met HarmonyOS komt. De tablet krijgt een 12,6 inch display mee en een grote 10.500mAh accu. De tablet zou 14 uur achtereen gebruikt kunnen worden.

Interactie met de tablet is heel belangrijk. Daarom plaatst Huawei 4 microfoons op de tablet in combinatie met 3 camera’s en 8 speakers.

Huawei Watch 3 en Huawei Watch 3 Pro

Na de Huawei Watch GT2 is het wederom tijd voor een nieuwe generatie slimme horloges. Daarbij laat Huawei de GT naam vervallen en kiest voor Huawei Watch 3. In 2017 bracht Huawei nog de Huawei Watch 2 op de markt. Die smartwatch draaide op Android Wear, de voorloper van Google’s WearOs.

Huawei Watch 3

De reden lijkt duidelijk. Hoewel deze smartwatch op het eigen HarmonyOS draait, is het de eindelijk weer een smartwatch waar je zelf apps op kunt installeren. Sterker nog, de Petal Store van Huawei zit gewoon op de smartwatch. Daardoor ligt de accuduur met 4 a 5 dagen een stuk lager dan de 16 dagen die de GT2 haalde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.